Lehden tekijä:


Lue lisää...

Sähköposti minulle
Porvoon Netti-Uutiset
Riippumaton paikallislehti Internetissä.
Päivitetty 23.12.2000



Edelliset lehdet/aiheet
Edellinen lehti - 7.12.2000


Avenet

Porvoon kaupunginhallitus 18.12.2000

- lähetti kaupunginvaltuustolle päätettäväksi seuraavat luottamushenkilöpaikat sekä niiden toimikaudet: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat, jäsenet kaupunginvaltuuston suhteellisia vaaleja varten valittavaan vaalilautakuntaan (ei kokoontunut kertaakaan vuosina 1996-2000, sillä valtuustossa ei järjestetty suhteellisia vaaleja kyseisenä aikana), jäsenet tarkastuslautakuntaan, kaupunginhallitukseen, elinkeinolautakuntaan, sosiaali- ja terveyslautakuntaan, koulutuslautakuntaan, koulutuslautakunnan suomenkieliseen osastoon, koulutuslautakunnan ruotsinkieliseen osastoon, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan, tekniseen lautakuntaan, ympäristönsuojelulautakuntaan, kaavoitus- ja rakennuslautakuntaan sekä keskusvaalilautakuntaan.

- palautti ympäristöohjelman uuteen valmisteluun, sillä ohjelmasta saadut lausunnot puuttuivat kaupunginhallituksen esityslistan liitteistä.

- antoi lausunnon Ympäristöministeriölle uusien suojelualueiden perustamisesta harmaahylkeitä varten. Ministeriön tuoreen ehdotuksen mukaan Suomeen perustettaisiin seitsemän luonnonsuojelulain mukaista hylkeidensuojelualuetta, joiden kokonaispinta-ala on 19.150 hehtaaria. Alueet sijaitsevat pääosin ulkomerellä valtion omistamilla vesialueilla. Esityksen mukaan Porvoon 7.570 hehtaarin suuruinen suojelualue sijaitsee Sandkallan-Stora Kölhällenin alueilla. Hylkeidensuojelualueilla ei saisi liikkua sulan veden aikana ilman Metsähallituksen lupaa, virallisilla kulkuväylillä liikkuminen olisi kuitenkin sallittua.
Kalastukselle hylkeidensuojelualueiden perustaminen aiheuttaa rajoituksia. Troolikalastus sallittaisiin Porvoon Sandkallanin osa-alueella, samoin pilkkiminen kaikkien hylkeidensuojelualueiden jääpeitteisillä vesialueilla. Paraikaa ammattikalastajille suunnitellaan korvausjärjestelmää taloudellisista vahingoista, joita muutos aiheuttaa.
Porvoon ympäristöpäällikön valmistelema lausunto oli hyljeystävällisempi kuin ympäristönsuojelulautakunnan kanta: Ympäristöpäällikkö Jukka Palmgren esitti seuraavanlaista lausuntoa:"Ehdotuksen mukaisesti hylkeidensuojelualueiden perustaminen on tarpeellista, jotta harmaahylkeillä on turvallisia lisääntymis- ja elinalueita Suomessa. Suojelualueille esitetyt liikkumista ja muuta toimintaa koskevat säännökset ovat asianmukaisia. Hylkeiden ammattikalastajille aiheuttamien saalisvahinkojen vuoksi tarvitaan korvausjärjestelmä."
Ympäristönsuojelulautakunta teki kokouksessaan 22.11. tarkistuksia Palmgrenin lausuntoon: Puheenjohtaja Mikaela Nylander (r) teki seuraavanlaisen esityksen, joka myös hyväksyttiin lautakunnan lausunnoksi: "Ympäristönsuojelulautakunta ei ole vakuuttunut harmaahylkeiden suojelualueen perustamisen tarpeellisuudesta esitetyssä laajuudessa Porvoon edustan merialueella. Lautakunta kaipaa kauaskantoisen päätöksen tueksi selvitystä hankkeen ekologisista ja elinkeinotaloudellisista ympäristövaikutuksista. Erityisesti tulee selvittää hankkeesta ammattikalastajille aiheutuva haitta ja sen ulottuvuus esitetyn suojelualueen ulkopuolelle. Hylkeiden ammattikalastajille aiheuttamien saalisvahinkojen vuoksi tarvitaan korvausjärjestelmää." Kaupunginhallitus päätti yhtyä ympäristönsuojelulautakunnan lausuntoon.

- päätti, että FM Susan Hartman valitaan Porvoon kulttuuritoimenjohtajan virkaan. Tällä hakukierroksella virasta oli Hartmanin lisäksi kiinnostunut FL Kenneth Lönnqvist Porvoosta.

- päätti, että Kuntien Eläkevakuutuksesta otetun lainan uusi korkoperuste on kuuden kuukauden euriborkorko ja marginaali 0,25 prosenttiyksikköä. Porvoon 10 vuotta sitten nostamasta 12 miljoonan markan lainasta on jäljellä 1,8 mmk.

- ilmoitti evästyksensä edustajilleen Itä-Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston kokoukseen. Kokouksessa käsitellään maakuntakaavaehdotuksen 2000 hyväksymistä maakuntakaavaksi. Lisäksi asialistalla on perussopimuksen muuttaminen. Porvoota kokouksessa edustavat Klaus Hellberg (sd) ja Mikaela Nylander (r).

- ilmoitti evästyksensä edustajilleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuuston kokoukseen, jossa käsitellään HUS:in talousarvio vuodelle 2001. Porvoolla ei ole huomauttamista kokouksessa käsiteltävistä asioista. On arvioitu, että Porvoon maksuosuus HUS:in palveluista vuonna 2000 on 142,5 mmk. HUS:in ensi vuoden talousarvioon Porvoon kohdalle on varattu 141 mmk.
Asukasta kohden Porvoon maksuosuus noussee 3.291 markkaan vuonna 2000, vaikka talousarviossa oli varauduttu 3.073 markkaan asukasta kohden. Vuoden 2001 talousarvioesityksessä jokaista porvoolaista kohden varattu summa on 3.164 markkaa.
Investointeja HUS toteuttaa vuonna 2001 yhteensä 454 miljoonan markan edestä, mistä Porvoon sairaanhoitoalueen osuus on 12 mmk. Yleislääketieteen hoitopäivistä (sakkomaksu) peritään edelleen perushoitopäivän hinta kaksinkertaisena. Porvoota kokouksessa edustavat Bernhard Edgren (r) ja Tuula Virkki (sd).
- antoi vastaukset Matti Nuutin (sd) kahteen valtuustoaloitteeseen. Nuutti on ehdottanut, että Porvooseen valmisteltaisiin elinkeinopoliittinen ohjelma. Kaupunginhallituksen mukaan Porvoossa on käynnissä PORVOO 2004-strategian valmistelu, joka tulee luottamushenkilökäsittelyyn kevään 2001 aikana. Strategiaan tulee sisältymään mm. nykytila-analyysi, kaupungin visio, toiminta-ajatus, kehittämisstrategia, sekä seuraavat strategia-alueet; palvelu-, talous-, henkilöstö- ja elinkeinostrategia.
Toisessa aloitteessaan Nuutti esitti "uuden hintataksan käyttöönottoa aamu-uimareille", eli aamulla kello 6.15-8.00 uimahallin sisäänpääsymaksu olisi 10 markka henkilöltä. Kaupunginhallitus yhtyi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausuntoon, jonka mukaan uuteen hinnoitteluun ei siirrytä.

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin 11 kuukaudelta ja päätti lähettää raportin myös valtuustolle tiedoksi.

- antoi lausunnon Uudenmaan erityishuoltopiirin kuntayhtymän taloussuunnitelmasta vuosille 2001-2003: "Porvoon kaupunginhallitus edellyttää, että kuntayhtymä ottaa omistajakuntien näkemykset huomioon. Kaupunginhallitus ilmoittaa samalla, että Porvoo harkitsee asumispalvelujen järjestämistä tulevaisuudessa vaihtoehtoisella tavalla", todetaan lausunnossa. Porvoota kokouksessa edustaa Anja Pessala (sd).

- myönsi vuosilomaa kaupunginjohtaja Per-Håkan Slottelle 21.12.-31.12. ja päätti, että talousjohtaja Peter Kjällman toimii vuoden viimeiset päivät kaupunginjohtajan sijaisena.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli päätökset jäävät voimaan:

- Asuntopäällikkö Ulf Backman on valinnut asukkaat kahdeksaan vuokra-asuntoon.

- Talousjohtaja Peter Kjällman on hyväksynyt yhdelle taidekoulun 1.620 markan suuruiselle lukukausimaksulle maksunlykkäystä. Koulutustoimi on puoltanut anomuksen hyväksymistä. Viivästyskorkoa peritään 10 prosenttia. Kjällman on päättänyt, että Porvoo ostaa seuraavat kaksi vuotta toimistotarvikkeet sekä kirjekuoret Toimistoapu Oy:stä, värikasetit Talka Oy:stä sekä laskulomakkeet Printel Oy:stä. "Perusteluna ovat edulliset hinnat, laadulliset tuotteet ja joustavat toimitukset." Kjällman on päättänyt myös, että puhdistus- ja pesuaineiden sekä kertakäyttötuotteiden toimittajiksi valitaan seuraavat toimittajat: Diversey Lever ja Salon Siivoustarvike puhdistusainetoimittajiksi, Diskteknik keittiöaineiden toimittajaksi sekä Simolin ja Pamark kertakäyttötuotteiden toimittajiksi. "Perusteluina ovat kokonaistaloudellisesti edullisimmat vaihtoehdot ottaen huomioon seuraavat asiat: hinnat ja hinta-laatusuhde, tuotevalikoimien kattavuus, toimitusehdot ja toimituskustannusten edullisuus, toimittajien kyky palvella sekä pieniä kohteita että suuria määriä kerrallaan tilaavia, siivousvälineiden ja koneiden saatavuus samoilta toimittajilta..."

- Kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on myöntänyt 50.000 markan suuruisen avustuksen ystävyyskuntamäärärahoista Porvoon Big Bandille. Avustuksella maksetaan musiikinjohtaja, kapellimestari Olavi Pitkäsen ja hänen 24 henkisen seurueensa lentoliput Dinkelsbühlin jazzfestivaaleille 25.-27.5.2001.
Slotte on valinnut ohjausryhmän ja nimennyt projektihenkilön, joiden tehtävänä on laatia Porvooseen uusi palveluopas 30.4.2001 mennessä. Elinkeinoasiamies Kari Suhonen toimii projektihenkilönä ja vastaa palveluoppaan käytännön valmistelusta. Vuoden 2001 talousarviossa on 150.000 markan suuruinen määräraha palveluoppaan laatimista varten.
- Kansliapäällikkö Seija Österman on valinnut viisi työntekijää ruokapalveluyksikköön ja jatkanut datanomi Marko Kulpin määräaikaista ATK-suunnittelijan työsuhdetta vuoden 2001 loppuun saakka.
-Tekninen lautakunta on päättänyt korottaa kaupungin vuokra-asuntojen vuokria 1.3.2001. Korotukset ovat 2-4 markkaa neliötä kohden. Korotukset koskevat kaupungin talo-osaton suorassa hallinnassa olevia noin 400 vuokra-asuntoa. Arava-lainoitetut vuokra-asunnot eivät ole mukana ehdotuksessa. Asuntojen neliövuokrat vaihtelevat korotuksen jälkeen 11,00-52,00 markan välillä kuukaudessa. Vesimaksua peritään 40-60 markkaa henkilöltä. Mats Blomberg on valittu vesilaitoksen vakinaiseksi toimistoinsinööriksi.
- Kaavoitus- ja rakennuslautakunta on varannut Porvoon A-asunnot Oy:lle tontin osoitteesta Keltavuokontie 1 ja 5 sekä VVO-yhtymä Oy:lle Peippolasta. Lisäksi lautakunta on päättänyt myydä peltoalueen Kråköstä.

Sivun alkuun

Käyttötalous kasvaa 45 mmk, kolmen vuoden investointipotti 300 mmk

Valtuusto hyväksyi uskaliaan talousarvion
Porvoon kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.12. vuoden 2001 talousarvion. Täysin uutta budjettikirjassa ovat talousarvion sitovuusmääräykset: Niiden mukaan valtuusto päättää jatkossa vain neljästä menomäärärahasta ja neljästä tuloarviosta sekä toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista neljälle toimialalle. Investointipuolella valtuusto päättää yli kolmen miljoonan markan hankkeista.
Käyttötalouden puolella kaupunginvaltuusto hyväksyi yleishallinnon menoja 87 mmk ja tuloja 44 mmk. Sosiaali- ja terveystoimen tuloiksi vahvistettiin 80 mmk ja menoiksi 566 mmk. Sivistystoimen tuloja hyväksyttiin 13 mmk ja menoja 247 mmk. Teknisen ja ympäristötoimen tulopuoli on 102 mmk ja menopuoli vastaavasti 105 mmk. Kymmenkunta tavoitelaatikkoa

Virkamieskunta oli valmistellut valtuustoon nähden sitovia toiminnallisia tavoitteita kymmenkunta "laatikkoa". Esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen tavoitteissa todetaan, että lapsia on kunnallisessa päivähoidossa ensi vuonna 2.420 ja vuonna 2002 yhteensä 2.500. Yksityisessä päivähoidossa on vuosina 2001- 2002 yhteensä 293 lasta ja vuonna 2003 vastaavasti 325 lasta.
Koko sivistystoimen ainoat valtuustotason tavoitteet koskettavat perusopetuksen opetusryhmien kokoja, joiden keskiarvoksi yritetään saada myös suomenkielisellä puolella 21 lasta vuoden 2003 aikana. Ruotsinkielisellä puolella tämä tavoite on jo nyt saavutettu. Myös oppilashuoltohenkilöstön määrää oppilaita kohden halutaan kasvattaa.
Teknisen ja ympäristötoimen valtuustotason tavoitelaatikkoon oli kirjattu parikymmentä virkettä, joista muutama esimerkki: Rakennusten yleiskunnon heikentyminen hidastuu, heikkokuntoisten ja liikenneturvallisesti vaarallisten katujen määrä ei lisäänny, yleisten alueiden rakentamistoimenpiteet kohdistetaan vain välttämättömimpään, omakotitontteja tarjotaan vuosittain 70 kappaletta, muuta tonttimaata kysyntää vastaavasti, Harabackaan sijoittuu uusia yrityksiä vuonna 2002, keskustan uuden pysäköintilaitoksen toteutus käynnistetään vuonna 2002....

Uskalias investointipaketti
Valtuusto hyväksyi ensi vuoden investoinneista yli 3 miljoonan markan hankkeet. Teknisen ja ympäristötoimen suurimmat hankkeet ovat öljyvahinkojen torjunta-alus, uusi keskuspaloasema, Aleksanterinkadun silta ja Länsirannan puukaupungin kadunrakennus.
Sosiaali- ja terveystoimen suurimmat investoinnit ovat Huhtisten ja Kevätkummun alueiden uudet päiväkodit, Näsin terveyskeskuksen vuodeosaston saneeraus ja Epoon vanhainkodin peruskorjaus ja päiväkoti.
Sivistystoimen investoinneista aloitetaan valtuuston päätöksen mukaisesti Kevätkummun ja Huhtisten ala-asteiden laajennukset, kuten myös Linnajoen yläasteen ja Lyceiparkens högstadieskolanin laajennukset. Niin ikään uimahallin saneeraus ja taidetehdas ovat ensi vuoden investointilistalla. Kaikkien toimialojen investointien loppusumma on 84 mmk.

Koska edellä luetellut 14 investointikohdetta valmistuvat muutaman vuoden aikataululla, on niiden kokonaishankintamenot jaksotettu usealle vuodelle. Nykyisten, vasta hyvin alustavien kustannusarvioiden perusteella on laskettu, että koko investointipaketin toteutuksen jatkamiseen tarvitaan vuonna 2002 119 mmk ja vuonna 2003 87 mmk.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan talousarvion kasvun rahoitus löytyy yritysten maksamista yhteisöveroista. Kuluvan vuoden talousarvioon on kirjattu yhteisöveroja 105 mmk, mutta 10 kuukauden tilitysten perusteella näyttää siltä, että yhteisöverotulot kipuavat jopa 170 miljoonaan markkaan. Tulopuolen lottopotti on tänä vuonna arviolta 65 mmk. Yritysten ja kaupungin kannalta suotuisan talouskehityksen uskotaan jatkuvan myös vuonna 2001. Tästä huolimatta Porvoon ensi vuoden nettovelkataakka kasvaa 3,5 mmk. Vuoden 1999 tilinpäätöksessä Porvoolla oli velkaa 317 mmk eli 7.107 markkaa asukasta kohden. Koko maan keskiarvo asukasta kohden oli tuolloin 4.544 markka.

Sivun alkuun

Porvoon kaupunginvaltuusto 13.12.2000

- hyväksyi Porvoolle uuden hallintosäännön, jossa määritellään mm. kaupungin sisäinen hallinto- ja päätöksentekomenettely sekä virkamiehet, jotka esittelevät asiat lautakuntien yms. kokouksissa. Uutta hallintosäännössä on pykälä 24, johon on otettu mukaan kaupungin talousarvion sitovuusmääräykset ja pykälä 26, jossa on irtaimen omaisuuden myyntiä ja luovuttamista koskevat yleiset periaatteet. Niistä päättää jatkossa kaupunginhallitus, joka voi siirtää päätösvaltaansa muille toimielimille ja viranhaltijoille.

- hyväksyi kaupunginhallituksen, henkilöstöjaoston, talous- ja suunnittelujaoston, kaupunginjohtajan, elinkeinolautakunnan, keskushallinnon, teknisen ja ympäristötoimen, sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen johtosäännöt. Johtosäännöissä on määräyksiä asioiden esittelystä kokouksissa sekä päätösvallan siirtämisestä eli delegoimisesta.
Johtosäännöissä määritellään tehtäväkokonaisuuksia, joista päättäminen kuuluu johtaville virkamiehille, kaupunginhallitukselle, lautakunnille ja jaostoille. Kaupunginhallituksen johtosäännössä luetellaan 31 tehtäväkokonaisuutta, joista se päättää. Niistä seuraavassa viisi esimerkkiä:
Kaupunginhallitus päättää talousarviomäärärahojen jaosta tehtäväalueille; päättää alueiden ja rakennusten ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta ja lunastamisesta, mikäli hinta, vaihtoarvo tai korvaus ei ylitä 200.000 euroa (1,2 mmk), ellei asiaa ole siirretty kaavoitus- ja rakennuslautakunnan ratkaistavaksi; päättää talonrakennuksen suunnittelu- ja seurantatyöryhmien nimeämisestä silloin kun rakennuskohteen kustannusarvio ylittää miljoonan euron rajan (6 mmk); päättää irtaimen omaisuuden myyntiä ja luovuttamista koskevista yleisistä periaatteista; antaa yleisohjeet kaupungin omistamien rakennusten, huoneistojen ja alueiden käytöstä ja niistä perittävistä vuokrista.

- päätti, että keskeisten alueiden osayleiskaavan tavoitteet ja tavoitteellinen rakennemalli "Taajaman tiivistäminen ja Länsiakseli" täydennettynä "Meri-Porvoo" -mallilla hyväksytään jatkotyön pohjaksi. Keväällä 2001 osayleiskaavaluonnos voitaneen asettaa nähtäville ja arvioitavaksi. Todennäköisesti ehdotus osayleiskaavaksi tulee valtuuston hyväksyttäväksi vuonna 2002.

- hyväksyi asuintonttien ja yritystonttien luovutusehdot ja -hinnat vuodelle 2001. Ensi vuoden tavoitteena on markkinoida 70 uutta omakotitonttia Haikkoosta, Huhtisista (Ritarinpuiston alueelta), Peiponkallion alueelta sekä Hinthaarasta. Tonttihinnat nousevat keskimäärin 10-20 markkaa neliömetriltä. Rivitalojen ja kerrostalojen osalta Porvoon Länsiranta on jätetty kokonaan pois yleisestä hinnoittelusta. Nämä tontit hinnoitellaan erikseen käytävissä neuvotteluissa.
Kaavoitus- ja rakennuslautakunnalla on oikeus ennen asuintontin virallista luovutukseen tuloa erityisestä syystä, joksi mainitaan "tontin yksilölliset ominaisuudet", korottaa tai laskea tontin hintaa enintään 10 prosentilla. Vastaavasti yritystontin kohdalla todetaan, että erityisestä syystä kaavoitus- ja rakennuslautakunta voi poiketa valtuuston hyväksymästä hinnoittelusta kun kysymys on "huomattavan suuresta tonttikoosta tai kilpailutilanteesta". Erityistapausten listaan on kirjattu myös tilanne, jossa "Erityistoimenpitein luovutuskelpoisiksi saatettavien ja muiden yksittäisten tonttien luovutushinnat ja -tapa päätetään erikseen, tapauskohtaisesti." Uudet luovutusehdot- ja hinnat tulevat voimaan kun valtuuston päätös on saanut lainvoiman tammikuussa.

- päätti, että Ritarinpuiston kunnallistekniikan rakentamiseen varataan 0,5 mmk ja Peiponkallion 1,2 mmk vuonna 2001.Tonttien myyntituloja korotetaan 1,7 mmk. Tekninen ja ympäristötoimi voi panna Ritarinpuiston ja Peiponkallion tontit julkisesti haettaviksi siten, että tonttien luovutushinta noudattaa valtuuston tekemää vuoden 2001 tonttien luovutushintapäätöstä.

- hyväksyi erikoissairaanhoidon määrärahojen ylityksiä 9,8 mmk. Porvoolle on palautettu erikoissairaanhoidon kuntayhtymien eläkevastuita 1,4 mmk ja peruspääoman korkoja 2,3 mmk. Näitä suorituksia ei ole huomioitu Porvoon rahoitustuloissa, joten erikoissairaanhoidon ylityksen nettovaikutus on tällä hetkellä 6,1 mmk.

- hyväksyi vuoden 2001 talousarvion ja vuosien 2001-2003 taloussuunnitelman.

- merkitsi tiedoksi kuukausiraportin kaupungin taloudellisesta tilanteesta 31.10.2000.

Sivun alkuun

Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun

sähköposti