Lehden tekijä:


Lue lisää...

Sähköposti minulle
Porvoon Netti-Uutiset
Riippumaton paikallislehti Internetissä.
Päivitetty 25.02.2001



Edelliset lehdet/aiheet
Edellinen lehti - 06.02.2001


Avenet

Porvoon kaupunginhallitus 12.2.2001

- valitsi kaupungin edustajat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuustoon, Uudenmaan erityshuoltopiirin kuntayhtymän yhtymäkokoukseen, Kårkulla Samkommunin valtuustoon, Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän yhtymäkokoukseen, Samkommunen för Yrkesutbildning i Östra Nylandin ja Samkommunen för Borgå Folkhögskolanin yhtymäkokouksiin sekä Itä-Uudenmaa liiton edustajainkokoukseen.

- valitsi kaupungin edustajat säätiöihin (Itä-Uudenmaan ajoharjoitteluratasäätiö, Porvoon Vanhan Kaupungin säätiö, Porvoon Taidetehtaan säätiö).

- valitsi kaupungin edustajat työryhmiin (Vammaisneuvosto, Veteraaniasiain neuvottelukunta, Ympäristönsuojelun yhteistyöryhmä, Vanhan Porvoon rakennuslupatyöryhmä, Vanhan Porvoon työryhmä, Työryhmä kirja- ja kirjapainomuseota varten, Länsirannan Moderni puukaupunki -projektin seurantaryhmä, Yhteistyöryhmä vanhojen Iiriskilpien tilalle kiinnitettävien kilpityyppien kehittämiseksi).

- valitsi edustajansa yhtiöiden hallituksiin ja yhtiökokouksiin. Yhtiöt ovat: Eestinmäen palvelukeskus Oy, Laurea-ammattikorkeakoulu Oy, Gammelbackan palvelukeskus Oy, Novo Group Oyj, Mustijoen vesilaitos Oy, Mömossen Jätehuolto Oy, Osuuskunta VVO, Oy Kokonhalli Ab, Porvoon A-asunnot Oy, Porvoon Energia Oy, Oy Porvoon kauppaoppilaitos, Pääkaupunkiseudun Vesi Oy ja Posintra Oy.

- valitsi edustajansa seuraaviin yhdistyksiin: Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys, Porvoon luonnonhistoriallinen yhdistys, Porvoon museoyhdistys, Suomen musiikkioppilaitosten liitto, Uudenmaan virkistysalueyhdistys ry:n valtuuskunta, Vapaaehtoisen maanpuolustustyön paikallisosaston johtoryhmä, Veckjärvi-Storträsk fiskeförening, Porvoon Seudun Uusyrityskeskus ry:n hallitus.

- valitsi edustajansa seuraaviin asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöihin: Kiinteistö Oy Peiponaho, Kiinteistö Oy Suolapuro, Asunto Oy Hopearinne, Kiinteistö Oy Porvoon Jousitie, As Oy Länsitienhaka, Kiinteistö Oy Porvoon Sateenkaari, As Oy Kalevanväylä, As Oy Porvoon Kaivokatu 13 ja As Oy Naurispolku 5.

- valitsi sosiaali- ja terveystoimen palvelujohtaja Anna-Kaisa Kajuutin Uudenmaan Erityishuoltopiirin kuntayhtymän työryhmään, jonka tarkoituksena on linjata kuntayhtymän osalta rakenteellisia kysymyksiä kuten sopimussuhteen toimivuutta, uudistamistarpeita, kuntayhtymän toimialoja ja tehtäviä sekä niiden kehittämistarpeita, palvelujen uutta hinnoittelua, suunnittelua, seurantaa ja arviointia.

- päätti nimetä edustajat neljään rakennushankkeiden suunnittelu- ja seurantatyöryhmään. Omat työryhmänsä saivat koulutoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen hankkeet, uimahalli sekä keskuspaloasema.

- antoi vastauksen valtuutettu Ilkka Alavan 9.1.2001 tekemään aloitteeseen, jonka mukaan valtuutettujen asemaa tulisi vahvistaa. Koska valtuusto on hyväksynyt johtosäännöt 13.12.2000, ei tässä vaiheessa ole tarkoituksenmukaista ryhtyä muuttamaan hyväksyttyjä johtosääntöjä, todetaan vastauksessa.

- pani pöydälle ympäristönsuojelulautakunnan lausunnon syanidi- ja raskasmetallipitoisten maiden loppusijoituksesta Domargårdenin kaatopaikalle. "Tehtyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella lautakunta pitää esitettyä sijoitustapaa, jätteen sijoittamista Domargårdenin kaatopaikalle vanhan täyttöalueen päälle, suojarakentein eristettynä, käytettävissä olevista vaihtoehdoista järkevimpänä...", todetaan ympäristönsuojelulautakunnan lausunnossa, joka on osoitettu Uudenmaan ympäristökeskukselle. Kaupunginhallitus haluaa lisäselvityksiä vaihtoehdoista.

- merkitsi tiedoksi kuntalaisten aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Aloitteita on tehty 59 kappaletta, aloitteen tekijöistä 38 on saanut vastauksen ja 21 vastausta on työn alla.

- hyväksyi kaupungin laskujen hyväksyjiä vuodelle 2001.

- merkitsi tiedoksi sisäasiainministeriön päätöksen seutukuntajaosta.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan:
- Asuntopäällikkö Ulf Backman on valinnut asukkaat 11 vuokra-asuntoon ja viiteen asumisoikeusasuntoon. Lisäksi Backman on hyväksynyt 29 asumisoikeusasunnon hakijan järjestysnumerot.

- Sosiaali- ja terveyslautakunta
-on asettanut sosiaalijaoston käsittelemään sosiaalihuoltoon liittyviä valitusasioita. Jaostoon valittiin Harry Wilkman (r), Christer Björkstrand (sd) ja Päivi Bärlund (kok). Lisäksi lautakunta nimesi Heli Heiskasen (sd) ja Timo Tenhusen (r) edustajikseen perheneuvontakeskuksen johtokuntaan. Kaupunki ostaa perheneuvontapalvelut seurakunnan ylläpitämältä Perheasiain neuvottelukeskukselta.

- Tekninen lautakunta on valinnut yksityistiejaoston päättämään mm. kaupungin talousarvioon varattujen 2,5 miljoonan markan suuruisten yksityistieavustuksien jaosta. Jaostoon valittiin Torolf Bergström (sd), Paul Andersson (r) ja Hilkka Piipponen (kok).



Työryhmät Porvoon rakennusprojekteille

Porvoon kaupunginhallitus nimesi maanantaina tuleviin rakennusprojekteihin neljä suunnittelu- ja seurantatyöryhmää. Useat kouluhankkeet, sosiaali- ja terveystoimen rakennushankkeet, uimahalli ja keskuspaloasema saivat omat työryhmänsä.

Kouluhankkeita (Huhtisen koulun, Linnajoen yläasteen ja Lyceiparkens Högstadieskolan laajennukset sekä Huhtisen päiväkoti) toteuttavaan työryhmään valittiin luottamushenkilöistä Elof Nyman (r), Leena Väänänen (sd), Risto Luosma (kok) ja Reetta Kettunen (vihr). Virkamieskuntaa työryhmässä edustavat toimialajohtaja Markku Välimäki sekä koulutoimenjohtajat Juha Henriksson ja Solveig Lindstedt. Kouluhankkeiden projektipäällikkönä ja esittelijänä toimii rakennusmestari-talonsuunnittelija Börje Boström.

Sosiaali- ja terveystoimen (Kevätkummun uusi päiväkoti, Näsin terveysaseman vuodeosastot, Epoon päiväkodin, keittiön ja vanhainkodin saneeraus) rakennushankkeita suunnittelemaan ja seuraamaan valittiin luottamushenkilöistä Christer Björkstrand (sd), Gunilla Backman (r) ja Irja Tarvala (kok). Virkamiehistä työryhmään nimitettiin terveyskeskuksen johtava lääkäri Pertti Soveri ja palvelujohtaja Anna-Kaisa Kajuutti, ruokapalvelupäällikkö Pirkko Tähti sekä projektipäällikkö ja esittelijä Börje Boström.

Uimahallin peruskorjaus- ja laajennustöistä vastaavaan työryhmään valittiin luottamushenkilöiden edustajina Mika Vuori (sd), Hilding Mattsson (r) ja Sirkka Starck (kok). Virkamiehistä työryhmään nimitettiin toimialajohtaja Markku Välimäki, rakennusmestari-talonsuunnittelija Börje Boström, liikuntatoimen johtaja Per Högström. Työryhmän projektipäällikkönä ja esittelijänä toimii rakennuspäällikkö Lasse Forssell.

Keskuspaloaseman suunnittelu- ja seurantatyöryhmään valittiin luottamushenkilöistä Mikaela Nylander (r), Torolf Bergström (sd) ja Jarmo Grönman (kok). Työryhmän virkamiesjäsenet ovat palopäällikkö Boris Aarnio, valmiussuunnittelija Anders Elander, paloesimies Jouni Virta sekä työryhmän projektipäällikkö ja esittelijä talo-osaston päällikkö Ulf Blomberg.

Kaupunginhallitus päätti, että kaikkien rakennushankkeiden luonnokset ja kustannusarvio on hyväksyttävä kaupunginhallituksessa ennen jatkosuunnittelua. Kaupunginhallitus päättää lopullisesti urakkasopimuksista, joiden arvo on yli 6 miljoonaa markkaa.

Muuten työryhmät saavat valita itsenäisesti rakennusten suunnittelijat ja urakoitsijat silloin kun urakkasopimuksen loppusumma on 0,5 mmk - 6 mmk. Projektipäälliköt saavat hyväksyä ja allekirjoittaa urakkasopimuksia, joiden loppusumma on enintään 500.000 markkaa. Kyseiset sopimukset viedään työryhmille tiedoksi.

Työryhmälle annettiin oikeudet hyväksyä rakennusprojektia täydentävät suunnitelmat, muutokset, lisälaskut ja rakennustöiden vastaanotto.

"Ellei kaupunginhallitus tai asetettu työryhmä toisin päätä, voi esittelijä tehdä päätöksiä suunnittelusta ja muutoksista, jos sopimus tai muutos on alle 2 prosenttia määritellyn tehtävän talousarvion määrärahasta sekä urakoista, hankinnoista ja toteuttamistoimenpiteistä, jos sopimus on alle 5 prosenttia talousarvion määrärahasta", todetaan työryhmän toimintaa ja toimivaltaa koskevissa määräyksissä.

Esittelijän eli projektipäällikön hankintapäätökset on annettava tiedoksi työryhmälle, joka puolestaan voi ottaa tehdyt päätökset omaan käsittelyynsä.

"Tarpeen mukaan tiedoksi valtuustolle" Rakennushankkeiden luonnokset ja kustannusarviot, tarkistetut kustannusaviot ja lisälaskut viedään tarpeen mukaan valtuustolle tiedoksi tai hyväksymistä varten, todetaan kaupunginhallituksen päätöksessä. Kaupunginarkkitehti Timo Mattelmäki on valmistellut pelisäännöt rakennusprojektien suunnittelu- ja seurantatyöryhmille.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginhallitus 19.2.2001

- päätti esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi talousarviomuutosta vuodelle 2001. Anomusta perustellaan vastaavilla säästöllä vuonna 2000. Yhteensä 1.518.000 markan määrärahojen siirrot kuluvalle vuodelle koskevat seuraavia hankkeita: Tarkkisten kaavatiet 270.000 markkaa (Perustelu: ei voitu suorittaa tiealueen maapohjan haltuunoton viivästymisen johdosta), Eestinmäen kaavatiet 170.000 markkaa (Perustelu: Eestinmäen länsiosien kaavateiden painumavaurioiden korjaustyö osoittautui niin kalliiksi, että on järkevää tehdä työ isompana kokonaisuutena yhdistäen vuoden 2000 ja 2001 määrärahat. Työt on tehtävä sulan maan aikana), Tolkkisten kaavatiet 70.000 markkaa (Perustelu: Kaavateiden parantamistöistä osa on siirtynyt maapohjan haltuunoton viivästymisestä johtuen), Haikkoon Uutelan kaavatiet 56.000 markkaa (Perustelu: Kaava-alueen kadunrakennus- ja kunnallistekniset työt ovat jatkuneet vuodenvaihteen yli ja valmistuvat tammikuussa 2001. Vuoden 2001 talousarviossa ei ole määrärahoja kyseessä olevaan kohteeseen).

Lisäksi määrärahojen siirrot koskevat seuraavia hankkeita: Pellingin paloveneen satama 40.000 markkaa (Perustelu: Työt ovat siirtyneet vuodelle 2001 ja toteutukseen tarvitaan vuoden 2001 50.000 markan määrärahan lisäksi vuonna 2000 säästynyt määräraha. Paloveneen satamapaikan rakentamiseen varatuista 50.000 markasta käytettiin vuonna 2000 runsaat 9.000 markkaa, loppusumma halutaan siirtää vuodelle 2001. Lähinaapuri teki paloveneen satamapaikan aallonmurtajasta valituksen, joka hylättiin. Vasta tämän jälkeen kaupunki sai hakemansa rakennusluvan), linja-autoaseman ympäristö 70.000 markkaa ja yleisö-WC 50.000 markkaa (Perustelu: Linja-autoaseman saneeraus valmistuu tammikuussa 2001. Osa kaupungille kuuluvista töistä voidaan suorittaa vasta keväällä 2001) ja saastuneet maat 792.000 markkaa (Perustelu:Talousarvion määräraha oli varattu syanidikasan puhdistustyöhön, jota ei voitu toteuttaa lupa-asioiden viivästymisen johdosta. Määrärahaa on käytetty länsirannan pylväskyllästämön alueen CCA-saastuneiden maiden poistamiseen ja välivarastointiin Domargårdin kaatopaikalle. Maat tulee ympäristöluvan mukaan kiteyttää ja loppusijoittaa vuoden 2001 aikana. Muuta määrärahaa ko. tarkoitukseen ei ole varattu vuoden 2001 talousarviossa).

- päätti esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi 700.000 markan suuruista talousarviomuutosta vuodelle 2001. Muutos koskettaa viranomaisverkkoon liittymistä. Palopäällikkö Boris Aarnion selvityksen mukaan aluehälytyskeskukseen on joulukuun loppupuolella asennettu sen tarvitsema, valtion kustantama keskuslaitteisto, minkä jälkeen voidaan käynnistää kuntien kalustohankinnat.

- päätti ottaa 3,4 miljoonan euron eli 20,2 miljoonan markan suuruisen lainan Dexia kommunbankenilta 10 vuodeksi. Laina otetaan vaihtuvalla korolla, jonka suuruus on tällä hetkellä 4,66+0,06 prosenttia. Koko laina-ajalta Porvoon kaupunki maksaa korkoja yhteensä yli 5 mmk. Rahat käytetään uuden jätevedenpuhdistamon ja sen johtojen rakentamiseen. Merita Pankin pankinjohtaja Terttu Ikonen (kok) jääväsi itsensä tämän asian käsittelyn yhteydessä

- poisti esityslistalta asian, joka koski ruotsinkielisen toisen asteen koulutuksen hallintokysymyksiä eli kaupunginhallitus palaa asiaan lähitulevaisuudessa.

- valitsi edustajat Oy Porvoon Kauppaoppilaitokseen ja Posintra Oy:ön.

- valitsi kaupungin edustajat Vanhan Porvoon rakennuslupatyöryhmään ja päätti, että Vanhan Porvoon työryhmä lakkautetaan.

- antoi myönteisen lausunnon Uudenmaan ympäristökeskukselle syanidikasan loppusijoituksesta Domargårdin kaatopaikalle. Porvoon ympäristönsuojelulautakunta on ympäristönsuojeluviranomaisena antanut asiasta oman lausuntonsa ympäristökeskukselle. Lautakunnan mielestä syanidikasan sijoittaminen Domargårdin kaatopaikalle, vanhan täyttöalueen päälle, suojarakentein eristettynä, on käytettävissä olevista vaihtoehdoista järkevimpiä.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli tehdyt päätökset jäävät voimaan:
- Asuntopäällikkö Ulf Backman on valinnut asukkaat 10 vuokra-asuntoon.

- Koulutuslautakunta on siirtänyt päätöksenteko-oikeuden musiikkiopiston maksujen osalta opiston johtokunnalle sekä hyväksynyt sivistystoimen johdon, koulutuslautakunnan, koulutustoimen hallinnon, AV-keskuksen ja musiikkiopiston talousarvion 2001 käyttösuunnitelmat. Koulutuslautakunnan pöytäkirja ja viranhaltijan päätöspöytäkirja pidetään yleisesti nähtävillä sivistystoimistossa 14 päivän ajan.

- Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt pitää pöytäkirjansa ja viranhaltijapäätökset - tarpeen mukaan - yleisesti nähtävillä 14 päivän ajan osoitteessa Rihkamakatu 4 A 3. kerros. Lautakunta päätti myös, että se alentaa kirjaston kahvion vuokran 3.000 markkaan kuukaudessa. Uimahallin kahvila-ravintolan osalta päätettiin, että tammikuun vuokraa (10.000 mk) ei peritä. Liikuntatoimen vuoden 2001 ohjausavustukset ovat I-tasolla 55 mk, II-tasolla 45 mk, III-tasolla 35 mk ja IV-tasolla 25 mk. Avustus maksetaan kahdelta harjoituskerralta viikossa. .


Sivun alkuun

Alava vahvistaisi valtuuston asemaa

Valtuutettu Ilkka Alava (sd) on tehnyt tammikuun alussa valtuustoaloitteen. Sen mukaan valtuustolle tulisi valmistella johtosääntö, jossa määrätään, että Porvoon kaupunginhallituksen jäseneksi ja varajäseneksi voidaan valita vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja.

"Kuntalain 18 §:n mukaan valtuusto voi johtosäännössä määrätä, että kunnanhallitukseen voidaan valita vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja. Säädös on otettu kuntalakiin sen takia, että se antaa mahdollisuuden vahvistaa valtuuston asemaa poliittisesti suhteessa kunnanhallitukseen. Tämä on tärkeätä kansanvallan kannalta, koska valtuutetut ovat ainoita yleisillä vaaleilla valittuja kuntalaisten edustajia.

Kunnallishallintoa tulee hoitaa mahdollisimman kansanvaltaisesti, joten kuntalaisten vaaleilla valitsemien luottamushenkilöiden täytyy myös todellisuudessa käyttää ylintä päätösvaltaa. Tätä pyrkimystä tukee se, että kunnanhallitus muodostuu mahdollisimman laajasti varsinaisista valtuutetuista. Vain he ovat tosiasiallisesti poliittisessa vastuussa kuntalaisille, koska heidät voidaan jättää valitsematta seuraavissa vaaleissa.

Edellä olevaan viitaten ehdotan, että Porvoon kaupunginvaltuustolle valmistellaan hyväksyttäväksi johtosääntö, jossa määrätään, että Porvoon kaupunginhallituksen jäseneksi ja varajäseneksi voidaan valita vain kaupunginvaltuutettuja ja varavaltuutettuja", perustelee Alava aloitettaan.

Kaupunginhallitus päätti, että "vanhan" valtuuston joulukuussa 2000 vahvistamaan johtosääntöön ei ole tarvetta tehdä muutoksia.


Porvoon kaupunginvaltuusto 14.2.2001

- valitsi 34 lautamiestä Porvoon käräjäoikeuteen, kiinteistötoimitusten uskotut miehet, Poliisin neuvottelukunnan jäsenet sekä edustajat Porvoon kaupungin ja seurakuntayhtymän yhdessä omistamaan Porvoonseudun asuntosäätiöön, joka puolestaan omistaa vuokra-asuntoja.

- päätti kunnallisesta ilmoittelusta. Kaupungin ilmoitukset julkaistaan Porvoon kaupungin ilmoitustaululla, jonka osoite on Rihkamatori B sekä kaupungin Internetsivuilla, joiden osoite on www.porvoo.fi. Lisäksi ilmoituksia julkaistaan lehdistössä.

- hyväksyi muutoksia teknisen ja ympäristötoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen johtosääntöihin. Jälkimmäiseen johtosääntöön otettiin määräykset uudesta terveydensuojelujaostosta. Sen tehtävänä on vastata terveydensuojelun toimialaa koskevan lainsäädännön nojalla kunnalle kuuluvista viranomaistehtävistä. Jaoston jäseniksi valitaan Porvoosta kolme edustajaa sekä Askolasta ja Pornaisista kumpaisestakin yksi edustaja. Teknisen ja ympäristötoimen johtosääntöön otettiin täsmennyksiä koskien henkilöstövalintoja: Lautakunta valitsee tulosyksikköjen esimiehet ja tehtäväalueiden päälliköiden virkojen väliaikaiset hoitajat. Toimialajohtaja valitsee muut vakituiset viran- ja toimenhaltijat sekä tehtäväalueen päällikkö muut viran- ja toimenhaltijat talousarviossa annettujen määrärahojen puitteissa.

- hyväksyi Hornhattula I ja II alueelle uuden asemakaavan. Alue sijaitsee Johannesbergin vanhainkodin ja moottoritien välissä. Alueelle on kaavassa suunniteltu mm. 170 omakotitonttia sekä kerrostalotontteja.

- korotti autopaikkojen vapaaksiostosopimusten hintaa nykyisestä 52.000 markasta 100.000 markkaan autopaikalta 1.1.2001 lähtien. Pääkaupunkiseudulla yhden autopaikan rakentaminen pysäköintitaloon maksaa noin 80.000-100.000 markkaa sekä vastaavasti torikannen alle tai kalliotilaan 100.000-150.000 markkaa autoa kohden, sanotaan Viatek Oy:ltä tilatussa selvityksessä. Porvoon vanha hintapäätös on ollut voimassa vuodesta 1986.

- merkitsi tiedoksi luettelon valtuutettujen tekemistä aloitteista.

- merkitsi tiedoksi toimivallan siirtopäätöksiä. Porvoon kaupungin hallintosäännön mukaan toimielin, luottamushenkilö ja viranhaltija voi päättää sille johtosäännöllä siirretyn toimivallan siirtämisestä alaiselleen viranomaiselle. Toimivallan siirtämispäätöksistä on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa. Luettelo annetaan tiedoksi valtuustolle vuosittain helmikuussa. Esimerkiksi vs.koulutoimenjohtaja Jari Kettunen ja koulutoimenjohtaja Solveig Lindstedt ovat delegoineet päätökset peruskoulun oppilaaksi ottamisesta koulujen johtajille. Teknisen ja ympäristötoimen toimialajohtaja Matti Arvinen on päättänyt, että rakennusvalvontatoimiston, kaupunkisuunnitteluosaston sekä kiinteistö- ja mittausosaston päälliköt saavat tehdä suunnittelu-, hankinta- ja muita sopimuksia irtaimen omaisuuden sekä suunnittelutöiden osalta aina 25.000 markkaan saakka.
Toimialajohtaja Arvinen itse on saanut kaavoitus- ja rakennuslautakunnalta valtuudet tehdä irtaimen omaisuuden hankintapäätöksiä ja suunnittelutöiden tilauksia, joiden hinta on korkeintaan 50.000 markkaa.
Vastaavasti tekninen lautakunta on valtuuttanut Arvisen allekirjoittamaan urakkasopimuksia ja työmäärärahoin suoritettavia kertahankintoja, joiden suuruus saa olla enintään 500.000 markkaa sekä irtaimen omaisuuden hankintoja ja suunnittelutöiden tilauksia 150.000 markalla.


Sivun alkuun

Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun

sähköposti




R