Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 12.9.2000
 
Lehden tekijä:



Lue lisää...

Sähköposti minulle

Edelliset lehdet/aiheet


Avenet

Porvoon maisemia
Lisää Suosikit/Bookmarks -listallesi Porvoon Netti-Uutisten uusi www-osoite, joka on www.uutis.net.

Porvoon kaupunginhallitus 11.9.2000

- myönsi eron Tiia Blombergille, Pirkko Nokkala-Wahrmanille ja Sini Hytöselle keskusvaalilautakunnan varajäsenyydestä. Kaksi ensiksi mainittua ovat ehdokkaina tulevissa kunnallisvaaleissa, joten vaalilain mukaan he ovat jäävejä osallistumaan keskusvaalilautakunnan työskentelyyn kyseisissä vaaleissa. Hytöselle ero myönnettiin paikkakunnalta poismuuton takia. Kaupunginhallitus myönsi myös Iina Sirkalle eron vaalilautakunnan varajäsenyydestä paikkakunnalta poismuuton vuoksi. Blombergin tilalle valittiin Ulf Nordström, Nokkala-Wahrmanin tilalle Sari Suoja, Hytösen tilalle Jorma Räisänen ja Sirkan tilalle Jari Oksanen.

- valitsi edustajansa ammatillisen koulutuksen hallinnollisia kysymyksiä selvittävään työryhmään. Porvoon kaupungin edustajaksi ja samalla työryhmän puheenjohtajaksi valittiin koulutuslautakunnan ruotsinkielisen osaston puheenjohtaja Tea Svärd-Eriksson (r). Työryhmän työskentelyyn osallistuvat toimialajohtaja Markku Välimäki , vs.koulutoimenjohtaja Jari Kettunen, talousjohtaja Peter Kjällman ja työryhmän sihteeri, koulutoimenjohtaja Solveig Lindstedt. Lisäksi työryhmän työskentelyyn osallistuu edustajia Porvoon kauppaoppilaitoksesta, Borgå Folkhögskolanista, Focumista ja Svenska Folkakademista. Työryhmän esityksen pitäisi valmistua joulukuun loppuun mennessä. Samkommun för yrkesutbildning i Östra Nyland (ÖNY) teki Porvoon kaupungille aloitteen selvitystyön tarpeellisuudesta. ÖNY:n toimesta valmistui keväällä 2000 Itä-Uudenmaan ruotsinkielistä koulutusta koskeva strategiasuunnitelma, jossa on lueteltu useita toimenpiteitä, joilla ÖNY:n alijäämäistä taloutta voitaisiin pönkittää. Myös ÖNY:lle varattiin mahdollisuus valita edustajansa työryhmään.

- antoi evästyksensä Samkommun för Borgå folkhögskolan -nimisen kuntayhtymän yhtymäkokousedustajille. Kaupunginhallitus puoltaa kuntayhtymän vuoden 2001 talousarvion ja vuosien 2002-2003 taloussuunnitelman hyväksymistä. Porvoon kaupunkia kokouksessa edustavat Torolf Bergström, Bengt Dahlqvist, Robert Holmberg, Gunilla Träskelin ja Anneli Vänttinen.

- myönsi 3.000 markan suuruisen avustuksen Porvoonseudun rauhanliike ry:lle. Summalla yhdistys kattaa YK:n päivänä 24.10.2000 vietettävän rauhanjuhlan kustannuksia. Rahaa tarvitaan jokirannan lisävalaistukseen, mikrofonien ja kovaäänisten hankintaan, kuoropenkkien kuljetukseen sekä ilmoituksiin Uusimaassa ja Borgåbladetissa.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli päätökset jäävät voimaan:-
Kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte on tehnyt viranhaltijapäätöksen, jossa hän nimeää uuden edustajan opintomatkalle, jonka kohteena ovat pohjoismaiset puurakentamiskohteet Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Aiemmin kaupunginhallitus nimesi kaupunkisuunnittelupäällikkö Johan Pfeiferin osallistumaan opintomatkalle. Sittemmin Pfeifer on ilmoittanut, että hän on estynyt lähtemään matkalle. Nyt Slotte on nimennyt asemakaava-arkkitehti Anneli Naukkarisen Pfeiferin tilalle. Naukkarisen lisäksi Porvoon kaupunkia opintomatkalla edustavat Markku Vaniala (sd), Ljunghard Lindroos (r), Kimmo Kajaste (kok), Lauri Rissanen (vihr), Per-Håkan Slotte ja Matti Arvinen. Porvoon kaupungille matkasta aiheutuu kustannuksia noin 10.000 markkaa osallistujaa kohden.
Opintomatkalle on kutsuttu Porvoonjoen länsirannalla rakennustyöt piakkoin aloittavan YH-Rakennuttajan edustaja, kuten myös Porvoon Länsirannan moderni puukaupunki -projektin seurantaryhmän jäseniä. Kaupunginhallituksen asettamaan seurantaryhmään kuuluu Porvoon kaupungin yllä mainittujen edustajien lisäksi OKO:n kiinteistöjohtaja Kari Karvonen, rakennusneuvos Mikko Mansikka, Finnforest Oyj:n johtaja Bo Borgström, akateemikko Juha Leiviskä, Tekesin teknologia-asiantuntija Jukka Pekkanen, professori, arkkitehti Tuomo Siitonen ja ympäristöministeriön yliarkkitehti Kaija Santaholma. Opintomatkalle lähdetään 15.-17.9.2000.

- Asuntopäällikkö Ulf Backman on 28.8.-1.9. valinnut vuokralaiset 10 vuokra-asuntoon. Lisäksi Backman on myöntänyt korjausavustuksia 44 kohteeseen ja hylännyt korjausavustuksen myöntämisen 12 hakemuksen kohdalla. Esimerkiksi As Oy Suolaketie 4 sai korjausavustusta kuntoarvion laadintaan 7.700 mk, patteriverkoston säätöön 30.000 mk, piha-alueen kunnostukseen 10.000 mk sekä porrashuoneiden kunnostukseen 13.000. As Oy Suolaketie 10 sai korjausavustusta 25.000 mk porrashuoneiden ja piha-alueen kunnostukseen.
As Oy Tornipolku 1 sai korjausavustusta 34.000 mk patteriverkoston säätöön ja piha-alueen kunnostukseen. As Oy Tornipolku 3 sai korjausavustusta 35.000 markkaa kosteusvaurioiden korjauksiin ja piha-alueiden kunnostukseen. As Oy Tornipolku 7-9:n korjausavustus on 89.000 markkaa. Summalla on tarkoitus säätää patteriverkostot, uusia parvekkeita ja piha-alueita. As Oy Tornipolku 11:n korjausavustus on 40.000 markkaa. Summalla säädetään patteriverkosto ja kunnostetaan piha-aluetta. As Oy Tuulantupa sai vastaaviin tarkoituksiin 40.000 markkaa. Perusparannuksen suunnittelua varten asuntopäällikkö myönsi korjausavustusta As Oy Porvoon Meritullinkatu 8:lle 11.500 mk sekä As Oy Näsinkummulle 25.000 markkaa. Edellä luetellut korjausavustusten markkamäärät ovat enimmäismääriä, joilla kiinteistöjen korjaustoimia voidaan tukea. Avustuksen osuus remonttien kokonaiskustannuksista on yleensä 10 tai 20 prosenttia.
Lisäksi asuntopäällikkö Backman on täydentänyt aikaisemmin tekemäänsä lainanvarauspäätöstä siten, että Porvoon A-asunnot Oy:n uusin vuokratalokohde osoitteessa Johannisbergintie 17-19 saa yhteensä 23.033.000 markkaa velkarahaa. Vuokra-asuntoja rakennetaan 42 kappaletta, yhteensä 2.924 neliötä, eli velkaa otetaan 7.877 markkaan neliömetriä kohden. Helsinkiläinen VVO Rakennuttaja Oy hoitaa A-asunnot Oy:n puolesta vuokra-asuntojen rakennuttajatehtävät.



Sivun alkuun


Ruotsinkielinen ammattikoulutus halutaan keskittää

Samkommun för yrkesutbildning i Östra Nyland (ÖNY) on tehnyt Porvoon kaupungille aloitteen ruotsinkielisen ammattikoulutuksen kehittämisestä. Keväällä 2000 valmistui ÖNY:n toimesta Itä-Uudenmaan ruotsinkielistä koulutusta koskeva strategiasuunnitelma.

Suunnitelman yhteenvedossa todetaan mm. seuraavaa:"Kuntayhtymän taloudelliset parametrit ovat näyttäneet vuosittain alijäämiä, kun uusi laskentatapa on otettu käyttöön. On syytä todeta, että tuotannon ollessa sallitulla maksimitasolla (opetusministeriö) ja yksikköhintojen ollessa alhaisiksi vahvistettuja (opetushallitus) sekä suunnitelmallisista poistoista annettujen määräysten vuoksi ammatillisen koulutuksen kuntayhtymissä on vaikea tehdä myönteistä vuositulosta."

Vuosikatteen parantamiseksi ehdotetaan strategiasuunnitelmassa neljää lääkettä: Opetusryhmien keskimääräisen koon pitää olla vähintään 14 opiskelijaa, poikkeuksena tästä on käsi- ja taideteollisuus, jossa 10 on alin oppilasmäärä kahden vuoden ylimenokauden ajan. Toisiaan lähellä olevien koulutusohjelmien koulutusta halutaan tarkistaa siten, että vaatetusalan ja graafisen alan koulutus lakkaa Östra Nylandin yrkesskolanissa. Lisäksi kuntayhtymän jäljellä oleva velka omistajakunnille halutaan siirtää peruspääomaan. Vuoden 1999 tilinpäätöksessä ÖNY:n velka kunnille oli 3,3 mmk. Porvoon kaupungin saaminen tuosta summasta on 1,5 mmk. Kuntayhtymässä halutaan lisäksi selvittää sellaisen omaisuuden myyntiä, joka ei enää ole perusedellytyksenä opetukselle. Omaisuuden myynti halutaan toteuttaa ennakkoluulottomasti.

Kuntayhtymän toiminnan kehittämiseksi ehdotetaan perustettavaksi uusia virkoja: Aikuiskoulutusta ja ennen kaikkea oppisopimuskoulutusta varten halutaan pikimmiten perustaa johtajan toimi. Johtajan tulisi hoitaa yhteydet elinkeinoelämään sekä työssä oppimiseen liittyvät tehtävät. Kuntayhtymän laatutyö, arviointi sekä kehittäminen kaipaavat lisäksi uutta kehittämispäällikköä.

Jotta ruotsinkielinen ammatillinen koulutus Itä-Uudellamaalla vahvistuisi pitkällä tähtäyksellä, ehdotetaan strategiasuunnitelmassa seuraavia ulkoisia toimia: Borgå hantverks- och konstindustriskolan tilakysymys ehdotetaan ratkaistavaksi siten, että Porvoon kaupunki ostaa Kapiteelin omistaman - entisen ruotsinkielisten kuurojen koulun - korttelin kaupungista ja vuokraa saneeratut tilat kuntayhtymälle. Kaavamuutoksella ja tontinmyynnillä tämä ratkaisu ei aiheuta kaupungille taloudellista kuormitusta.

Kuntayhtymän koulutusvastuuta halutaan tehdä kattavammaksi siirtämällä Itä-Uudellamaalla sijaitsevia yrityksiä ja kunnallisia oppilaitoksia kuntayhtymälle: "Jos vastuu kaikesta koulutuksesta on kuntayhtymällä, on mahdollista toteuttaa suuria ilmeisiä synergioita ja rationalisointivaikutuksia. Ennen kaikkea on mahdollista kehittää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä maakunnassa. Kuntayhtymän hallituksen käsityksen mukaan Itä-Uudenmaan ruotsinkielistä perusammattikoulutusta voidaan parhaiten kehittää ja vahvistaa, jos päätäntäoikeus pidetään yksimielisissä kunnallisissa käsissä ja se siirretään sinne", painotetaan strategiasuunnitelman loppulauseessa. ÖNY:n strategiasuunnitelman ovat allekirjoittaneet Ljunghard Lindroos, Gunnel Laukas, Stefan Sandström, Harriet Ahlnäs, Solveig Mickels ja Johan Söderberg.




Sivun alkuun


Porvoon kaupunginhallitus 4.9.2000

- esittää valtuustolle, että Satumäen päiväkodin piharakennuksen saneeraukseen varataan aiemmin tarkoitukseen varatun 150.000 markan lisäksi 235.000 markan suuruinen lisämääräraha vuodelle 2000. Piharakennukseen on tarkoitus sijoittaa yksi 12-paikkainen ruotsinkielinen päiväkotiryhmä.

- päätti niistä toimenpiteistä, joihin ryhdytään Porvoon ruokapalvelun kehittämistyöryhmän loppuraportin perusteella. Uudessa toimintamallissa ruokapalveluyksikkö ja sen 108 työntekijää sijoitetaan talous- ja suunnittelutoimiston alaisuuteen. Ruokapalveluyksikköön perustetaan ruokapalveluohjaajan toimi, joka täytetään sisäisesti. Kaupunginhallitus päätti perustaa ravitsemustyöryhmän, johon kuuluu ravitsemusterapeutti, neuvolalääkäri, kouluterveydenhoitaja, ruokahuoltopäällikkö sekä edustajat kouluista, päiväkodeista ja vanhustenhuollosta. Vastuu suurkeittiölaitteista päätettiin siirtää kaupungin talo-osastolta ruokahuoltoyksikölle.

- hyväksyi Porvoon kaupungille omat konserniohjauksen kehittämisperiaatteet. Uusien ohjeiden mukaan tytäryhteisöjen hallintoelimiin valittavat voivat olla joko virkamiehiä tai luottamushenkilöitä. Keskeistä on, että henkilöllä on kykyä ja taitoa arvioida tytäryhteisön toimintaa kaupungin asettamien tavoitteiden näkökulmasta. Kaupunginjohtaja nimeää jatkossa yhdyshenkilön tytäryhtiötä tai yhtiöryhmää varten. Yhdyshenkilön tehtävänä on mm. tiedonkulun varmistaminen, aloitteiden teko yhteistyön kehittämisestä ja kaupungin edustajien valintojen valmistelu, todetaan uusissa periaatteissa.

- merkitsi tiedoksi koulutiloja ja niiden kuntoa selvittävän työryhmän väliraportin. Työryhmälle annettiin loppuraportin laadintaa varten lisäaikaa syyskuun loppuun saakka. Syyskuun aikana työryhmän tarkoituksena on laatia uusien ja laajennettavien koulujen huonetilaohjelmat, kustannusarviot, koota loppuraporttiin sisältyvä aineisto sekä kirjoittaa raportti puhtaaksi. Toistaiseksi työryhmä ei ole ehtinyt suorittaa kaikkien koulutilojen teknistä tarkastelua, todetaan kirjelmässä, jonka on allekirjoittanut koulutilojen suunnittelutyöryhmän puheenjohtaja, rakennusmestari Börje Boström.

- päätti, että Porvoon kaupunki lähtee perustamaan Suomeen historiallisten kaupunkien ja puukaupunkien yhdistystä. Samalla hyväksyttiin luonnos yhdistyksen säännöiksi. Sääntöjen mukaan yhdistyksen nimi on Suomen historiallisten kaupunkien yhdistys ry ja sen kotipaikka on Porvoon kaupunki. Yhdistyksen tarkoituksena on säilyttää, hoitaa ja kehittää vanhojen kaupunkien arvokasta rakennuskantaa- ja perintöä, sekä ylläpitää kaupunkikulttuurin omaleimaisuutta. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä suomalainen keskiaikainen, Vaasa-aikana tai suurvaltakaudella perustettu kaupunki. Kaupunginhallitus päätti kutsua kaupunkien edustajia yhdistyksen perustavaan kokoukseen.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi eräitä lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli päätökset jäävät voimaan:
- Asuntopäällikkö Ulf Backman on valinnut 21.-25.8. uudet vuokralaiset 12 vuokra-asuntoon ja asumisoikeuden haltijat 3 asumisoikeusasuntoon.

- Talousjohtaja Peter Kjällman on hyväksynyt kaksi maksunlykkäysanomusta.



Sivun alkuun


2,4 mmk:n investoinnit ilman valtionosuutta

Etelä-Suomen lääninhallitus on myöntänyt valtionosuudet Kevätkummun alueyksikölle ja Keskustan uudelle päiväkodille. Edellinen sijaitsee Lundinkadun päässä, jälkimmäinen Kaivokadulla.

Lääninhallitus vahvisti helmikuussa 1997 Kevätkummun alueyksikön eli Kevätkummun sosiaali- ja terveysaseman kustannusarvioksi 9,4 mmk. Summa vastasi kaupungin valtiovallalle ilmoittamaa arviota rakennuskustannuksista.

Sittemmin rakennustyömaan kustannukset kohosivat 10,8 miljoonaan markkaan, eli alkuperäinen kustannusarvio ylittyi 1,4 miljoonalla markalla. Ylityksen osuus jää Porvoon kontolle yksin, sillä valtiovalta ei sellaisiin osallistu.

Vastaavasti lääninhallitus on helmikuussa 1999 hyväksynyt keskustan uuden päiväkodin, Satumäen päiväkodin, kustannusarvioksi 9,3 mmk. Kyseinen päiväkoti maksoi 10,3 mmk, joten kustannusarvio ylittyi runsaalla miljoonalla markalla. Tämänkään ylityksen rahoitukseen valtio ei osallistu.

Perustamishankkeisiin suoritetaan valtionosuutta enintään lääninhallituksen alunperin vahvistaman kustannusarvion mukaisesti, perustelee lääninhallitus päätöksiään.

Kevätkummun alueyksikkö sai valtionapuja lähes 3,6 mmk ja Satumäen päiväkoti 3,5 mmk.



Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun
Otsikot tänään

Porvoon kaupunginhallitus 11.9.2000

Ruotsinkielinen ammattikoulutus halutaan keskittää

Porvoon kaupunginhallitus 4.9.2000

2,4 mmk:n investoinnit ilman valtionosuutta



Edellinen lehti - 30.8.2000




sähköposti