Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 14.11.2000
 
Lehden tekijä:



Lue lisää...

Sähköposti minulle

Edelliset lehdet/aiheet


Avenet

Porvoon maisemia
Lisää Suosikit/Bookmarks -listallesi Porvoon Netti-Uutisten uusi www-osoite, joka on www.uutis.net.

Porvoon kaupunginvaltuusto 8.11.2000

- päätti, että Porvoon vuoden 2001 tuloveroprosentti on 18,25. Kiinteistöverot pysyvät nykyisellä tasolla lukuun ottamatta voimalarakennuksia, joista peritään jatkossa veroa 1,4 prosenttia nykyisen 1,0 prosentin sijasta. Yleinen kiinteistöveroprosentti on tällä hetkellä 0,60 %, vakituisista asuinrakennuksista maksetaan kiinteistöveroa 0,22 % ja muista asuinrakennuksista 0,60 %. Rakentamattomasta rakennuspaikasta kiinteistöveroa ei peritä lainkaan, myöskään yleishyödyllisiltä yhteisöiltä kiinteistöveroa ei peritä. Lisäksi valtuusto päätti, että Porvoo ei peri koiraveroa vuodelta 2001. Koiraverot peritään jälkikäteen, joten vuoden 2000 koiravero, 150 markkaa koiralta, peritään viimeisen kerran vuonna 2001.

- hyväksyi Porvoon kaupungille uuden virkasäännön, joka tulee voimaan 1.1.2001.

- hyväksyi Porvoon vammaispoliittisen ohjelman noudatettavaksi ohjeellisesti kun suunnitellaan uusia toimintoja.

- hyväksyi koulutuspoliittisen ohjelman, jota noudatetaan ohjeellisesti toimintojen suunnittelussa ja kehittämisessä vuosina 2000-2005. Valtuusto äänesti koulujen johtokunnista: Johtokuntien säilyttämisen puolesta äänesti 43 valtuutettua ja niiden lopettamisen kannalla oli 8 valtuutettua. Koulutuspoliittisessa ohjelmassa esitetään, että sivistystoimen alaisuuteen perustetaan vuosina 2002-2005 yhteensä 48 opettajan, 2 erityisopettajan ja 1,5 kuraattorin virkaa. Mikäli kaikki uudet virat on perustettu vuonna 2005, on niiden kustannusvaikutus vuositasolla 14 mmk. Lisäksi esiopetuksen niveltäminen kiinteästi koulutustoimeen maksaa 2,6 mmk vuodessa. Koulutuksen laadun arviointijärjestelmän lasketaan maksavan 200.000 mk vuodessa. Opetuksen sisällön kehittäminen edellyttää koulutuspoliittisen ohjelman mukaan satsauksia tietokoneisiin 4,5 mmk ja muihin opetusvälineisiin 4,5 mmk. Oppilaiden kansainvälisen vuorovaikutuksen lisäämisen lasketaan maksavan 300.000 mk vuodessa ja iltapäiväkerhojen sekä koulujen omien kerhojen käynnistämisen 2 mmk vuodessa. Toisen asteen koulutuksen koordinaattorin kustannukset ovat 1,2 mmk vuosina 2002-2005. Lisäksi koulutuspoliittisessa ohjelmassa esitetään, että koulujen saneeraukseen, lisärakentamiseen ja uudisrakentamiseen käytetään 20-30 mmk vuodessa, eli 80-120 mmk seuraavien 4 vuoden aikana.

- merkitsi tiedoksi koulutiloja selvittävän työryhmän loppuraportin. Kaupunginhallitus on aikaisemmin hyväksynyt raportissa tehdyt johtopäätökset toimeenpantaviksi. Koulutilojen kiireellisimmät laajennukset ja peruskorjaukset käsitellään vuoden 2001 talousarvion ja vuosien 2002-2003 taloussuunnitelman yhteydessä.

- myönsi Harabackan alueen kehittämistä ja markkinointia varten 100.000 markan lisämäärärahan. Kaupunginhallitus on aiemmin päättänyt, että summalla ostetaan konsultointipalveluja SRV Viitoset Oy:ltä.

- merkitsi tiedoksi kaupunginhallituksen päätöksen, jonka mukaan kaupunki ei aloitakaan Satumäen päiväkodin piharakennuksen saneerausta päivähoitotiloiksi. Suojeltavaksi määrätty talo sijaitsee osoitteessa Kaivokatu 42. Rakennusta käytetään jatkossakin varastona ja tilapäisenä sadesuojana. "Rakennus sijaitsee loivassa rinteessä ja sokkeli on matala. Maa viettää sokkelia päin sekä luoteis- että koillispuolella ja kallion pinta on lähellä maanpintaa. Tästä johtuen vesi valuu kalliota pitkin rakennuksen alle. Kunnollisen salaojituksen tekeminen edellyttäisi mittavat louhintatyöt...", todetaan talo-osaston lokakuussa valmistuneessa selvityksessä. Myös 120-paikkaisen päiväkodin henkilökunta vastusti piharakennuksen saneerausta uusiksi päivähoitotiloiksi: "Piha on vaikeasti valvottavissa ja epätarkoituksenmukaisesti suunniteltu. Nuorimmilla lapsilla on käytössään vain hiekkalaatikot. Pihan neljästä keinusta yksikään ei sovellu alle kolmivuotiaille. Lisäksi vanhemmilta lapsilta puuttuu kiipeilyteline. Talvella tila on vieläkin pienempi lumikinosten takia...", päiväkodin henkilökunta kuvaili piha-alueen ongelmia omassa kirjelmässään.

- merkitsi tiedoksi osavuosiraportin ajalta 1.1.-31.8. Kaupunginhallitus on kehottanut toimialoja käynnistämään toimenpiteet, joilla voidaan välttää määrärahojen ylitykset.

- merkitsi tiedoksi taloushallinnon kuukausiraportin syyskuun lopun tilanteesta. Raportin mukaan kunnallisveroa on kertynyt 13 mmk vähemmän kuin talousarvio edellyttää, mutta vuoden loppuun mennessä vajeen uskotaan supistuvan 4 miljoonaan markkaan. Yhteisöveroa arvioidaan kertyvän vuoden loppuun mennessä 48 mmk budjetoitua enemmän. Kiinteistöverot ja valtionosuudet kertyvät talousarvion mukaisesti. Toimintamenojen toteutuma on 76 prosenttia.

- merkitsi tiedoksi lokakuussa toimitettujen kunnallisvaalien tuloksen: Porvoossa oli 34.282 (100%) äänioikeutettua, joista ennakkoon äänesti 6.285 (18,3 %) ja vaalipäivänä 14.137 (41,2 %). Vaaliuurnilla kävi yhteensä 20.422 (59.5 %) porvoolaista.



Sivun alkuun


Porvoon kaupunginhallitus 13.11.2000

- päätti, että Papinkadun ja Kaivokadun risteyksessä sijaitsevan Porvoon-talon nuorisotilojen kosteusvaurioiden korjaaminen on aloitettava heti. Kaupunginhallituksen mielestä korjausrahat pitäisi löytyä teknisen toimen kuluvan vuoden talousarviosta. Porvoon-talon rakenteista otetuista näytteistä on löydetty joko runsaasti tai erittäin runsaasti kosteusvaurioon viittaavia homesukuja. Neljässä näytteessä on todettu olevan sädesienikasvustoa, joka viittaa pitkäaikaiseen kosteusvaurioon materiaaleissa. Todetuista homesuvuista Fusarium ja Aspergillus versicolor saattavat tuottaa voimakkaita mykotoksiineja eli homemyrkkyjä, todetaan Elintarvikelaboratorion tutkimustuloksissa. Koska työnteko tiloissa aiheuttaa laissa tarkoitettua välitöntä ja vakavaa vaaraa työntekijöiden terveydelle, ovat työsuojeluviranomaiset kieltäneet nuorisokellarin ja siinä toimivan iltapäiväkerhon tilojen käytön 18.9. lukien. Kerholaiset ovat muuttaneet WSOY:n kiinteistön vuokratiloihin.

- hyväksyi rakennustyön valvonnasta suoritettavat korotetut maksut vuonna 2001 kaavoitus- ja rakennuslautakunnan esittämässä muodossa.

- hyväksyi tilusvaihtosopimuksen Porvoon kaupungin ja OKO:n eli Osuuspankkien keskuspankki Oyj:n välillä. Vaihdettavat maa-alueet sijaitsevat Porvoonjoen länsirannalla. Kaupunginhallitus on 7.6.1999 hyväksynyt neuvottelutuloksen, jossa OKO:n rakennusoikeudeksi Länsirannalla määriteltiin 8.250 asuinkerrosneliömetriä. Samassa yhteydessä määriteltiin likimain rakennusoikeuden sijainti uudella kaava-alueella sekä myös se, että rakennusoikeus korvaa kokonaan "yhtiön aiemman asemakaavan mukaisen rakennusoikeuden." Tilusvaihtosopimuksen edellytys on, että vaihdettavat alueet "vastaavat arvoltaan toisiaan". Tilusvaihdon jälkeen OKO:lle tulevien alueiden rakennusoikeus on 8.145 kerrosneliömetriä asuinrakennusten rakennusoikeutta, 120 kerrosneliömetriä myymälä-, kahvila-, toimisto yms. tiloille osoitettua rakennusoikeutta sekä 120 kerrosneliömetriä talousrakennuksille osoitettua rakennusoikeutta eli yhteensä 8.385 kerrosneliömetriä.

- antoi selityksen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle Pedarsin rantakaavasta tehdyn valituksen johdosta. Valittajana on Erik Oljemark.

- päätti lakkauttaa taloustoimiston täyttämättä olevan kaupunginkamreerin viran 1.12.2000.

- päätti muuttaa apulaiskamreerin viran laskentapäällikön viraksi. Apulaiskamreeri Lena Elander siirrettiin ilman erillistä hakumenettelyä laskentapäällikön virkaan.

- päätti muuttaa perushoitajan toimen sairaanhoitajan toimeksi 1.12. alkaen. Kyseistä perushoitajan tointa on hoitanut perushoitaja, sairaanhoitaja Tuula Wackström, joka on osallistunut myös vuoden kestävään dementiahoitajan koulutukseen. Wackström siirretään uuteen virkaan ilman hakumenettelyä.

- antoi evästyksensä edustajilleen Itä-Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston kokoukseen, jossa käsitellään liiton vuoden 2001 talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2002-2003. Kuntien maksuosuus liiton talousarviossa nousee 6,82 prosenttia ja Porvoon kaupungin osuus 7,49 prosenttia. Suurimmat toiminnalliset muutokset vuodelle 2001 ja siitä eteenpäin tulevat olemaan uuden, aikaisempaa laajemman maakuntavaltuuston aseman vahvistaminen, mikä tulee edellyttämään luottamushenkilöpalkkiojärjestelmän tarkastelemista. Toimiston kannalta suurin muutos on kansainvälisen toiminnan laajeneminen. Brysselin toimiston jatkaminen sisältyy myös talousarvioon, perustellaan kustannusten nousua. Porvoota kokouksessa edustavat Klaus Hellberg (sd) ja Mikaela Nylander (r).

- antoi evästyksensä edustajalleen Maijaliisa Alatalolle (sd) Porvoon seudun uusyrityskeskus ry:n syyskokoukseen. Kokouksessa valitaan yhdistykselle puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2001 sekä vahvistetaan talousarvio ja toimintasuunnitelma vuodelle 2001. Uusyrityskeskuksen toiminnan rahoittaa Uudenmaan TE-keskus (31 %), EU (8 %), alueen kunnat (37 %) sekä yhdistyksen jäsenet (24 %). Porvoon kaupungin jäsenmaksu vuonna 2001 on 180.000 markkaa. Kuntajäsenen jäsenmaksun suuruus määräytyy kunnasta olevien asiakkaiden lukumäärän perusteella. Kaupunginhallitus esittää Matti Nuuttia (sd) Uusyrityskeskuksen hallitukseen vuodeksi 2001.

- nimesi Per-Henrik Nymanin (r) tervehdyspuheen pitäjäksi itsenäisyyspäivän juhlaan, jota vietetään Linnankosken lukion juhlasalissa 6.12. kello 14.00 alkaen.

- merkitsi tiedoksi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jossa kumottiin Porvoon kaupunginhallituksen päätös kulttuuritoimenjohtajan viran valinnasta. "Hallinto-oikeus katsoo, että Hartman ei täytä viran kelpoisuusvaatimuksia, koska hänellä ei ole virkaan vaadittavaa kokemusta johtamistehtävistä. Kaupunginhallituksen päätökset ovat lainvastaisia", perustelee Helsingin hallinto-oikeus ratkaisuaan. Kaupunginhallitus valitsi 5.7.1999 kulttuuritoimenjohtajan virkaan FM Susann Hartmanin. Muutoksenhakijana kunnallisvalituksessa oli FM Kristina Linnovaara. Kaupunginhallitus päätti panna kulttuuritoimenjohtajan viran uudelleen hakuun.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli päätökset jäävät voimaan:

- Asuntopäällikkö Ulf Backman on valinnut asukkaat kolmeentoista vuokra-asuntoon ja yhteen asumisoikeusasuntoon. Lisäksi hän on hyväksynyt yhden korkotukilainan myöntämisen omakotitalon uudisrakentamista varten sekä jatkoajan myöntämisen korjausavustuksen saajalle.





Vanhat hinnat voimassa vuoden loppuun saakka

Roimia korotuksia tonttihintoihin
Porvoon kaavoitus- ja rakennuslautakunta esittää kaupungin luovuttamille vuokratonteille uusia luovutusehtoja ja -hintoja vuodelle 2001. Korotetut hinnat merkitsevät monelle uudisrakentajalle asumiskustannusten välitöntä nousua. Omakotitontin vuosivuokra on 5 prosenttia tontin voimassa olevasta myyntihinnasta.

Suurimpia yksittäisiä tonttihinnan korotuksia on esitetty Huhtisiin, Jernböleen, Kevätkumpuun (I-III) ja Johannesbergin pohjoisille alueille: näiden alueiden tonttien uusiksi myyntihinnoiksi on esitetty aikaisemman 120 markan sijasta 140 markkaa neliömetriltä.

Kun 1.000 neliön tontista allekirjoitetaan uusi tontinvuokrasopimus vuodenvaihteen jälkeen, tulee tontinvuokraksi 7.000 markkaa vuodessa. Jos vastaava sopimus allekirjoitetaan vielä tämän vuoden puolella, on vuosivuokra 6.000 markkaa. "Vanhojen" vuokratonttien vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin. Niitä hintojen korotukset koskettavat siinä vaiheessa kun tontti halutaan lunastaa omaksi. Esimerkiksi 1.000 neliömetrin suuruisen vuokratontin kauppahinta Huhtisissa, Jernbölessä, Kevätkummussa ja Johannesbergissa nousee ensi vuonna nykyisestä 120.000 markasta 140.000 markkaan.

Joonaanmäellä, Katajamäellä,Johannesbergin eteläpuolella, Myllymäellä, Pappilanmäellä ja osassa Huhtisten aluetta (Kotkansiivestä etelään) kaupungin vuokratonttien neliöhintaa esitetään nostettavaksi 150 markasta 160 markkaan. Lehtihamarissa, Hamarissa, Haikkoossa, Ernestasissa ja Gammelbackassa neliöhintoihin esitetään 10 markan korotuksia eli neliöhinta nousee esityksen mukaan 100 markasta 110 markkaan.

Vastaavasti Peippolan 120 markan neliöhinta nousisi 130 markkaan. Tolkkisissa ja Suomenkylässä nykyinen 80 markan neliöhinta nousee esityksen mukaan 90 markaksi. Epoon, Kerkkoon ja Hinthaaran tonttihinnoiksi esitetään aikaisemman 30 markan sijasta 40 markkaa neliöltä.

- Yksityisten myymien tonttien hinnat ovat Porvoon keskeisillä alueilla 200-300 markkaa neliömetriltä. Kaupungin tonttien hinnat halutaan edelleen pitää alle heiluvien markkinahintojen, perustelee kiinteistöpäällikkö Maarit Ståhlberg korotusesityksiä.

Kaupungin omistamien vuokratonttien lunastushinnoista päättää joulukuussa kokoontuva kaupunginvaltuusto.


Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun
Otsikot tänään

Porvoon kaupunginvaltuusto 8.11.2000

Porvoon kaupunginhallitus 13.11.2000

Roimia korotuksia tonttihintoihin





Edellinen lehti - 19.10.2000




sähköposti