Lehden tekijä:
Pirkko Ruohonen-Lerner



::Lue lisää/mielipiteet...

Sähköposti minulle

Porvoon Netti-Uutiset
Riippumaton paikallislehti Internetissä.
Päivitetty 26.11.2002



Edelliset lehdet/aiheet
Edellinen lehti - 17.10.2002


Porvoon kaupunginhallitus 25.11.2002

- päätti Porvoon vuoden 2003 talousarvion käyttösuunnitelmasta, jolla kaupunginvaltuuston päättämät neljä menoarviota ja neljä tuloarviota jaetaan edelleen tehtäväalueiden osamäärärahoiksi ja osatuloarvioiksi.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimi sai kaupunginvaltuuston budjettipäätöksellä käytettäväkseen 109.100.000 euroa (tp=tilinpäätös 2001, 102.077.000 euroa). Määrärahan tarkemmasta käyttämisestä päättävät kaupunginhallitus, sosiaali- ja terveyslautakunta sekä toimialan virkamiehet, jotka tekevät yksityiskohtaiset määrärahapäätökset.
Kaupunginhallitus päätti, että sosiaali- ja terveystoimen johto saa ensi vuonna käyttöönsä 331.000 euroa (tp 2001, 243.000 euroa), sisäiset palvelut 438.000 euroa (tp 2001, 395.000 euroa), yhteispalvelut 45.142.000 euroa (tp 2001, 42.384.000 euroa) ja lähipalvelut saa 48.344.000 euroa (tp 2001, 44.951.000 euroa).
Samalla periaatteella kaupunginhallitus päätti sivistystoimen, keskushallinnon sekä teknisen ja ympäristötoimen vuoden 2003 määrärahojen jaosta tehtäväalueiden osamäärärahoiksi ja osatuloarvioiksi. Tarkemmasta määrärahojen jaosta päättävät edelleen lautakunnat ja virkamiehet tekevät yksityiskohtaiset määrärahapäätökset.
Kaupunginhallitus vahvisti kaupungin eri toimialoille valtuuston budjettikirjassa määrittelemien toiminnallisten tavoitteiden kanssa yhdenmukaiset tavoitteet.
Vuoden 2002 talousarviomuutoksen käsittelyn yhteydessä tehtiin päätös, joka rajoitti sijaisten ja tilapäisen henkilökunnan palkkaamista. Uudet palkkauspäätökset edellyttivät ohjeiden mukaan kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotten lupaa. Slotte siirsi päätöksenteon edelleen henkilöstöjohtajalle. Kaupunginhallitus päätti jatkaa käytäntöä ainakin kesäkuun 2003 loppuun saakka.

- päätti, että terveyskeskuksen johtavan lääkärin virkaan valitaan yleislääketieteen erikoislääkäri Pekka Hosia Karhulasta. Virkaan sovelletaan neljän kuukauden koeaikaa. Hosia toimii tällä hetkellä Helsingin kaupungin itäisessä terveyskeskuksessa ylilääkärinä. Vuosina 1990-2001 hän toimi Kotkan kaupungin kansanterveystyön johtavana ylilääkärinä.
Vuonna 1947 syntynyt Hosia on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1974 ja yleislääketieteen erikoislääkäriksi vuonna 1988. Hallinnon pätevyyden hän on suorittanut vuonna 1991 ja kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyyden vuonna 2000. Porvoon terveyskeskuksen johtavan lääkärin virkaa haki kaksi henkilöä.

- muutti kolme kotiavustajan tointa lähihoitajan toimiksi, kaksi osa-aikaista ja yhden kokoaikaisen laboratorionhoitajan viran näytteenottajan toimiksi. Lisäksi yksi perushoitajan virka päätettiin muuttaa lähihoitajan toimeksi ja yksi terveydenhoitajan virka terveydenhoitajan/sairaanhoitajan toimeksi.

- antoi lausunnon Uudenmaan ympäristökeskukselle Porvoon Taidetehtaan suojelusta. Lausunnon mukaan Porvoon kaupungilla ei ole huomautettavaa siihen, että Museovirasto ei katso, että Taidetehtaan rakennukset tulisi suojella rakennussuojelulain nojalla.
Vaikka rakennukset ovat vahvoja betoni- ja tiilirakennuksia ovat niiden perustukset ja myös rakennukset osittain vaurioituneita. Niitä ei uhkaa mikään välitön romahtamisvaaraa. Nykyinen asemakaavan mukainen suojelumääräys ei missään tapauksessa edellytä rakennusten kunnostamista niiden alkuperäistä käyttötarkoitusta hienompaan asuun. Lähiympäristöä rakennettaessa tullaan rakenteellisin ratkaisuin toimimaan siten, ettei rakennus vaurioidu liikenteen tärinästä.
"Vahvistetussa asemakaavassa suojelun henki ja maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 166 pykälän mukainen rakennussuojelun tarkoitus on selkeästi ollut alkuperäisen teollisuuskäytön mukaisen olemuksen säilyttäminen. Näin ollen Porvoon kaupunki pitää perusteettomina. Museoviraston viittauksia MRL:n 182 pykälän määräysten soveltamisesta", todetaan kaupungin lausunnossa, jonka on laatinut kaupunkisuunnittelupäällikkö Johan Pfeifer.
Museoviraston lokakuussa 2002 antamassa lausunnossa todetaan, että jos Porvoon kaupunki ryhtyy toteuttamaan Taidetehtaan lähiympäristössä töitä, joiden jo tehtyjen selvitysten pohjalta tiedetään vaarantavan rakennusryhmän säilymisen ja käytön, voidaan rakennuttajaan Museoviraston käsityksen mukaan soveltaa MRL:n 182 pykälän määräyksiä uhkasakosta ja teettämisuhasta.

- päätti maksaa kaupunginhallituksen käyttövaroista Nite-Terminaali Oy:lle Pro-Uusiokeskuksen vuokrarästejä viideltä kuukaudelta yhteensä 9.275 euroa. Lisäksi päätettiin selvittää tarkemmin Pro-Uusiokeskus ry:n tekemä osuus jätteiden hyödyntämisestä. Kunnalla on jätelain mukaan velvoitteita, joiden mukaan jätteitä tulee hyödyntää.
Porvoon kaupunki myönsi helmikuussa 2002 vuokratakuun kiinteistönomistajalle Pro-Uusiokeskuksen vuokranmaksun vakuudeksi. Selvityksen mukaan Pro-Uusiokeskus ei ole kyennyt maksamaan vuokriaan. Vuokranmaksun lisäksi kaupunki on maksanut tänä vuonna kyseiselle yhdistykselle yhdistelmätukea 21.500 euroa.

- päätti hakea osallisuutta Nuorten osallisuuden edistäminen -kehittämishankkeeseen, jonka kesto on viisi vuotta. Hankkeeseen valitaan 30 kuntaa. Sen tavoitteena on paikallisen ja seudullisen yhteistoiminnan tehostaminen nuorten elämänhallinnan parantamiseksi ja motivoimiseksi koulutukseen ja työelämään. Porvoon osalta kustannukset ovat vuositasolla 60.000 euroa.

- antoi evästyksensä edustajalleen Osmo Kekkoselle (kok) Porvoon Uusyrityskeskus ry:n syyskokoukseen. Porvoon edustajaksi yhdistyksen hallitukseen valitaan vuodeksi 2003 Matti Nuutti (sd).

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon laatiman kuukausiraportin lokakuun lopun tilanteesta. Sen mukaan Porvoon vuoden 2002 talousarvion mukaisten investointien toteutumisprosentti on 65. Epoon vanhainkodin ja uimahallin investointimäärärahat eivät tule riittämään. Epoon kustannusarvio on 2,1 miljoonaa euroa, mutta hankkeeseen uppoaa 2,5 miljoonaa euroa. Uimahallin kustannukset ovat nousseet 6,8 miljoonasta eurosta 7,0 miljoonaan euroon.
Kaupungin maksuvalmius on 20 päivää, vuosi sitten se oli 44 päivää. Talousarvion ylityspaineita vuonna 2002 on edelleen sosiaali- ja terveystoimessa, sivistystoimessa sekä teknisen toimen talo-osastolla ja katujen ja teiden kunnossapidossa. Talousarviolainaa vuodelle 2002 on nostettu 16,6 miljoonaa euroa (98 mmk).

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.

- vt. henkilöstöjohtaja Anita Virtanen on myöntänyt 28 virkojen ja toimien vakituista tai määräaikaista täyttölupaa.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 18.11.2002

- kävi periaatekeskustelun Porvoon kaupungin kiinteän omaisuuden myynneistä. Porvoon kaupunki omistaa maa-alueita 4504 hehtaaria ja vesialueita 1800 hehtaaria. Vuokratuista alueista kertyy tontinvuokratuloja 1.280.000 euroa ja pellonvuokratuloja 82.000 euroa vuodessa.
Metsäalueita kaupunki omistaa noin 3400 hehtaaria. Tästä suuri osa on kaavoitettavaksi aiottua raakamaata, jota on 1400 hehtaaria. Virkistysalueiksi luokiteltavia alueita on 1100 hehtaaria ja muuta metsämaata 900 hehtaaria.
Kaupunginhallitukselle esitettiin luettelo sellaisista rakennetuista kiinteistöistä, joiden myynti olisi perusteltua rakennusten korkeiden ylläpitokustannusten tai odotettavissa olevien peruskorjausten takia. Listalla oli myös rakentamattomia kiinteistöjä, joiden kaavanmukainen käyttötarkoitus olisi tarkistettava.
Kiinteistöpäällikön tekemän selvityksen mukaan myyntiperiaatteena tulisi olla, että myydään kiinteistöjä, joiden nettotuotto käyttötarkoitukseensa nähden on alhainen tai olematon. Kannattavinta on myydä kaupungin omin toimenpitein, kaavoituksen avulla jalostettuja kiinteistöjä, jolloin oman toiminnan tuotto saadaan näin "ulosmitattua".
Myyntilistalla mainitaan mm. seuraavat rakennetut kiinteistöt: Lukiokatu 6 ja 8, Välikatu 3 ja 10, Kirkkotori 11, Rihkamakatu 8, Kankurinkuja 5, Raatihuoneenkatu 18, Vänrikinkatu 6, Jokikatu 17 (tullin rakennus ja veneilijöiden pesutilat), Huhtisten varikkorakennus tontteineen ja Sikilän nuorisotalo.
Erilliset metsäpalstat eivät aiheuta juurikaan kuluja ja niiden myyntiarvo on vähäinen. Vuonna 2001 myytyjen metsämaiden keskihinta Itä-Uudellamaalla on ollut 2015-3730 euroa hehtaarilta. Metsäalueille voidaan myöhemmin myöntää laillisesti rakennuslupia, jolloin puhutaan aivan toisista arvoista. Metsämaat ovat käyttökelpoisia vaihtomaita esimerkiksi keskeisten alueiden maanhankinnoista neuvoteltaessa.

- hyväksyi koulutuslautakunnan suomenkielisen osaston esityksen, jonka mukaan suomenkielisen koulutoimenjohtajan virkaan valitaan kasvatustieteen lisensiaatti Mauno Väänänen Orimattilasta. Väänäsen valintaa perustellaan vankalla työkokemuksella ja koulutuksella. Koulutoimenjohtajan peruspalkaksi vahvistettiin 3.470 euroa kuukaudessa. Virkavalinta on ehdollinen kunnes hyväksytty lääkärintodistus on toimitettu. Virassa noudatetaan neljän kuukauden koeaikaa. Siltä varalta että Väänänen kieltäytyy ottamasta virkaa vastaan, valittiin varalle filosofian lisensiaatti Najat Quakrim-Soivio Porvoosta. Virkaa haki yhteensä 13 henkilöä, heistä seitsemän haastateltiin.

- palautti uuteen valmisteluun Pro-Uusiokeskuksen avustusanomuksen, joka koskee yhdistyksen vuokrarästejä kesäkuusta alkaen aina joulukuun loppuun saakka, yhteensä 12.985 euroa. Porvoon kaupunki myönsi helmikuussa 2002 vuokratakuun kiinteistönomistajalle Pro-Uusiokeskuksen vuokranmaksun vakuudeksi. Selvityksen mukaan Pro-Uusiokeskus ei ole kyennyt maksamaan mitään. Vuokranmaksun lisäksi kaupunki on maksanut tänä vuonna kyseiselle yhdistykselle yhdistelmätukea 21.500 euroa.

- antoi vastauksen Christer Boije af Gennäsin (krist) valtuustoaloitteeseen, jossa hän esitti, että kaupunki poistaisi säästövaatimukset Epoon vanhainkodilta. Vastauksen mukaan Epoon vanhainkodin säästöohjeet eivät mitenkään poikkea kaupungin muiden laitosten, Johannisbergin vanhainkodin ja Näsin sairaalan, ohjeista henkilökuntavajauksen aikana. Samanlaisia ohjeita on kaikissa maamme laitoksissa noudatettu kautta vuosien, näin myös Porvoossa. Ohjeen kirjaaminen on tapahtunut virkamiestyönä. Sen tavoitteena on ollut auttaa henkilöstöä priorisoimaan oikeita asioita, koska sijaisten on muuten vaikea vetää yhtenäistä linjaa vakituisen henkilökunnan kesälomien aikana. Ohjeet on hyväksytetty toimialajohtajalla.

- merkitsi tiedoksi ilmoitusasioita ja aloitteita.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.

- kansliapäällikkö Seija Österman on valinnut kuluttajaneuvoja sijaiseksi restonomi Heile Romoin ajalle 2.12.2002-17.10.2003. Sijaisuutta haki yhdeksän henkilöä, heidän joukossaan oli kolme restonomia, kaksi kauppatieteiden maisteria, yksi ekonomi, yksi oikeustieteen kandidaatti, yksi varatuomari ja yksi insinööri.

- talousjohtaja Peter Kjällman on myöntänyt maksunlykkäystä kahden tontinvuokran maksuihin. Viivästyskorkoa erääntyneiltä laskuilta peritään 10,5 prosenttia.

- vt. henkilöstöjohtaja Anita Virtanen on myöntänyt 15 virkojen ja toimien vakituista tai määräaikaista täyttölupaa.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginvaltuusto 13.-14.11.2002

- hyväksyi useiden äänestysten jälkeen Porvoon vuoden 2003 tuloveroprosentiksi 18,75. Enemmistö kokoomuslaisista valtuutetuista olisi pitänyt veroprosentin sen nykyisellä tasolla eli 18,25 prosentissa, jotkut ruotsalaisen kansanpuolueen valtuutetut olivat valmiita korottamaan kunnallisveron 19 prosenttiin. Kaupunginjohtaja Slotte esitti tuloveroprosentin korottamista tasolle 19,25, sillä valtuusto teki yli 3 miljoonan euron menonlisäykset ensimmäisenä kokousiltana. Valtuusto päätti kuitenkin rahoittaa tekemänsä menonlisäykset uusilla lainoilla. Porvoon nettovelka (=kaikki uudet lainat, joista on vähennetty vanhojen lainojen lyhennykset) kasvaa ensi vuonna yli 16 miljoonaa euroa (noin 100 mmk).
Kiinteistöveroprosentit päätettiin säilyttää ennallaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,60 %. Vakituisista asunnoista peritään 0,22 %, muista asuinrakennuksista ja rakentamattomista rakennuspaikoista 0,60% ja voimalarakennuksista 1,40 %. Yleishyödylliset yhteisöt on vapautettu kiinteistöveron maksamisesta kokonaan.

- hyväksyi talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2003-2005. Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion käyttötaloudesta neljä menomäärärahaa ja neljä tuloarviota sekä toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet neljälle toimialalle. Valtuusto hyväksyi sosiaali- ja terveystoimen menomäärärahaksi ensi vuodelle 109 Me (tilinpäätös=tp 2001, 102 miljoonaa euroa=Me) ja tuloarvioksi 14,8 Me (tp 2001, 14,1Me). Sivistystoimen menomääräraha on 45,4 Me (tp 2001, 42,2 Me) ja tuloarvio 2,2 Me (tp 2001, 2,5 Me).
Teknisen ja ympäristötoimen menomääräraha on 18,8 Me (tp 2001, 17,8 Me) ja tuloarvio 18,1 Me (tp 2001, 16,4 Me). Yleishallinnon menomääräraha on 15,6 Me (tp 2001, 14,6 Me) ja tuloarvio 8,1 Me (tp 2001 7,7 Me). Kaupungin kaikkien neljän toimialan menomäärärahat ovat yhteensä 188,9 Me (tp 2001, 176,6 Me) ja tuloarviot 43,3 Me (tp 2001, 40,7 Me).
Ensi vuonna Porvoon kaupungin tuloveroprosentti on selvästi maan keskiarvon yläpuolella, samoin velka asukasta kohden on kaksinkertainen verrattuna maan keskiarvoon. Näin siitä huolimatta, että valtuuston talousarviokirjassa määritellään Porvoon strategisiksi tavoitteiksi mm. kaupungin talouden tasapainossa pitämisen. Tavoitteena on, että verotuksen taso ja maksupolitiikka on kilpailukykyistä ja lainanoton kasvua hillitään.
Koska käyttötalouden menot ovat tuloihin nähden niin suuret, joudutaan kaikki investoinnit rahoittamaan lainarahalla. Eräiden jo aloitettujen investointikohteiden kustannusarviot ovat nousseet huomattavasti niiden alkuperäisistä arvioista.
Kaupunginvaltuusto päätti, että veteraanien kuntoutukseen varataan 85.000 euroa, vanhusten päivähoitotoimintaan 135.000 euroa, sosiaali- ja terveystoimen yhdistysavustuksiin 70.000 euroa.
Seuraavassa luetellaan Porvoon suurimmat investoinnit, joista eräät on jo aloitettu. Suluissa esitetään hankkeen tämänhetkinen kokonaiskustannusarvio, joka saattaa nousta. Ilmattaren päiväkoti Kevätkummussa (2,1 Me), Hinthaaran päiväkoti (2,1 Me), Epoon vanhainkodin, päiväkodin ja keittiön saneeraus (1,6 Me), Huhtisen koulu ja päiväkoti (6,2 Me), Keskuskoulun saneeraus (6 Me), Linnajoen yläasteen laajennus (2,2 Me), Pääskytien yläaste (840.000 e), J.L. Runebergin kodin saneeraus (680.000 e), uimahallin laajennus ja peruskorjaus (6,9 Me), keskuspaloasema (6,7 Me), Aleksanterinkadun silta (6,6 Me), Lyceiparkens högstadieskolan eli ruotsinkielinen yläaste (3,4 Me), Näsin vuodeosasto (4,3 Me), Tolkkisten koulu (420.000 e), Hinthaaran koulu (540.000 e). Taidetehtaalta poistettiin 50.000 euron suuruinen investointimääräraha. Investointipaketti kokonaisuudessaan maksaa 50,6 miljoonaa euroa (noin 300 mmk).
Kaupungin omistamista aravayhtiöistä Porvoon A-asunnot sai 540.000 euroa kaupungin omaa rahoitusta Galgbackantielle rakennettavia noin 50 uutta asuntoa varten. Vastaavasti Kiinteistö Oy Peiponaho rakentaa Peippolankolmion alueelle 50 uutta asuntoa, joita varten valtuusto myönsi 750.000 euron suuruisen omarahoitusosuuden. Valtion asuntorahaston myöntämillä arava- ja korkotukilainoilla rahoitetaan loppuosa rakennuskustannuksista eli 85 %.
Latokartanontiellä sijaitsevaa kaupungin nykyisin yksin omistamaa Kiinteistö Oy Hopearinnettä varten on varattu 132.000 euron suuruinen määräraha kaupungin talousarviossa. Lisäksi kaupungin ja seurakunnan yhteisesti omistama Porvoon Seudun Asuntosäätiö saa kaupungilta 67.000 euroa seuraavaa uudisrakennuskohdetta varten.

- hyväksyi Porvoon kaupungin hankintoja sääntelevän toimivaltuussäännöstön vuodelle 2003. Sen mukaan kaupunginvaltuusto päättää kiinteän omaisuuden ostamisesta ja myymisestä, jos kauppahinta yksittäisessä kaupassa ylittää 300.000 euroa. Kaupunginhallitus päättää vastaavista kaupoista mikäli kauppahinta ei ylitä 300.000 euroa, kaavoitus- ja rakennuslautakunta, jollei kauppahinta yltä 100.000 euroa ja kiinteistöpäällikkö, jollei kauppahinta ylitä 40.000 euroa. Edellytyksenä vastaaville kiinteistöjen ostoille on, että niitä varten löytyy tarvittavat määrärahat.
Kaupunginhallitus hyväksyy kaupungin rakennushankkeiden suunnittelu-, urakka- ja hankintasopimukset, mikäli hankintahinta ylittää yhden miljoonan euron. Tekninen lautakunta ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyvät vastaavat sopimukset, mikäli hankintahinta ylittää 0,5 miljoonaa euroa. Asianomaiset toimialajohtajat puolestaan hyväksyvät vastaavat hankintasopimukset silloin kun hankintahinta on enintään 0,5 miljoonaa euroa (3 mmk).
Tekninen lautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättävät kaupungin omistamien rakennusten kunnossapitoon liittyvistä vuosi- ja peruskorjaustöistä, jos korjauksen arvo ylittää 40.000 euroa. Talo-osaton päällikkö ja liikuntatoimen johtaja päättävät enintään 40.000 euron suuruisista korjaustöistä.
Tekninen lautakunta päättää katujen ja yleisten alueiden kunnossapitotöistä, mikäli työn arvo ylittää 40.000 euroa. Kaupungininsinööri päättää tätä pienemmistä kunnossapitotöistä.

- merkitsi tiedoksi osavuosiraportin 1.1.-30.9.2002.

Sivun alkuun

Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun

sähköposti




R