Lehden tekijä:
Pirkko Ruohonen-Lerner



::Lue lisää/mielipiteet...



Porvoon Netti-Uutiset
Riippumaton paikallislehti Internetissä.
Päivitetty 18.11.2003



Edelliset lehdet/aiheet
Edellinen lehti - 4.10.2003


Porvoon kaupunginhallitus 17.11.2003

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Porvoon kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen Porvoon Saariston Vesihuoltolaitoksen Osuuskunnan 800 000 euron lainalle, joka nostetaan Aktia Säästöpankista. Laina-aika on 18 vuotta ja korko 12 kuukauden euribor lisättynä 0,5 prosenttia. Laina käytetään Emäsalon vesijohdon rakentamiseen.
Saaren 763 kiinteistöstä 210 on ilmoitettu mukaan hankkeeseen. Estlahden Golf-ratahanke ja sen 32 loma-asuntoa eivät vielä sisälly ilmoittautuneiden joukkoon. Laskuissa ei ole mukana myöskään saaren eteläkärjen Merivoimat eikä Luotsiasema.
Putkimateriaalia kuluu 32 kilometriä maajohtoihin ja toiset 32 kilometriä merenalaisiin johtoihin. Vesilaitoksen johtokunta käsittelee näitä koskevan putkiavustushakemuksen. Porvoon Vesi rakentaa 2 000 metriä pitkän 110 millimetrisen runkojohdon, joka yhdistää Vessön saaren Emäsaloon.
Vuosina 2003-2005 rakennettavien vesijohtojen hinta on 1,6 miljoonaa euroa. Uudenmaan Ympäristökeskus sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat mukana hankkeessa 200 000 euron osuudella.

- päätti nimittää Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen vt. pelastuspäällikkö Olavi Liljemarkin nimitetään pelastuspäällikön virkaan ja vt. riskienhallintapäällikkö Göran Westerlund riskienhallintapäällikön virkaan 1.1.2004 lukien. - antoi lausunnon Uudenmaan tiepiirin vuosien 2004-2007 toiminta- ja taloussuunnitelmasta. Porvoon kaupunginhallituksen mukaan on myönteistä, että Haikkoon kevyen liikenteen väylä sisältyy suunnitelmaan. Kaupunki kiirehtii rakennustöiden aloittamista vuonna 2004. Sköldvikin tiejärjestelyihin varautuminen nähdään myöskin positiivisena asiana. Liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta parantavina hankkeina pidetään myös määrärahojen osoittamista Hinthaaran kyläkeskuksen liikennejärjestelyihin, sekä alemman tieverkon, Valkjärven, Henttala-Alhon ja Voolahden paikallisteiden rakenteiden korjaamisiin. Tjusterbyn, Bagsundin ja Mannerheiminkadun siltojen peruskorjausten sisällyttämistä suunnitelmiin pidetään myös tarpeellisina. Lisäksi Porvoon itäisen ohitustien ja Galgbackantien liittymän rakentamista pidetään tärkeinä, joten niitä halutaan kiirehtiä.

- esittää, että Matti Nuutti (sd) valitaan Porvoon Seudun Uusyrityskeskus ry:n hallituksen jäseneksi edelleen vuodeksi 2004. Porvoota vuosikokouksessa edustaa Osmo Kekkonen (kok).

- päätti, että kaupunki osallistuu Sosiaali- ja terveysministeriön yhteishankkeeseen, jonka tavoitteena on toteuttaa kuntatason toimintaohjelma pari- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn (PALVE). Ministeriö on varannut hankkeeseen 33.000 euroa, osallistuminen siihen ei edellytä kunnan rahoitusta. Yhteyshenkilönä on toiminut Porvoon Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Helena Ewalds, joka on Porvoon PALVE-työryhmän puheenjohtaja.
Porvoo tekee sopimuksen Ewaldsin kanssa hankkeen koordinoinnista Porvoon asalta. Samalla PALVE-työryhmään nimitettiin kotihoidon johtaja Pia Nurme.

- hyväksyi työryhmän laatiman ehdotuksen ryhmämatkailun yhteismarkkinointiavustusten jaosta vuonna 2004. Määräaikaan mennessä avustusta haki kolme kiinnostunutta, joilla oli yhteensä 14 hakemusta.

- merkitsi tiedoksi, että nuorisotoimi lopettaa toimintansa Majgårdin nuorisotilassa 31.12.2003. Huhtisen koulun ja päiväkodin kanssa selvitetään mahdollisuutta sijoittaa 1-2 luokkalaisten iltapäivätoimintaryhmä koulun tai päiväkodin tiloihin kevätlukukauden 2004 alusta alkaen.

- merkitsi tiedoksi: Borgånejdens Krigsveteraner r.f. on tehnyt aloitteen sotaveteraanien palvelunumeron käyttöönottamisesta. Uudenmaan ympäristökeskus on tehnyt päätöksen Kulloonkylässä sijaitsevan Kullo Golf Oy:n jätevedenpuhdistamon käytöstä ja jäteveden johtamisesta Kulloonlahteen. Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Porvoon kaupunginvaltuuston päätöksen Kiinteistö Oy Kuninkaanportin osakassopimuksesta. Hallinto-oikeuden mukaan valmistelussa on tapahtunut menettelyvirhe, koska valtuustolle toimitettu valmisteluaineisto on ollut puutteellinen.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan


Sivun alkuun


Porvoon kaupunginhallitus 3.11.2003

- esittää kaupunginvaltuustolle, että se nimeää Itä-Uudenmaan pelastuslautakunnan jäsenet kunnittain seuraavasti: Askola: Teemu Hopia (varalla Veikko Mäittälä), Lapinjärvi: Hannu Fabritius (Siv Gustafsson), Liljendal: Alice Bäckman (Jan Bergholm), Loviisa: Ruusaliisa Leinonen (Ismo Kokko), Myrskylä: Eva Mäenpää (Ari Kousa), Pernaja: Mats Lobbas (Birgit Lindfors), Pukkila: Jussi Simolinna (Linda Jäppinen), Ruotsinpyhtää: Markku Paakkarinen (Merja Grönberg), Sipoo: Catharina Westermark (Merja Siltala). Kaupunginhallitus esittää myös, että kaupunginvaltuusto valitsee Porvoon edustajat pelastuslautakuntaan.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että se muuttaa Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtosääntöä siten, että jo hyväksyttyyn johtosääntöön sisällytetään myös pelastuslautakunnan nimi ja sen tehtävät. Pykälämuutoksen jälkeen "Alueellisen pelastuslautakunnan tehtävänä on päättää toimintasäännön hyväksymisestä ja päätösvallan siirrosta viranhaltijalle. Viranhaltija voi siirtää päätösvallan edelleen alaiselleen."

- päätti lakkauttaa apulaispalopäällikön viran 31.12.2003. Kaupunginhallitus totesi päätöksessään, että yhteistoimintamenettelyn edellyttämä neuvottelu on suoritettu.

- muutti valmiussuunnittelijan virkanimikkeen väestönsuojelusuunnittelijaksi 1.1.2004 lähtien. Viran tehtäväkohtainen palkka on 1913 euroa kuukaudessa.

- päätti käynnistää asemakaavan muutoksen Porvoon sairaalan alueella. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Porvoon sairaanhoitoalueen lautakunta on muutoksenhakijana, joka toivoo kahden tontin yhdistämistä, kolmikerroksisten rakennusten kerrosluvun korottamista neljäkerroksisiksi ja tonttien tehokkuuden korottamista 0,3:sta tehokkuusluvuksi 0,35. Kaavamuutos on tullut ajankohtaiseksi, kun Porvoon sairaalan peruskorjausta ja laajentamista suunnitellaan.
Porvoon osayleiskaavaluonnoksessa Koivulan tukiasunnoille oli tehty aluevaraus Kaupunginhaan teollisuusalueelle. Runsaan vastustuksen vuoksi tukiasunnoille etsittiin uusi sijaintipaikka, joka löytyi Sairaalantien pohjoispuolelta. Suunnitteilla on myös uusi katuyhteys Tarkkisten asuinalueen laajenemisalueelle, Sairaalantien jatkeeksi.

- ilmoitti evästyksensä Itä-Uudenmaan maakuntavaltuuston kokousedustajille. Porvoon mukaan Itä-Uudenmaan liiton vuoden 2004 talousarvion kokonaiskasvu saa olla korkeintaan viisi prosenttia.

- ilmoitti evästyksensä Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymäkokousedustajille. Porvoon mukaan hankesuunnittelussa olevat Amiston muut kalustehankinnat (117.739 euroa) tulee toteuttaa ilman kuntarahoitusta vuosina 2004-2008.

- päätti täydentää organisaatioselvitystyöryhmää kahdella pääluottamusmiehellä, jotka ovat Pirjo Mäkelä ja Seppo Seppänen. Muut työryhmän jäsenet ovat Klaus Hellberg (sd), Mikaela Nylander (r), Kimmo Kajaste (kok), Johan Söderberg (r), Terttu Ikonen (kok), Markku Vaniala (sd), Kirsti Talsi-Sirkka (vihr) sekä virkamiehistä kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte ja kansliapäällikkö Seija Österman.

- antoi vastauksen valtuutettu Bernhard Edgrenin (r) valtuustoaloitteeseen, jossa toivotaan liikenteen hidasteita Sibeliuksenbulevardille Tulliportin ja Vegankadun risteyksiin. Vastauksen mukaan liikennekurin yleinen heikentyminen on havaittavissa valtakunnallisesti, eikä Porvoo ole poikkeus. Tämän vuoksi talousarvioehdotukseen on vuosittain varattu määrärahoja liikenneturvallisuuden parantamista varten.
Määrärahoja on rajallisesti, joten ne on käytetty pahimpien ongelmapaikkojen korjaamiseen. Kriteereinä on käytetty liikennemääriä sekä koulujen läheisyyttä. Koko kaupungin liikenneverkkoa ajatellen Sibeliuksenbulevardin liikennekäyttäytyminen toistuu lähes kaikilla kaduilla. Eniten toimenpiteitä vaativia ongelmia ja vaaratilanteita syntyy asunto- ja pienkokoojakaduilla, joilla ei ole erillistä kevyenliikenteen väylää. Edellä mainitusta johtuen katu- ja liikenneosastolla ei ole toistaiseksi mahdollisuuksia toteuttaa aloitteessa esitettyjä hidasteita.

- antoi vastauksen SFP i Borgå Centrum rf:n aloitteeseen, joka koskee pohjoisen siltayhteyden rakentamista. Itä-Uudenmaan liikennestrategiassa kyseinen siltayhteys on tarkoitus rakentaa vuosien 2013-2020 aikana.

- merkitsi tiedoksi seuraavat aloitteet: Tolkkisten päiväkodin lasten vanhemmat esittävät, että kaupunki tekisi Tolkkisten päiväkodissa laajan remontin. Eija Roisko esittää, että Porvoon kaupungin omistama tontti Kahdeksantoistamäellä muutettaisiin puistoalueeksi. Arne Nyholm esittää, että kaupunki selvittäisi omakotitalojen hissitarpeet ja hissiprojektin rahoittamismahdollisuudet. Lisäksi merkittiin tiedoksi ohjusvene Raahen ja Jymyn miehistön kiitoskirje Porvoon kaupungille, joka toimi laivastovierailun isäntänä lokakuun alussa.

- hyväksyi Itä-Uudenmaan aluekeskusohjelman toiminta- ja taloussuunnitelman vuodelle 2004.

- esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy korjatun ehdotuksen Porvoon kaupungin strategiaksi 2010 ja että toimialojen ja yleishallinnon strategiat muutetaan kaupungin strategian mukaisiksi.

- päätti, että Stig Bäcklund (r) osallistuu kielipalveluseminaari -koulutukseen.

- päätti esittää toimialajohtaja Matti Arvista Porvoon Elävä Keskusta ry:n hallituksen jäseneksi. Hänen varajäsenekseen esitetään kaupungininsinööri Risto Lindbladia.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Porvoon kunnallisveroprosentti pidetään ensi vuonna samana kuin vuonna 2003 eli veroprosentti on 18,75. Kiinteistöveroprosentteihin kaupunginhallitus päätti esittää äänestyksen (10-3) jälkeen korotuksia. Kiinteistöveroprosenttien korotuksilla kiinteistöverotuotot saadaan nousemaan 4 miljoonasta eurosta 4,8 miljoonaan euroon vuonna 2004. Valtuustolle esitetään, että yleinen kiinteistöveroprosentti olisi 0,70 (nykyinen 0,60), vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti olisi 0,25 (nykyinen 0,22) ja muun kuin vakituisen asuinrakennuksen sekä rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti olisi 0,80 (nykyinen (0,60). Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa kiinteistöveroa.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy talousarvion vuodelle 2004 ja taloussuunnitelman vuosille 2004-2006. Kaupunginhallitus äänesti parikymmentä kertaa talousarvion määrärahoista. Kaupunginhallitus aikaisti mm. useita kouluinvestointeja, joten se joutui lisäämään talousarvioesitykseen investointimäärärahoja 3,2 miljoonaa euroa. Lisääntyneet menot katetaan ottamalla kolme miljoonaa euroa suunniteltua enemmän uutta lainaa. Toimintamenoihin tehtiin 500.000 euron lisäys, mikä rahoitetaan lisääntyvillä kiinteistöverotuloilla.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan:

- tekninen lautakunta on päättänyt myydä kaksi sammutusautoa, joiden hinnaksi on vahvistettu 50 euroa ja 100 euroa.

- kaavoitus- ja rakennuslautakunta on asettanut nähtäville asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa JET-aseman rakentamisen Tarmolaan. Lautakunta on hyväksynyt rakentamistapaohjeet Pappilanpellolle Tuoksuherneentien ja Linnanmäentien alueille sekä luovuttanut rivitalotontteja Haikkoosta Euro-Rakennus Oy:lle ja YIT Rakennus Oy:lle.

- kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt lopettaa Majgårdin nuorisotilan käytön 31.12.2003. Nyt tutkitaan mahdollisuutta sijoittaa 1-2 -luokkalaisten iltapäivätoimintaryhmä Huhtisten koulun tai päiväkodin tiloihin vuoden 2004 alusta lukien.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 27.10.2003

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Porvoon kaupunki myy NCC Rakennus Oy:lle perustettavien yhtiöiden lukuun kaksi Länsirannalla sijaitsevaa tonttia voimassa olevin yleisin tontinluovutusehdoin. Kauppahinta on 420.000 euroa. Porvoon kaupunki pyysi viime talvena tarjouksia Länsirannan modernin puukaupunkialueen tonteista. Tarjouksia saatiin kahdeksalta yritykseltä, ja ensimmäiset tontit luovutettiin kesäkuussa. Sittemmin neuvotteluja on jatkettu yritysten kanssa. Kaupunginhallitus korostaa päätöksessään, että on tärkeää saada aikaiseksi Länsirannan modernin puukaupunkialueen asemakaavan ja siihen liittyvien rakentamistapamääräysten mukainen kaupunkikuvallinen kokonaisuus.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Porvoon kaupunki myy Sato-Rakennuttajat Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun yhden Länsirannalla sijaitsevan tontin. Kauppahinnaksi on sovittu 207.600 euroa. Kaupunginhallituksen korostaa tässäkin päätöksessään, että on tärkeää saada aikaiseksi Länsirannan modernin puukaupunkialueen asemakaavan ja siihen liittyvien rakentamistapamääräysten mukainen kaupunkikuvallinen kokonaisuus.

- päätti myydä kaupungin omistaman 7798 neliömetrin suuruisen vuokratontin Aunelan alueelta, osoitteesta Wallgreninkatu 26, Mikko ja Marja-Leena Talvitielle. Asemakaavan mukaan tontti on huvilatontti, jolle saadaan rakentaa korkeintaan puolitoistakerroksinen, vähintään 160 neliömetrin suuruinen asuinrakennus sekä taloussuojia. Tontin nykyinen rakennusoikeus on 1300 kerrosneliömetriä. Rakennusoikeudesta on käytetty vuokratontilla 600 kerrosneliömetriä, joten käyttämätöntä rakennusoikeutta on jäljellä noin 700 kerrosneliömetriä. Talvitiet sitoutuvat hakemaan kaupan yhteydessä asemakaavan muutosta siten, että tontin kokonaisrakennusoikeus alennetaan 700 kerrosneliömetriin. Porvoon kaupunkisuunnitteluosaston näkemyksen mukaan niin sanotun huvilatontin luonteen säilyttäminen kuuluu olennaisena osana Aunelan alueen kaupunkikuvaan. Alueella ei ole tarvetta ryhtyä tontin jakamista edellyttävään asemakaavan muutostyöhön. Rakennusoikeuden alentaminen on tontin osalta perusteltua. Rakennusoikeuden alentamisen ja tontin huomattavan suuren koon johdosta Porvoon kaupunki voi kohtuullistaa tontinhintaa yleisten luovutusehtojen mukaisesta hinnasta, mikä olisi 30 euroa neliömetriltä eli 233.880 euroa. Kaupunginhallitus päätti myydä tontin 200.000 euron hinnalla. Asemakaavan tulevan muutoksen lähtökohtana tulee olla nykyisen asuinrakennuksen säilyttäminen.

- määräsi Långholmin ranta-asemakaavan tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Map Sijoitus Oy on anonut, että kaupunginvaltuuston hyväksymää kaavaa voidaan lähteä toteuttamaan siitä tehdyistä valituksista huolimatta. Alue, johon valitukset kohdistuvat, voidaan jättää päätöksen ulkopuolelle.

- hyväksyi tietyt alueet nimettäväksi aluekeskusohjelmaan vuosiksi 2004-2006.

- antoi vastineen Museoviraston lausuntoon, joka koskee entisen kuurojenkoulun rakennussuojelua. Porvoon kaupunki ei näe estettä entisen kuurojen koulun rakennusten suojelulle rakennussuojelulain nojalla. Kaupunki korostaa, että suojelun tulisi alueen nykyisen käytön lisäksi mahdollistaa asuinkäyttö, muuten on vaarana että rakennukset jäävät tyhjilleen ja rapistuvat. Kuurojen koulun tontin omistavat NCC Rakennus Oy ja Konsve Oy, jotka ovat anoneet asemakaavan muutosta. Anomuksen käsittely on jätetty pöydälle kaavoitus- ja rakennuslautakunnassa. Suojelutavoitteista on neuvoteltu museoviraston, tontinomistajien ja kaupunkisuunnitteluosaston kesken.

- antoi evästykset edustajilleen Samkommunen för yrkesutbildning i Östra Nyland -nimisen kuntayhtymän yhtymäkokoukseen. Siellä käsitellään mm. uuden koulutusta hoitavan osakeyhtiön perustamista sekä Borgå hantverks- och konstindustriskola (BHK) -nimisen koulun toimitilakysymystä. BHK on toiminut viimeisten vuosien ajan vuokralaisena entisen kuurojenkoulun tiloissa. Kuntayhtymän hallitus on arvioinut, että BHK ei saisi jäädä nykyisiin tiloihinsa, jotka ovat käyneet ahtaiksi ja epäviihtyisiksi. Vuonna 1996 oppilaita oli 45, tällä hetkellä heitä on 115.
Konsve Oy on tarjonnut kuntayhtymän ostettavaksi Kiinteistö Oy Porvoon Lundinkatu 8:n osakkeita eli nk. Nimbus-talon tiloja. Kuntayhtymän hallitus on selvittänyt erilaisia koulutilavaihtoehtoja: Muutto Kuninkaanporttiin, uudisrakennus Haikkoon ammattikoulun viereen, tilojen vuokraaminen Sanoma-WSOY:ltä sekä jääminen nykyisiin kuurojen koulun tiloihin.
Kuntayhtymän hallitus on puolestaan päättänyt ehdottaa yhtymäkokoukselle, että se ostaisi tarjotut osakkeet Konsve Oy:ltä. Kauppa koskisi ensisijaisesti valmiita tiloja, mutta myös suunniteltuja lisätiloja, jolloin kokonaispinta-ala olisi 3000-5000 neliötä. Kauppa, korjaukset ja lisärakentaminen rahoitettaisiin siten, että jäsenkunnat maksaisivat taloudellista tukea lainan takaisinmaksuun ja korkokuluihin.
Kuntayhtymä ei voi itse omistaa koulutiloja, jos se haluaa säilyttää oikeuden valtion maksamaan vuokratukeen, joka on 80.000 euroa vuodessa. Investoinnit olisi tarkoitus rahoittaa 20 vuodeksi otettavalla 3,5 miljoonan euron lainalla. Jäsenkunnat maksaisivat lainanhoitokuluja yli 260.000 euroa vuodessa, summasta Porvoon osuus olisi 140.000 euroa.
Porvoon kaupungin teknisen sektorin asiantuntijoiden mukaan kiinteistön laajennus vaatii väestönsuojan ja pysäköintipaikkojen rakentamista. Kustannusarviossa esitetyillä summilla voitaisiin rakentaa kokonaan uusi koulu. Ehdotus merkitsisi myös asemakaavan muutosta, joten sen aikataulu on epärealistinen.
Porvoon kaupunginhallitus evästi kaupungin yhtymäkokousedustajia toteamalla, että kaupunki suhtautuu positiivisesti ajatukseen uusista toimitiloista sekä mahdollisuudesta perustaa uusi osakeyhtiö. Osakeyhtiön perustamiskysymys ja BHK:n toimitila-asia käsitellään kaupunginhallituksessa 17.11., minkä jälkeen kuntayhtymän tulee kutsua koolle ylimääräinen yhtymäkokous.

- antoi evästykset edustajilleen Uudenmaan virkistysalueyhdistys ry:n syyskokoukseen. Porvoon osuus yhdistyksen palvelu- ja maanhankintamaksusta vuonna 2004 on lähes 25.000 euroa.

- asetti palkkapoliittisen seurantatyöryhmän korjaamaan aluepelastuslaitosuudistuksesta johtuvia palkkauksellisia epäkohtia.

- määräsi, että veroasiamies Bjarne Eriksson toimii Porvoon kaupungin veroasiamies Edgar Erikssonin varamiehenä.

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin kaupungin taloudellisesta tilanteesta 30.9.

- merkitsi tiedoksi vammaisneuvoston aloitteen, jossa toivotaan uimahallin kylpyläpuolen avauksen yhteydessä yhtä maksutonta käyttökertaa. Aloite on lähetetty liikuntatoimen valmisteltavaksi.

- päätti, että kaupunki nostaa vuoden 2003 kuluihin Depefa-Bank Europen tarjoamaa lainaa 13 miljoonaa euroa. Lainasta peritään vaihtuvakorkoista korkoa, joka on 6 kuukauden Euribor lisättynä 0,05 prosentilla. Tarjouspäivän Euribor 6 kk oli 2,158 prosenttia. Aikaisemmin tämän vuoden maaliskuussa kaupunki nosti nk. talousarviolainaa 12 miljoonaa euroa.

- päätti myydä Novo Group Oyj:n osakkeita 30.260 kappaletta hintaan 3,79 euroa osake. Ostajana on SYSOpen, joka tarjosi myös osakkeiden vaihtomahdollisuutta kaupungille.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan:

- kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on ottanut lyhytaikaista luottoa Kuntarahoitus Oyj:ltä 2.200.000 euroa 2,06 prosentin korolla ajalle 14.-28.10 ja Osuuspankilta 1.000.000 euroa 2,02 prosentin korolla ajalle 21.-28.10.

- kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on päättänyt, että johtavan lääkärin, vt. toimialajohtajan Pekka Hosian tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 10 prosentilla 3.9. lukien. Korotus on voimassa kunnes toimialajohtaja Pertti Soveri palaa sairauslomalta.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginvaltuusto 12.-13.11.2003

- nimesi Itä-Uudenmaan pelastuslautakunnan jäsenet kunnittain seuraavasti: Askola: Teemu Hopia (varalla Veikko Mäittälä), Lapinjärvi: Hannu Fabritius (Siv Gustafsson), Liljendal: Alice Bäckman (Jan Bergholm), Loviisa: Ruusaliisa Leinonen (Ismo Kokko), Myrskylä: Eva Mäenpää (Ari Kousa), Pernaja: Mats Lobbas (Birgit Lindfors), Pukkila: Jussi Simolinna (Linda Jäppinen), Ruotsinpyhtää: Markku Paakkarinen (Merja Grönberg), Sipoo: Catharina Westermark (Merja Siltala). Porvoo: Stig Bäcklund (r, puheenjohtaja, Rolf Gabrielsson) ja Torolf Bergströmin (sd, Lea Timonen).

- muutti Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtosääntöä siten, että jo hyväksyttyyn johtosääntöön sisällytetään myös aluepelastuslautakunnan nimi ja sen tehtävät. Pykälämuutoksen jälkeen "Alueellisen pelastuslautakunnan tehtävänä on päättää toimintasäännön hyväksymisestä ja päätösvallan siirrosta viranhaltijalle. Viranhaltija voi siirtää päätösvallan edelleen alaiselleen."

- päätti, että Porvoon kaupunki myy NCC Rakennus Oy:lle perustettavien yhtiöiden lukuun kaksi Länsirannalla sijaitsevaa tonttia voimassa olevin yleisin tontinluovutusehdoin. Tonttien kauppahinta on 420.000 euroa. Porvoon kaupunki pyysi viime talvena tarjouksia Länsirannan modernin puukaupunkialueen tonteista. Tarjouksia saatiin kahdeksalta yritykseltä, ja ensimmäiset tontit luovutettiin kesäkuussa. Sittemmin neuvotteluja on jatkettu yritysten kanssa. - hyväksyi korjatun ehdotuksen Porvoon kaupungin strategiaksi 2010. Toimialojen ja yleishallinnon strategiat muutetaan kaupungin strategian mukaisiksi.

- hyväksyi Porvoon kaupungin talousarvion vuodelle 2004 ja taloussuunnitelman vuosille 2004-2006. Kaupunginhallitus ja vielä kaupunginvaltuustokin aikaisti talousarvion käsittelyssä mm. useita kouluinvestointeja.

- päätti äänestyksen jälkeen (24-26), että Porvoon kunnallisveroprosentti pidetään ensi vuonna samana kuin vuonna 2003 eli veroprosentti on 18,75. Kiinteistöveroprosentteja kaupunginvaltuusto päätti korottaa äänin 38 (puolesta) -11 (vastaan) -1 (tyhjä ääni). Kiinteistöveroprosenttien korotuksilla kiinteistöverotuotot saadaan nousemaan 4 miljoonasta eurosta 4,8 miljoonaan euroon vuonna 2004.
Porvoon yleinen kiinteistöveroprosentti on siis ensi vuonna 0,70 (nykyinen 0,60), vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,25 (nykyinen 0,22) ja muun kuin vakituisen asuinrakennuksen sekä rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 0,80 (nykyinen (0,60). Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa kiinteistöveroa.

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin syyskuun lopun tilanteesta.

Sivun alkuun

Porvoon vuoden 2004 talousarvio

Porvoon ensi vuoden toimintakulut kasvavat 204 miljoonaan euroon. Tämän vuoden vastaava luku on 189 miljoonaa euroa. (Tilinpäätös 2002 vastaavasti 185 miljoonaa euroa). Henkilöstökulut muodostavat menopuolesta 99 miljoonaa euroa (talousarvio 2003: 92,7 miljoonaa euroa), palvelujen ostot 70 miljoonaa euroa (talousarvio 2003: 63,3 miljoonaa euroa), aineet ja tarvikkeet 11,5 miljoonaa (talousarvio 2003: 10,6 miljoonaa euroa), avustukset 11,5 (talousarvio 2003: 11,6 miljoonaa euroa) ja muut toimintakulut 11,9 miljoonaa euroa (talousarvio 2003: 11 miljoonaa euroa).

Porvoon vuoden 2004 kunnallisverotuloja arvioidaan kertyvän 120 miljoonaa euroa. Vuoden 2003 vastaava luku on 117,1 miljoonaa ja tilinpäätös 2002 osoittaa 116,8 miljoonaa euroa. Kiinteistöveroja kerätään 4,8 miljoonaa euroa ja yhteisöverotuloja karttuu 9,5 miljoonaa euroa. Verotulot yhteensä 134,2 miljoonaa euroa. Varsinaiset toimintatuotot (myyntituotot, palvelumaksut yms.) ovat 49,7 miljoonaa euroa. Valtionosuuksia arvioidaan ensi vuonna kertyvän 27,4 miljoonaa euroa (tilinpäätös 2002: 22,3 miljoonaa euroa).

Yleishallinnon toimintakulut ovat 18,4 miljoonaa euroa (ta 2003: 15,8 miljoonaa euroa), sosiaali- ja terveystoimen 114,4 miljoonaa euroa (ta 2003: 109 miljoonaa euroa), sivistystoimen 47,8 miljoonaa euroa (ta 2003 45,5 miljoonaa euroa) sekä teknisen ja ympäristötoimen 16,3 miljoonaa euroa (ta 2003 18,8 miljoonaa euroa).

Tilikauden 2004 tulos osoittaa 1.337.960 euron alijäämää, joka katetaan uudella lainalla, kuten myös investointien rahoitukset. Porvoon nettolainanotto kasvaa ensi vuonna 15,7 miljoonaa euroa. Tilinpäätöksessä 2002 nettolaina kasvoi 6,8 miljoonaa euroa ja talousarviossa 2003 16,2 miljoonaa euroa. Porvoo maksaa lainojensa korkoja ensi vuonna 3,4 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotten vetosi omassa talousarviopuheenvuorossaan valtuutettuihin, että kaupunginhallituksen esitys siihen tehtyine lisäyksineen hyväksyttäisiin sellaisenaan. Kaupungin velanhoitokulut alkavat olla kestämättömällä tasolla. Slotte kysyi, mistä puskurit otetaan sitten kun seuraava lama iskee. Kaupunginjohtajan mukaan tuolloin on katsottava kaupungin henkilöstöä ja mahdollisesti myytävää omaisuutta. Esimerkkinä hän mainitsi Porvoon Energia Oy:n.

Kaupunginhallitus lisäsi omassa talousarviokäsittelyssään talousarvion käyttötalouden menoja 1,4 miljoonaa euroa, joten talousarvioesitys tuli valtuustolle valmiiksi miinusmerkkisenä. Valtuusto lisäsi käyttötalouden menoja edelleen noin 1,5 miljoonaa euroa. Erikoissairaanhoidon palveluja ostoja päätettiin lisätä 850.000 eurolla, summaan sisältyy myös reumapotilaiden ostopalveluja. Vanhusten kuljetuspalveluihin ja omaishoidontukeen lisättiin kumpaiseenkin 150.000 euroa.

Sivistystoimen käyttötalouden määrärahoja lisättiin 380.000 euroa, mikä summa tulee jakaa samassa suhteessa kuin menoja oli budjetin valmisteluvaiheessa karsittu. Liikuntatoimi ja uimahalli saivat lisämäärärahoja 58.000 euroa.

Vuoden 2004 investoinnit :

Porvoon ensi vuoden investointilistalla ovat seuraavat hankkeet: Ruokapalveluyksikön irtain omaisuus 72.000 euroa, kaupungin puhelinvaihteen uudistus 100.000 euroa, Porvoon A-asunnot Oy:n uudisrakennuskohteeseen 551.000 euroa ja Porvoonseudun Asuntosäätiön uudisrakennuskohteeseen 70.000 euroa, kiinteistöjen ostoihin 168.000 euroa ja kehitysyhtiön osakkeiden lunastukseen 207.000 euroa (Posintra Oy).

Kvarnbackenin hammashuoltoyksikköön varattiin 20.000 euroa, Lyceiparkens hammashoitolan laitteisiin 51.000 euroa, elintarvikelaboratorion pesukoneeseen 15.000 euroa, sosiaali- ja terveystoimen ATK-järjestelmän uudistamiseen 400.000 euroa (kokonaishinta 1.100.000 euroa), koulujen ATK-hankintoihin 67.000 euroa, Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän investointeihin 253.000 euroa (yhteensä 661.000 euroa), kirjaston lainaus- ja palautusautomaatteihin 25.000 euroa, talo-osaston irtaimeen omaisuuteen 20.000 euroa sekä katu- ja liikenneosaston irtaimeen omaisuuteen 17.000 euroa, varikon irtaimeen omaisuuteen 100.000 euroa ja puistojen irtaimeen omaisuuteen 20.000 euroa.

Vaahteramäen päiväkodin saneeraukseen varattiin 165.000 euroa, Turvakoti Nutun saneeraukseen 194.000 euroa, Epoon koulun saneeraukseen 404.000 euroa, Keskuskoulun saneeraukseen yksi miljoona euroa (kokonaishinta 6 miljoonaa euroa), Peipon koulun saneeraukseen miljoona euroa (kokonaishinta 2,9 miljoonaa euroa), Illby skolanin saneeraukseen 300.000 euroa, Borgå gymnasiumin saneeraukseen 455.000 euroa (kokonaishinta 1.681.000 euroa), Gammelbacka skolanin saneeraukseen 400.000 euroa ja Strömborsga högstadieskolan saneeraukseen 253.000 euroa.

Kulttuuri- ja vapaa-aikatoiminnan ensi vuoden investointilistalla ovat Vanha Raatihuone ja Edelfelt-Vallgren museo 120.000 eurolla (kokonaishinta 2,5 miljoonaa euroa) ja Taidetehdas 50.000 eurolla. Uimahallin saneeraukseen varattiin 96.000 euron suuruinen lisämääräraha.

Tekniselle puolelle on varattu erittelemättömien kiinteistöjen peruskorjauksiin 1.000.000 euroa. Uudisrakennus- ja laajennuslistalla ovat seuraavat investointikohteet: Hinthaaran päiväkoti 2.000.000 euroa (kokonaismeno 2.118.000 euroa), Näsin sosiaali- ja terveysaseman vuodeosasto 2.366.000 euroa (5,6 miljoonaa euroa), Hinthaaran koulu 342.000 euroa (882.000 euroa), Pääskytien yläaste ja Kumpulan koulu 500.000 euroa (4,5 miljoonaa euroa), Lyceiparkens skola 2.548.000 euroa (3.416.000 euroa), Tolkkisten koulu 600.000 euroa (1.380.000 euroa), Keskuspaloasema 1.958.000 euroa (7.228.000 euroa), Vanhan Porvoon käymäläjärjestelyt 110.000 euroa, muut kunnallistekniset uudisrakennuskohteet 440.000 euroa, Aleksanterinkadun silta 2.200.000 euroa (kokonaismeno 6,6 miljoonaa euroa), kunnallistekniset korvausinvestoinnit 1.270.000 euroa, saastuneet maa-alueet 1,5 miljoonaa euroa, GPS-mittausyksikkö 17.000 euroa, väritulostin kaupunkisuunnitteluun 15.000 euroa, rakennusvalvonnan atk-laitteet 12.000 euroa ja Vanha Porvoo 50.000 euroa.

Aluepelastuslautakunnan investointilistalla on hankintoja yhteensä 316.000 euron edestä: Esimerkiksi ATK-järjestelmän uusiminen maksaa 100.000 euroa, puhelinjärjestelmän uusiminen 50.000 euroa, sairaankuljetusautojen vaihdot 80.000 euroa, kolme päivystysautoa 75.000 euroa, kevyt sammutusauto 35.000 euroa, johtoauton vaihto laitteineen 80.000 euroa, öljyntorjuntakauha 40.000 euroa, väestöhälyttimet 44.000 euroa, testauskävelylaitteisto 25.000 euroa ja öljypuomit 22.000 euroa. Erittelemättömät investoinnit 102.000 euroa.

Aikaisempina vuosina valtuuston hyväksymiä investointikohteita ei ole voitu toteuttaa vahvistetussa aikataulussa. Tällä kerralla kaupunginvaltuusto päätti, että koulu- ja päiväkoti-investointeja tehtäessä ensisijaisia ovat ne kohteet, joiden tiloissa on todettu olevan terveydellisiä haittatekijöitä. Toiseksi tärkeimpiä ovat ne kohteet, joissa on jo nyt tai ennusteiden mukaan lähitulevaisuudessa tilanahtautta.

Kaupungin kiinteän omaisuuden myyntituloja kirjattiin talousarvioon yhteensä 500.000 euroa. Lautakunnat esittivät, että ensi vuonna tehtäisiin investointeja 26 miljoonalla eurolla. Kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen investointien loppusumma on lähes 24 miljoonaa euroa.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginvaltuusto 22.10.2003

- kumosi Porvoon virkasäännön ja hyväksyi Porvoon hallintosääntöön muutoksia, jotka koskevat päätösvallan käyttämistä. Laki kunnallisesta viranhaltijasta astuu voimaan 1.11.2003. Myös kuntalakia muutetaan siten, että kunnallisia virkasääntöjä ei voida enää antaa.

-hyväksyi Linnajoen yläasteen korjauksiin lisämäärärahaa 67.000 euroa. Koulun saneerauksen yhteydessä ilmeni, että vanhan koulun kotitaloussiiven vuotavat viemäriputket olivat aiheuttaneet homevaurioita. Alue eristettiin ja korjattiin heti. Vuoden 2003 määrärahoja on jäljellä 20.000, mutta maksamattomia laskuja on 63.000 euron edestä, joten määrärahan ylitystarve on 43.000 euroa. Ylityksiä perustellaan kireällä rakentamisaikataululla. Sen johdosta kouluun ei hankittu joitakin kalusteita, lisäksi pienempiä korjauksia jätettiin tekemättä. Käyttäjien mielestä ne kuitenkin olivat välttämättömiä.

- merkitsi tiedoksi luettelon valtuutettujen tekemistä aloitteista. Vuonna 2003 on jätetty 15 valtuustoaloitetta, joista kolmeen aloitteeseen on vastattu ja 12 on edelleen valmisteltavana.

-merkitsi tiedoksi luettelon kuntalaisten tekemistä aloitteista. Vuonna 2003 on jätetty 18 kuntalaisen aloitetta, joista 10 aloitteeseen on vastattu ja 8 on edelleen valmisteltavana.

- päätti, että Porvoon luonnonhistoriallisen museon toimintaa jatketaan ja kehitetään toistaiseksi sen nykyisissä tiloissa. Museon vuoden 2004 toiminta-avustuksista päätetään Porvoon kaupungin talousarviokäsittelyn yhteydessä.

- merkitsi tiedoksi kaupungin osavuosiraportin 1.1.-31.8.2003. Sosiaali- ja terveystoimea ja sivistystoimea kehotetaan noudattamaan hyväksyttyä talousarviota valtuuston sitovuustasolla siten, että talousarvion ylitykset jäävät mahdollisimman pieniksi. Yleishallintoa sekä teknistä ja ympäristötoimea kehotetaan säästötoimenpiteisiin siitä huolimatta että niiden toiminta pysyy talousarvion puitteissa.
Sosiaali- ja terveystoimen jo tiedossa olevan määrärahojen ylityksen arvioidaan nousevan 2 miljoonaan euroon, mikä johtuu erikoissairaanhoidon arvioitua suuremmista menoista. Myös koulutussektorin menot ylittyvät noin 300.000 eurolla. Mikäli tilanne vuoden loppuun asti jatkuu samanlaisena, kaupungin kuluvan tilikauden tulos muuttuu negatiiviseksi. Epoon vanhainkodin saneerauksen urakkalaskentavaiheen kustannusarvio oli 2,1 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat nousseet työn aikana ilmenneiden rakennusvirheiden johdosta 2,5 miljoonaan euroon. Uimahallin kustannusarvio on noussut 6,9 miljoonasta eurosta 7,3 miljoonaan euroon ja Aleksanterin kadun sillan 6,9 miljoonasta eurosta 7,3 miljoonaan euroon.

- palautti äänestyksen (37-14) jälkeen uuteen valmisteluun päätösesityksen vuoden 2004 tulo- ja kiinteistöveroprosenteista. Esityksen mukaan veroprosentit olisi pidetty samoina kuin vuonna 2003.
Valtuutettu Ilkka Alava (sd) esitti veroprosenttikysymyksen palauttamista uuteen valmisteluun. Valtuutettu Stig Bäcklund (r) kannatti esitystä, joten asian palauttamisesta jouduttiin äänestämään. Valtuuston kokoomusryhmän kaikki yhdeksän valtuutettua olivat veroprosenttiasian jatkokäsittelyn ja vanhojen prosenttien kannalla. Heidän lisäkseen RKP:n Bernhard Edgren, Beatrice Johansson ja Johan Söderberg sekä vihreiden Anita Nemlander-Hietala ja Lauri Rissanen olivat valmiita päättämään ensi vuoden veroprosenteista.
Talousjohtaja Peter Kjällmanin valtuustosaliin jakaman selvityksen mukaan kiinteistöveron tuoton tarkistamisella kiinteistöverotuotot saataisiin nousemaan nykyisestä noin 4 miljoonasta eurosta 4,8 miljoonaan euroon vuonna 2004. Kjällmanin laskelmassa yleinen kiinteistöveroprosentti olisi 0,70, vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,25 ja muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,80.
Porvoon kaupunki perii vuonna 2003 kunnallista tuloveroa 18,75 prosentin mukaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,60 prosenttia, vakituisesta asuinrakennuksesta peritään 0,22 prosenttia. Muista asuinrakennuksista ja rakentamattomasta rakennuspaikasta peritään 0,60 prosenttia. Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa kiinteistöveroa.

- kävi lähetekeskustelun vuoden 2004 talousarviosta ja vuosien 2004-2006 taloussuunnitelmasta.



Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 13.10.2003

- päätti periaatteista, joita noudatetaan äskettäin perustetun Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen virkanimityksissä ja tehtäväkohtaisissa palkoissa. Työnantaja- sekä työntekijäpuoli asettavat palkkapoliittisen seurantatyöryhmän, joka valmistelee pelastuslaitokselle palkkapoliittista ohjelmaa vuosiksi 2004-2006. Aluepelastuslaitoksen uudistuksesta johtuvat palkkaukselliset epäkohdat halutaan korjata viimeistään vuoden 2006 kuluessa.

- perusti kahden nykyisen palotarkastajan viran lisäksi kahdeksan uutta palotarkastajan virkaa (palkkaus 1.913 euroa/kk).

- perusti neljän nykyisen palomestarin lisäksi kaksi uutta päivystävän palomestarin virkaa, (1.995 euroa/kk).

- perusti kaksi asemavastaavan palomestarin virkaa (2.526 euroa/kk) ja kahdeksan ylipalomiehen virkaa (1.538 euroa/kk).

- perusti uuden kalustonhoitajan viran (1.410 euroa).

- perusti nykyisten 35 palomiehen viran lisäksi 16 uutta palomiehen virkaa ( 1.480 euroa/kk).

- perusti uuden toimistosihteerin toimen, (1.550 euroa/kk) ja nykyisen kanslistin toimen lisäksi uuden kanslistin osa-aikaisen toimen (1.400 euroa/kk).

- perusti neljän nykyisen paloesimiehen viran lisäksi kahdeksan uutta paloesimiehen virkaa (1.652 euroa/kk).

- perusti kuuden nykyisen hälyttäjän toimen lisäksi kuusi uutta hälyttäjän tointa (1.407 euroa). Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen uudet virat perustetaan vuoden 2004 alusta lukien.

- palautti uuteen valmisteluun Porvoo 2010 -strategian.

- esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy Linnajoen yläasteen korjauksiin lisämäärärahaa 67.000 euroa. Koulun saneerauksen yhteydessä ilmeni, että vanhan koulun kotitaloussiiven vuotavat viemäriputket olivat aiheuttaneet homevaurioita. Alue eristettiin ja korjattiin heti. Vuoden 2003 määrärahoja on jäljellä 20.000, mutta maksamattomia laskuja on 63.000 euroa, joten määrärahan ylitystarve on 43.000 euroa. Ylitystarpeita perustellaan kireällä rakentamisaikataululla. Sen johdosta kouluun ei hankittu joitakin kalusteita, lisäksi pienempiä korjauksia jätettiin tekemättä. Käyttäjien mielestä ne kuitenkin olivat välttämättömiä.

- esittää, että kaupunginvaltuusto kumoaa Porvoon virkasäännön ja hyväksyy Porvoon hallintosääntöön muutoksia, jotka koskevat päätösvallan käyttämistä. Laki kunnallisesta viranhaltijasta astuu voimaan 1.11.2003. Samalla kuntalakia muutetaan siten, että kunnallisia virkasääntöjä ei voida enää antaa.

- päätti asettaa Kuninkaanportti II -alueen asemakaavaehdotuksen julkisesti nähtäväksi ja pyytää siitä asiaan kuuluvat lausunnot.

- päätti, että Porvoon kaupunki varaa SRV Viitoset Oy:lle 5,78 hehtaarin suuruisen tonttialueen niin sanotulta tehtaanmyymäläkylän alueelta sekä 4,41 hehtaarin suuruisen alueen ns. tilaa vaativien kaupan yksiköiden tonttialueelta markkinointitoimenpiteitä varten. Varausaika päättyy 31.12.2006. Yrityspuiston tonttien osalta varaushakemukseen palataan myöhemmin.

- päätti äänestyksen (7-6) jälkeen, että koulutoimen investoinnit jatkovalmistellaan Engelin Rakennuttamispalvelujen tekemän selvityksen B-vaihtoehdon pohjalta. Sen mukaan Näsiin rakennetaan uusi kuusiluokkainen koulu, jonka oppilasmäärä on 460 ja tilat 5250 bruttoneliömetriä. Lisäksi Pääskytien yläastetta ja Kumpulan koulua laajennetaan siten, että yläasteella on 710 oppilasta ja erityiskoulussa 60 oppilasta. Laajennustarve on 1500 bruttoneliömetriä. Myös Peipon koulussa tehdään peruskorjaus ja tilamuutoksia oppilasmäärän pysyessä kuitenkin ennallaan.

- palautti uuteen valmisteluun Borgå Folkhögskola Ab:n yhtiökokousasiat.

- hyväksyi Itä-Uudenmaan liiton tarpeellisuudesta laaditun kannanoton, joka annetaan edelleen sisäasiainministeriölle. Uudenmaan liiton maakuntahallitus on esittänyt, että Sipoon kunta siirrettäisiin Helsingin seutukuntaan. Myös Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakuntaliittojen yhdistämistä on esitetty.

- antoi lausunnon saaristokunnista ja saaristo-osista. Porvoon mukaan nykyiset saaristo-osat tulee jatkossa säilyttää. Tämän lisäksi Porvoo esittää, että Tolkislandetin eteläosa, Kråkön saari sekä Bjurbölen ja Seitlahden kylät määriteltäisiin saaristo-osiksi. Valtioneuvosto tekee vuosia 2004-2008 koskevat päätökset saaristoalueista.

- päätti, että kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte, Stig Bäcklund, Torolf Bergström, Matti Valasti, Lea Timonen, Gunilla Backman, Kirsti Talsi-Sirkka ja Marja Järvinen osallistuvat Viljandin kaupungin 720-vuotisjuhliin 7.-9.11.2003. Viljandin kaupunki on kutsunut Porvoon kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenet osallistumaan juhlallisuuksiin.

- merkitsi tiedoksi Matti Haapakosken ja Tolkkislandetin asukasyhdistyksen kansalaisaloitteen Tolkkisten teollisuusjätekaatopaikan myrkyllisten maiden vaihtamisesta ja kunnostamisesta pallokentäksi, kuten kaavassa on vahvistettu. Mikäli Porvoon kaupunki ei ryhdy toimenpiteisiin, ilmoittaa asukasyhdistys esittävänsä terveysriskeihin ja kiinteistöjen arvonalennuksiin liittyvät vahingonkorvausvaatimukset sille.

- hyväksyi vuoden 2004 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2004-2006 taloussuunnitelmaehdotuksen lähetettäväksi kaupunginvaltuustolle lähetekeskustelua varten. Kaupunginjohtajan esityksen mukaisessa talousarviossa kaupungin juoksevat menot eli käyttötalous kasvaa noin 3,4 prosenttia kun taas verotulot ja valtionosuudet kasvavat vain 3,2 prosenttia. Jotta sosiaali- ja terveystoimi pääsisi annettuun talousarviokehykseen, on tiettyjä palveluja esitetty vähennettäväksi. Edelleen erikoissairaanhoidon rahoituksesta puuttuu miljoona euroa.

Mikäli laadittu investointiohjelma toteutetaan, pitää lainanottoa lisätä. Nykyisessä suhdannetilanteessa pidetään tärkeänä sitä, ettei kaupunki ryhdy sellaisiin uudistuksiin tai hankkeisiin, jotka lisäävät käyttömenoja merkittävästi. Laajamittaiset investoinnit lisäävät poistoja. On nähtävissä, että tulevina vuosina on vaikeata saada vuosikate riittämään poistojen kattamiseen. Kaupunginhallitus päätti lisätä talousarvion käyttötalouden menoja 1,4 miljoonalla eurolla, joten esitys menee valtuuston talousarvion lähetekeskusteluun alijäämäisenä, eli talousarvion juoksvat menot ovat tuloja suuremmat.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2004 veroprosentit pidetään samoina kuin vuonna 2003. Porvoon kaupunki perii kunnallista tuloveroa 18,75 prosenttia. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,60 prosenttia. Vakituisesta asuinrakennuksesta peritään 0,22 prosenttia. Muista asuinrakennuksista ja rakentamattomasta rakennuspaikasta peritään 0,60 prosenttia. Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa kiinteistöveroa.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan:

Sivun alkuun



Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun