Lehden tekijä:
Pirkko Ruohonen-Lerner



Lue lisää/mielipiteet...
Sähköposti minulle

Porvoon Netti-Uutiset
Riippumaton paikallislehti Internetissä.
Päivitetty 05.09.2002



Edelliset lehdet/aiheet
Edellinen lehti - 10.07.2002


Porvoon kaupunginhallitus 2.9.2002

- päätti, että kaupunginvaltuuston seminaarissa 30.9. määritellään Porvoon kaupungin arvot. Toukokuussa pidetyssä valtuustoseminaarissa päätettiin, että kaupungin toimintaa ohjaavat yhteiset arvot on syytä kertaalleen käydä läpi ja muokata ne lopulliseen muotoonsa. Kaupungin virkamiehistä koostuva johtoryhmä ja kaupunginhallitus ovat valmistelleet arvoja yhdessä Johtamisvoima Oy:n konsultin Risto Vanhatalon kanssa. Porvoon vanhat arvot olivat ihmisläheisyys, yhteisvastuullisuus, perinteet ja kulttuuri, kestävä kehitys ja kaksikielisyys. Uusiksi arvoiksi esitetään mm. asukas- ja asiakaslähtöisyyttä, tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta, vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

- antoi selityksen Karrängen I, Sandö-Flottaskär -rantakaavan vahvistamispäätöksestä tehdyn valituksen johdosta.

- antoi selityksen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituksesta, joka koskee palvelujen ostamista Folkhälsan i Svenska Finland rf:ltä. Helsingin hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta valituksen sikäli kuin valituksessa käsitellään lakia julkisista hankinnoista ja sen vastaiseksi väitettyjä toimenpiteitä. Porvoon selvityksen mukaan asiaa ei myöskään voida tutkia kaupungin omien hankintaohjeiden osalta, koska ne asiallisesti vastaavat lakia julkisista hankinnoista. Hankinta-asioissa toimivaltainen tuomioistuin on kilpailuneuvosto (nykyään markkinaoikeus).

- merkitsi tiedoksi, että henkilöstöjärjestöt ovat valinneet sosiaali- ja terveystoimen toimintojen, talouden ja seurantajärjestelmien ohjausryhmään pääluottamusmies Tuula Virkin.

- päätti hyväksyä Rakennus Lemminkäinen Oy:n urakkasopimusilmoituksen Aleksanterinkadun sillan rakentamisesta. Ilmoituksen mukaan tarjous on voimassa 31.12.2002 saakka. Rakennus Lemminkäinen Oy varaa itselleen oikeuden tarkistaa tarjouksensa hintaa kun työn alkamisajankohta selviää. Tarjoushinnan tarkistamiseen vaikuttavista seikoista yritys on jo neuvotellut kaupungin kanssa sekä ilmoittanut niistä aikaisemmin tekemissään tarjouksen tarkennuksissa.
Suomen Kuntaliiton johtava lakimies Antero Oksanen toteaa lausunnossaan menettelyn laillisuudesta mm. seuraavaa: "...Edellä esitettyjen perusteiden vallitessa kilpailuttamista valvovilla viranomaisillakaan ei ole mahdollisuutta puuttua hankkeen toteuttamiseen uutta kilpailua vaatimalla, mikäli Lemminkäinen Oy:n urakkahintaa ei tarkisteta nykyisten suunnitelmien pohjalta muutoin kun edellä mainituilla hankkeen lykkääntymisestä johtuvilla hyväksyttävillä kustannuksilla."

- pani pöydälle Kuninkaanportin kärkiprojektiin liittyvän Kiinteistö Oy Porvoon Kuninkaanportin osakassopimuksen. Sen mukaan Porvoon kaupungin osuus olisi kiinteistöosakeyhtiön osakepääomasta 49 prosenttia, SRV Viitoset Oy:n osuus 11 prosenttia ja Ensto Capital Oy:n osuus 40 prosenttia. Sopimusten mukaan SRV Viitoset rakentaisi kaksi rakennusta (7500m2) pääasiallisesti osaamis- ja koulutuskeskuksen ja yritysten tarpeisiin. Rakennusten hankinta-arvo on noin 11,5 miljoonaa euroa. Rakentamiseen otettaisiin lainaa 11,5 miljoonaa euroa noin 10 vuodeksi.
Porvoon kaupunki antaisi osakassopimuksen mukaan 49 prosentin osuudelle lainapääoman kokonaismäärästä vakuudeksi omavelkaisen takauksen. Lainapääoman loppuosan (51%) vakuutena käytetään yhtiön omia vakuuksia eli kiinteistökiinnityksiä. Lisäksi kiinteistöosakeyhtiö ottaisi velkaa yhtiön toimintaa varten sekä rakennusten vuokralaisten muutostöiden rahoittamiseen. Tämän noin 400.000 euron suuruisen lainan vakuutena käytetään myös yhtiön omia vakuuksia eli kiinteistökiinnityksiä.
Omavelkaisen takauksen vastavakuudeksi kaupunki saa panttikirjoja, jotka ovat huonommalla etuoikeussijalla kuin kiinteistöosakeyhtiön 6,3 miljoonan euron lainojen vakuutena olevat panttikirjat. Porvoon sopimuskumppanit SRV Viitoset Oy ja Ensto Capital Oy eivät ole menossa takaamaan yhteisen yrityksen velkoja. Kaupunginhallitus käsittelee osakassopimusta ja muita Kuninkaanporttiin liittyviä selvityksiä viikon kuluttua. Kaupunginvaltuusto tekee lopullisen päätöksen kiinteistöosakeyhtiöön menemisestä ja takauksista.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan muilta osin paitsi sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 21.8.2002 § 121 osalta. Tämä päätös koskee vuoden 2002 talousarvion säästöjä. Sen kohdalla päätettiin käyttää otto-oikeutta, koska lautakunnan päätös merkitsee, että tämän vuoden määrärahat ylittyisivät entisestään huomattavasti. Asiaan palataan seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa.

- sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt, että kaupunki ei 1.10. alkaen enää maksa erityisruokavalion aiheuttamia ylimääräisiä kustannuksia 16 vuotta täyttäneille keliakiaa sairastaville kaupunkilaisille. Lisäksi lautakunta on päättänyt muuttaa kodinhoitajan toimen ja viran lähihoitajan toimiksi sekä neljä lähihoitajan virkaa lähihoitajan toimiksi.

- kaavoitus- ja rakennuslautakunta on päättänyt varata asuintontin Alkuasunnot Oy:lle Peippolankolmiosta. YIT-Rakennus Oy saa käyttää asuintontin varauksen osoitteessa Metsäkaarentie.

- talousjohtaja Peter Kjällman on päättänyt, että Birgitta Creutziger jatkaa ruokapalvelupäällikön viransijaisena 1.9.-31.12.2002 samoilla palkkaehdoilla kuin tähän saakka.

- vt. kansliapäällikkö Peter Kjällman on päättänyt, että vt. henkilöstöjohtaja Anita Virtaselle maksetaan tehtäväkohtaista palkkaa 2.750 euroa kuukaudessa 2.9.-31.12.2002.

- johtavat viranhaltijat ovat myöntäneet runsaat 30 lupaa, joiden nojalla saadaan kaupungin organisaatioon palkata sijaisia aikaisemmista säästöpäätöksistä huolimatta.


Porvoon kaupunginhallitus 30.7.2002

- päätti valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Helsingin hallinto-oikeuden 28.6.2002 tekemästä päätöksestä, joka koski Aleksanterinkadun sillan katusuunnitelman, eli käytännössä sillan rakentamisen, täytäntöönpanokieltoa.
Porvoon tekninen lautakunta hyväksyi toukokuussa katusuunnitelmat Aleksanterinkadun sillan kohdalle välille Aleksanterinkatu - Kokonniementie. Samalla lautakunta totesi, että kaupungin kehittämiselle tärkeän katusuunnitelman toteuttamista ei voida yleisen edun vuoksi enää lykätä ja päätti panna päätöksen täytäntöön heti. Monica Holmberg asiamiehenään Adiel Karmi valittivat teknisen lautakunnan päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Siinä vaadittiin lautakunnan kyseisen päätöksen kumoamista ja Helsingin hallinto-oikeuden 16.10.2001 antaman toimeenpanokiellon pysyttämistä sillan rakentamistyölle.
Holmbergin valitus menestyi Helsingin hallinto-oikeudessa.

"Tekninen lautakunta on perustellut päätöksen välitöntä täytäntöönpanoa sillä, että kaupungin kehittämiselle tärkeän katusuunnitelman toteuttamista ei voida yleisen edun vuoksi enää lykätä. Tällainen perustelu ei riittävän yksilöidysti osoita, mitkä nimenomaiset kehityshankkeet olisivat vaarassa, jos täytäntöönpano valitusten vuoksi lykkääntyy", perustelee Helsingin hallinto-oikeus täytäntöönpanokiellon jatkamista.

Vt. kaupunginjohtaja Matti Arvinen on hankkinut Ympäristölakiasiaintoimisto Niemelä & Sario Oy:ltä 11-sivuisen valituskirjelmän Korkeimmalle hallinto-oikeudelle. Siinä korostetaan siltahankkeen kiireellisyyttä juuri yleisen edun kannalta. Jos sillan rakentamista ei voida aloittaa kiireellisesti, Porvoon liikenneturvallisuus vaarantuu, päästöt lisääntyvät ja liikenteen tarkoituksenmukainen järjestäminen estyy. Edelleen pelastustoimen hoitaminen vaarantuu ja poikkeustilanteet aiheuttavat kohtuuttoman liikenneongelman. Liikennepaineen ohjaaminen pois Vanhan Porvoon alueelta estyy, samoin kävelykeskustan kehittäminen. Koko kaupungin järkevä maankäyttö ja kaupunkirakenteen kehittäminen estyvät ja keskusta-alueen elinkeinoelämän toimintaedellytykset vaikeutuvat ilman Aleksanterinkadun siltaa, todetaan kaupunginhallituksen eilen hyväksymässä valituskirjelmässä.

Ympäristölakiasiaintoimisto Niemelä & Sario Oy arvioi 29.7. päivätyssä muistiossa valitusasiaa seuraavasti: "Oikeudellisesti tärkeä periaate arvioitaessa ennakkotäytäntöönpanon sallittavuutta on se, tekeekö täytäntöönpano valituksen merkityksettömäksi siten, että esimerkiksi ympäristö ei ole enää ennallistettavissa sen jälkeen kun rakennustoimiin on ryhdytty. Pääsäännön valossa valituksen menestymismahdollisuuksia voidaan pitää vähintäänkin epävarmoina."

Ympäristölakiasiaintoimisto Niemelä & Sario Oy:n mukaan Aleksanterinkadun sillan osalta koko hankkeen oikeudellinen toteuttamiskelpoisuus on jo lainvoimaisesti ratkaistu asemakaavassa ja vesiluvassa, joten katusuunnitelman hyväksymisratkaisussa ei voida enää koko hanketta asettaa kyseenalaiseksi, vaan kyse on tässä vaiheessa vain hankkeen teknisen toteuttamisen yksityiskohtien määrittelystä. Porvoon kaupunki ottaa ennakkotäytäntöönpanotilanteessa riskin siitä, että hankkeen toteutusta joudutaan jälkikäteen muuttamaan ja että tästä aiheutuu lisäkustannuksia.


Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 26.8.2002

- esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi muutosta Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän perussopimukseen. Muutoksella vanha sopimus saatetaan ajan tasalle 1.8.2002 alkaen.

- päätti julistaa haettavaksi terveyskeskuksen johtavan lääkärin viran.

- poisti esityslistalta uuden paloaseman piirustusten hyväksymisen, koska piirustukset oli esitetty puutteellisina. Paloaseman kustannusarvio ylittää selvästi aikaisemmat kustannusarviot. Paloaseman suunnittelu- ja seurantaryhmä on karsinut paloasemaa siten, että nyt hankkeen kokonaiskustannukset ovat 6,7 Me (40 mmk).

- päätti äänestyksen jälkeen, että Porvoon kaupunki ei osta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä leikkausjonojen purkamiseksi tarjottuja lisätilauksia. Valtio on myöntänyt lisävaroja HUS:lle tutkimus- ja hoitojonojen purkamiseksi. Valtio korvaisi puolet jonojen purkamisesta aiheutuvista kustannuksista, joten kunnan maksettavaksi jäisi vain puolet normaalin hintalaskutuksen mukaisesta hinnasta.
Porvoon jonotilanne on toimialajohtaja Pertti Soverin selvityksen mukaan kohtuullisen hyvä, eli porvoolaisten jonotusajat ovat Uudenmaan lyhimpiä. Porvoon erikoissairaanhoidon kustannukset ovat tämänhetkisten ennusteiden mukaan ylittämässä siihen varatut määrärahat, samoin koko sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannukset ovat ylittymässä, joten Porvoolla ei ole mahdollisuuksia rahoittaa ylimääräistä jonojen purkua.

- poisti esityslistalta kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotten opintomatka-anomuksen. Slotten tarkoituksena oli osallistua Itä-Uudenmaan liiton järjestämälle opintomatkalle 12.-15.9. Opintomatkalla olisi perehdytty Euroopan unionin laajentumiseen ja siihen, kuinka tuleva rakennerahastokausi vaikuttaa kuntien talouteen. Matkan alustava hinta-arvio oli 900 euroa, mutta kohdemaata hakemuksessa ei kerrottu.

- päätti, että Johan Söderberg, Matti Valasti, Torolf Bergström ja Jari Oksanen osallistuvat kuntien johtajuusfoorumiin ja valtuutettujen foorumiin. Koulutuksen järjestää Kuntakoulutus Oy 11.9. Helsingissä. Lea Timonen, Per-Håkan Slotte, Peter Kjällman ja Pertti Soveri osallistuvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin talousarvioseminaariin, jonne on kutsuttu jäsenkuntien keskeisiä talousarviosta päättäviä luottamushenkilöitä ja kuntien talousjohtoa.

- antoi vastauksen valtuutettu Matti Nuutin (sd) valtuustoaloitteeseen. Nuutti toivoi aloitteessaan oman tiedotus ja ongelmien ratkaisustrategian luomista koulutoimelle. "Porvoossa on viime vuosina kuohunut tavallista enemmän koulurintamalla. Tapahtumat ovat uutisarvossaan jopa ylittäneet valtakunnallisen uutiskynnyksen. Porvoon saama julkisuus on ollut kaikkea muuta kuin positiivista. Porvoon mallille vitsaillaan jopa Pohjolan Neuvoston ministerikokouksessa. Viimeaikaiset tapahtumat eivät ole olleet sen enempää rehtorin kuin koulutoimenjohtajan hallinnassa, puhumattakaan että toimialajohtaja olisi tullut ulos kuorestaan. Nykyaikana media on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme ja myös kaupungin hallinnossa on opittava hallitsemaan suhteet mediaan ja oltava toimintamalli niiden hoitamiselle", vaatii Nuutti aloitteessaan.
Sivistystoimen toimialajohtaja on esitellyt koulutuslautakunnassa vastausta Nuutin valtuustoaloitteeseen. Vastauksessa todetaan, että ne periaatteet, joita kaivataan, on määrätty valtuuston hyväksymissä säännöissä ja johtosäännöissä kuten hallintosäännössä, virkasäännössä, sivistystoimen johtosäännössä, yhteistoimintasopimuksessa sekä Porvoon kaupungin viestintäperiaatteita koskevassa kaupunginhallituksen päätöksessä. Säännöt ovat toimivia, eikä ole perusteltua, että hallintokunnat alkavat laatia omia erillisiä viestintäperiaatteitaan voimassa olevien sääntöjen rinnalle. Kaupunginhallitus yhtyi koulutuslautakunnan vastaukseen.

- myönsi kaupunginjohtaja Slottelle vuosilomaa 19.-24.9.

- merkitsi tiedoksi valtuutettu Jussi Saramon aloitteen, jossa esitetään, että Porvoon kaupunki ostaisi jatkossa vain Reilun kaupan kahvia ja liittyisi jäseneksi Reilun kaupan edistämisyhdistykseen.

- merkitsi tiedoksi kirjaamoon saapuneita asiakirjoja: Uudenmaan ympäristökeskus on vahvistanut Porvoolle öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman käyttö- ja hankintakustannuksia koskevan osan vuosille 2001-2005. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Martina Miettisen ym. valituksen rakennusluvasta, joka on myönnetty Linnajoen yläasteen laajennusosalle. Uudenmaan ympäristökeskus on tehnyt päätöksen Porvoon Energia Oy:n lupahakemuksesta, joka koskee Tolkkisten voimalaitoksen toiminnan olennaista muuttamista.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.

- kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on päättänyt ottaa tilapäistä luottoa 2.500.000 euroa ajalle 14.-28.8.2002 Osuuspankista. Lainan korko on 3,30 prosenttia.

- vt. kansliapäällikkö Peter Kjällman on myöntänyt Pirkko Tähdelle eron ruokapalvelupäällikön virasta 1.9. lähtien.

- johtavat viranhaltijat ovat myöntäneet runsaat 30 lupaa, joiden nojalla saadaan kaupungin organisaatioon palkata sijaisia aikaisemmista säästöpäätöksistä huolimatta.


Porvoon kaupunginhallitus 22.7.2002

- merkitsi tiedoksi Suomen Kuntaliiton lausunnon niin sanottuun pormestarimalliin siirtymisestä. Lausunnon tekijän Kari Prättälän mukaan taloudellisten mahdollisuuksien niukkeneminen ja vaikeus turvata jopa välttämättömät peruspalvelut edellyttävät selkeämpää, kasvotettua vastuuta kuntalaisiin päin. Vahvempaa johtajuutta odotetaan myös sen vuoksi, että perinteinen kunnallispoliittinen konsensus on katoamassa. Tarvitaan kokoavaa hahmoa, joka antaa kunnan toiminnalle suunnan ja määrittelee kunnan strategiat.
Pormestari voi olla suoralla vaalilla valittu tai sitten valtuuston valitsema henkilö. Hänet voidaan valita valtuutettujen keskuudesta tai sitten hän voi olla kuka tahansa kelpoisuusehdot täyttävä henkilö. Pormestari voi olla joko valtuuston tai hallituksen tai molempien puheenjohtaja. Jos hän on valtuuston puheenjohtaja, luonnollista olisi, että asioiden valmistelu on myös enemmän valtuustokeskeistä kuin nykyisessä suomalaisessa kunnallishallinnossa. Suomalaisen kunnanhallituksen vahva asema on tähän malliin vaikeasti sovitettavissa. Luonnollisempi valmistelukoneistomalli on ns. valiokuntamalli.
Kun pormestari olisi myös hallinnon johtaja, hänelle kuuluisi ainakin keskeiset kunnanjohtajan tehtävistä. Näin ollen kunnan ylin varsinainen virkamies ei voisi olla kunnanjohtaja, vaan hänelle sopivampi nimike olisi kansliapäällikkö.
Kauko Heurun esittämässä pormestarimallissa pormestari valittaisiin 6-8 vuoden määräajaksi ja hän toimisi hallituksen puheenjohtajana ja kunnanjohtajana. Heurun ensisijaisena tarkoituksena on, että asioiden valmisteluvalta olisi poliittisesti vastuunalaisella henkilöllä eikä virkamiehellä, kuten Suomen nykyisessä järjestelmässä. Valmisteluvaiheessahan ratkotaan myös merkittäviä tarkoituksenmukaisuuskysymyksiä eikä pelkästään laillisuuskysymyksiä.
Pormestarijärjestelmää puolletaan myös sillä, että nykyisessä järjestelmässä kunnanjohtaja joutuu ottamaan poliittisen johtajan roolin ilman, että hänellä on siihen kansalaisilta saatua valtuutusta. Poliittisen moraalin kannalta on myös kyseenalaista, että luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden roolit menevät sekaisin. Suomessa virkamieskulttuurissa hyväksytään kenties pidemmälle kuin muualla poliittinen sitoutuneisuus.
Mikä on virkamiesjohdon asema pormestarin johtamassa kunnassa? Onko pormestarimalli sinänsä riittävä kansalaisten aktivoimiseksi, vai tarvitaanko myös muita toimenpiteitä, päättää Prättälä lausuntonsa.

- merkitsi tiedoksi Opetusministeriön kirjelmän ja selvityksen kirjan museo -hankkeesta ja päätti pyytää asiaa selvittävältä porvoolaiselta työryhmältä lausunnon 31.8. mennessä. Kirjan museo perustettaneen Vammalaan. Vammalan kaupunginhallitus on toivonut, että Porvoo olisi mukana perustamassa Suomen kirjainstituutin säätiötä ja maksaisi harkitsemansa peruspääomasijoituksen säätiöön. Nyt selvitetään, voidaanko Porvooseen, WSOY:n kiinteistöön mahdollisesti avata kirjapainotaidon historiaa esittelevä näyttelytila.

- hyväksyi uuden sopimuksen löytöeläinten hoidosta Porvoon Eläinsuojeluyhdistys ry:n kanssa. Sopimuksen mukaan kaupunki maksaa yhdistykselle 5887 euroa kalenterivuodessa, jolla yhdistys kattaa kiinteitä kulujaan. Lisäksi korvataan kunkin eläimen hoitovuorokaudelta 3,50 euroa sekä eläinlääkärin hoito- ja lääkekustannukset todellisten kustannusten mukaan kuten myös eläinten lopetus- ja hävittämiskustannukset. Eläinsuojelulain mukaan talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

- antoi lausunnon Kårkulla samkommun -nimiselle kuntayhtymälle sen taloussuunnitelmasta. Kuntayhtymän vuoden 2003 suoritteet nousisivat noin kolme prosenttia ja kustannukset 11 prosenttia. Porvoon kaupunki hyväksyy vuodelle 2003 enintään 2 prosentin kustannuslisäyksen, joten Kårkullan kustannusten kasvu ei ole hyväksyttävissä.

- päätti hyväksyä teknisen lautakunnan 12.2.2002 tekemän päätöksen, jonka mukaan kaupunki ei korvaa Haikkoossa sijaitsevan omakotitalon kosteusvaurioiden korjauskustannuksia. Talon omistajan asiamiehen mukaan kosteusongelmat ovat syntyneet pintavesien johtamisesta kyseiselle tontille.

- merkitsi tiedoksi kirjelmän vanhustenhuollon turvaamisesta ja kehittämisestä Porvoossa. Vt. suunnittelupäällikkö Raoul Sundqvist on vastannut kirjelmän väitteisiin. Sundqvistin mukaan kaupunki on osoittanut sosiaali- ja terveystoimelle 102,4 miljoonaa euroa, mikä on 7,2 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Kesäkuussa valtuusto myönsi vuoden 2002 lisätalousarviossa sosiaali- ja terveystoimelle edelleen 3,2 miljoonaa euroa lisävaroja. Lisäys 10,4 miljoonaa euroa edelliseen vuoteen nähden. Kaupunginhallitus palaa kirjelmän esityksiin valmistellessaan vuoden 2003 talousarviota.
Sosiaali- ja terveystoimen menot kasvavat 7,5 prosenttia kun koko kaupungin käyttötalouden menot kasvavat 5,8%. Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja johtavien viranhaltijoiden hyväksymillä käyttösuunnitelmilla ratkaistaan lopullisesti kuinka sosiaali- ja terveystoimelle osoitettuja lisäresursseja tullaan käyttämään, Sundqvist toteaa. - merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin kaupungin taloudellisesta tilanteesta 30.6.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.
- kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on valinnut Stakesin laatimaan Porvoon sosiaali- ja terveystoimen toimintojen, talouden ja seurantajärjestelmien yksityiskohtaiset arvioinnit ja selvitykset hintaan 42.000 euroa (alv 0%). Selvityksen tarkoituksena on tuottaa tietoa eri toimintojen sisällöstä, kustannuksista ja ongelma-alueista ja tarjota ratkaisumalleja jatkotoiminnan suunnitteluun.

- vt. kaupunginjohtaja Matti Arvinen on päättänyt ottaa tilapäistä luottoa ajalle 12.-29.7. yhden miljoonan euron verran OKO-pankista 3,32 prosentin korolla. Vastaavasti hän on päättänyt ottaa Kuntarahoitus Oy:ltä 1,5 miljoonaa euroa ajalla 15.-29.7. Tämän lainan korko on 3,35 prosenttia.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 12.8.2002

- esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää Juha Parkkoselle eron koulutuslautakunnan suomenkielisen osaston jäsenyydestä ja valitsee uuden jäsenen hänen tilalleen.

- päätti siirtää 64.000 euron suuruisen määrärahan kiinteistöjen peruskorjauksista Näsin koulun katon korjaamiseen. Näsin koulun katto on viime vuosien aikana vuotanut useaan kertaan, jonka takia opetustiloja on jouduttu sulkemaan. Kuluvan vuoden talousarviossa on määrärahoja Näsin koulutilojen korjaukseen 320.000 euroa.
Kun urakkatarjoukset katon korjaamisesta ja ilmastointijärjestelmän porrastuksesta oli saatu, kävi ilmi, että talousarvioon varatut määrärahat eivät riittäisi. Ylitykseen tarvittavat säästöt löytyvät Ebbo skolanin, Svartså skolanin, retkeilymajan, Hindhår skolanin ja Suomenkylän päiväkodin korjausmäärärahoista.

- nimesi ohjausryhmän, jonka tehtävänä on seurata sosiaali- ja terveystoimen toimintojen, talouden ja seurantajärjestelmien selvitystyötä. Stakes on valittu selvitystyön tekijäksi. Ohjausryhmään valittiin viranhaltijoista kaupinginjohtaja Per-Håkan Slotte, talousjohtaja Peter Kjällman, sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Pertti Soveri ja hallintojohtaja Marith Kullström ryhmän sihteeriksi. Luottamushenkilöistä työryhmään valittiin Johan Söderberg (r), Teemu Tenhonen (sd), Kirsti Talsi-Sirkka (vihr) ja Jarmo Grönman (kok).
Ohjausryhmän tehtävänä on hyväksyä konsultin tekemä työsuunnitelma ja aikataulu, keskustella ja ideoida arvioitavien palvelujen saatavuudesta ja toiminnan taloudellisuuden parantamisesta.

- antoi selityksen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle elinkeinoasiamies Kari Suhosen valituksesta, joka liittyi elinkeinotoimen tehtävien jakoon. Suhosen valitustekstin mukaan kaupungissa toimii tällä hetkellä kaksi elinkeinotoimistoa, kahden eri poliittisen leirin hallinnoimina ja kaksinkertaisin kustannuksin, joten mistään taloudellisista ja tuotannollisista syistä ei ainakaan voi olla kysymys kun elinkeinotoimisto päätettiin lakkauttaa.
Helsingin hallinto-oikeus on aiemmin hylännyt Suhosen valituksen, koska sen mukaan päätökset eivät ole syntyneet virheellisessä järjestyksessä eivätkä muutenkaan ole lainvastaisia. Kunnallisvalitusta ei voi tehdä tarkoituksenmukaisuusperusteella.

- antoi lausunnon Itä-Uudenmaan liitolle sen toimintasuunnitelman laatimista varten. Porvoon mukaan kahden prosentin kustannusten nousua nykyisiin verrattuna voidaan pitää hyväksyttävänä. Itä-Uudenmaan liiton jäsenkuntien maksuosuuksiin on esitetty kasvua 3,9 prosenttia vuosille 2003 ja 2004.

- antoi vastauksen valtuutettu Hannu Ikosen aloitteeseen, jonka mukaan Porvoon tulisi laatia 20 vuodeksi suunnitelma tarpeellisista investoinneista ja kumulatiivisesta lainakannan kehityksestä. Talousjohtajan Peter Kjällmanin valmisteleman vastauksen mukaan olisi pyrittävä siihen, että kaikki tahot toimisivat hyväksyttyjen talousarvioiden mukaisesti, jolloin suunnitelmallisuus saataisiin tätä kautta paremmaksi. Kuntien ja valtion suhteissa on tapahtumassa suuria muutoksia, joten kahdenkymmenen vuoden kehityksen suunnittelu ei ehkä antaisi toivottua tulosta.

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin kaupungin taloudellisesta tilanteesta 31.7. Kaupungin maksuvalmius on heikentynyt huomattavasti. Kassan riittävyys oli 8 päivää kun vuosi aikaisemmin se oli 45 päivää.

- merkitsi tiedoksi kirjaamoon saapuneita aloitteita.

- merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan.
- vt. kaupunginjohtaja Matti Arvinen on päättänyt ottaa tilapäistä luottoa 500.000 euroa ajalle 24.-29.7.2002 Kuntarahoitus Oy:ltä. Tämän lainan korko on 3,32 prosenttia.

- vt. kansliapäällikkö Peter Kjällman on myöntänyt henkilöstöjohtaja Ulf Lindholmille palkatonta virkavapaata 17.9.-31.12.2002. Hänen sijaisuuttaan hoitaa voimassa olevien johtosääntöjen mukaan palkkasihteeri Anita Virtanen.

- johtavat viranhaltijat ovat myöntäneet runsaat 30 lupaa, joiden nojalla saadaan kaupungin organisaatioon palkata sijaisia säästöpäätöksistä huolimatta.

- koulutuslautakunta on valinnut perusopetuksen oppilaiden taksi- ja linja-autokuljetusten järjestäjät lukuvuosiksi 2002-2003 ja 2003-2004. Lisäksi lautakunta päätti, että jatkossa koulukuljetusten tarjouspyynnöt ilmoitetaan Julkiset Hankinnat -lehden lisäksi Uusimaassa ja Borgåbladetissa. Musiikkiopiston uusien oppilasmaksujen perusteet ja maksut vahvistettiin lukuvuodelle 2002-2003.


Sivun alkuun

Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun

sähköposti




R