Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 28.7.2000
 
Päätoimittaja

Edelliset lehdet/aiheet


Avenet

Porvoon maisemia
Lisää Suosikit/Bookmarks -listallesi Porvoon Netti-Uutisten uusi www-osoite, joka on www.uutis.net.


Porvoon kaupunginhallitus 24.7.2000

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Itä-Uudenmaan liitto -nimisen kuntayhtymän perussopimusta muutetaan. Kuntalain muutoksen johdosta maakuntien liittojen valtuustojen kokoonpano muuttuu vuonna 2001. Kuntien edustajien lukumäärä ja ääniosuudet sovitetaan jatkossa sellaisiksi, että poliittinen suhteellisuus voidaan toteuttaa.
Perussopimusluonnoksessa on tehty myös eräitä muutoksia taloutta koskeviin pykäliin siten, että ne vastaavat uudessa mallisäännössä olevia sanamuotoja. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki on aiheuttanut myös eräitä tarkistuksia perussopimukseen.

- esittää kaupunginvaltuustolle, että Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän perussopimusta muutetaan siten, että voimassa olevaan sopimukseen lisätään lainsäädäntö- ja organisaatiomuutoksista aiheutuvat tekniset korjaukset. Muutoksen jälkeen Porvoon kaupunki osallistuu mm. oppisopimuskoulutuksen ylläpitoon osajäsenyydellä. Lisäksi yhtymähallitus valitsee uuteen ammattioppilaslautakuntaan neljä jäsentä. Sen tehtävistä ja toimivallasta määrätään johtosäännöissä. Aikuiskoulutuskeskuksen toiminta investointeineen rahoitetaan opetus- ja muiden palvelujen myynnistä saatavilla tuloilla. Ylijäämän siirtämisestä tai alijäämän kattamisesta määrätään aikuiskoulutuskeskuksen rahastosäännössä ja muusta toiminnasta määrätään johtosäännöissä tai erillispäätöksin.

- palautti uuteen valmisteluun kaupungin muisto- ja lahjoitusrahastojen yhdistämisesityksen. Muutosesityksessä jäljelle jäisi 13 rahastoa, joita hallitsisi kaupunginhallitus. Rahastojen yhteenlaskettu pääoma oli joulukuussa 1999 lähes 19 mmk.
-merkitsi tiedoksi raportin kaupungin taloudellisesta tilanteesta 30.6.2000 ja päätti lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

- suhtautuu positiivisesti nk. sosiaalisen yrityksen perustamiseen Itä-Uudellemaalle. Yrityksen tavoitteena on työllistää pitkäaikaistyöttömiä ravitsemis-, kotipalvelu-, rakennus-, puu-, metalli- ja sähköalalle. Päätöksessään kaupunginhallitus edellyttää, että Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä osallistuu sopimuksen mukaisesti perustamisinvestointien rahoittamiseen 500 000 markalla ja että jäsenkuntien osuudeksi perustamisinvestoinneista tulee korkeintaan 1 575 220 markkaa.
Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän johtoryhmän puheenjohtaja Markku Kantonen ja projektipäällikkö Pertti Salonen ilmoittavat Porvoon kaupungille osoitetussa, 11.7.2000 päivätyssä kirjeessä seuraavaa:"...Koulutuskuntayhtymä pitää kyseistä hanketta koko Itä-Uudemaan alueelle niin tärkeänä, että se ottaa Porvoon kaupungin näkemyksen huomioon ja pyrkii toteuttamaan hankkeen niin, että kuntien rahoitusosuus pienenee mainitulla summalla. Tämä edellyttää kuitenkin valtionavustusten toteutumista suunnitellulla tavalla. Tällöin jäsenkuntien osuudeksi perustamisinvestoinneista tulee 1.575.220 markkaa." Kun kaupunginhallitus käsitteli asiaa edellisen kerran 3.7., oli kuntien osuus investoinneista 2 075 220 markkaa.

- hyväksyi periaatteet, joita noudatetaan yhdistysten ja yritysten kotisivujen sijoittamisesta Porvoon kaupungin palvelimelle. Sääntöjen mukaan Porvoon kaupungin internet-sivuille voidaan sijoittaa linkit yleishyödyllisten yhdistysten kotisivuille. Yhdistykset eivät saa sijoittaa omia sivujaan Porvoon kaupungin palvelimelle. Porvoon kaupungin sivuilla ei saa olla mainoksia. Kaupunki informoi ainoastaan, mitkä yleishyödylliset yhdistykset toimivat kaupungissa. Edellä kerrottu on myös vastaus Kerkkoon kyläyhdistys ry:lle, joka anoi kotisivutilaa Porvoon palvelimelta.

- antoi vastauksensa Ilkka Alavan 31.1.1997 jättämään aloitteeseen internet-kotisivujen sekä jokaiseen kotiin jaettavan palveluoppaan laatimisesta. Kaupunginhallitus pitää palveluoppaan laatimista tarpeellisena ja kuntalain 29 §:n edellyttämänä tiedottamista edistävänä asiana. Talousarvion 2001 laadinnan yhteydessä selvitetään mahdollisuudet toteuttaa palveluopas.

- antoi vastauksensa Ilkka Alavan aloitteeseen, jossa hän esittää, että kaupunki laatisi katsauksen kuntaliitoksen toteutumisesta. Siinä tulisi mm. perustella, miksi kuntaliitoksen yhteydessä sovittuja asioita, kuten kunnallisten verojen tasoa, hallinnon ja palvelujen järjestämistä sekä tärkeimpiä lähiajan investointeja, ei ole toteutettu.
Kaupunginhallituksen mielestä kuntaliitoksen toteutustarkastelua tehdään vuosittain talousarvion ja taloussuunnitelman yhteydessä. Kuntaliitoksesta poikkeavat ratkaisut ja päätökset on kaupungissa tehty tietoisesti. Poikkeamisten merkittävin syy on ollut kohentaa Porvoon kaupungin taloudellista tilannetta. Kuntaliitossopimus umpeutuu vuoden 2001 lopussa. Kuntaliitossopimusanalyysi voidaan harkita tehtäväksi tämän ajankohdan jälkeen.

- antoi vastauksensa Klaus Anderssonin aloitteeseen Porvoon kaupungin tietovarantojen kokoamisesta yhteen paikkaan. "Tietovarannon kokoaminen yhteen paikkaan tehostaisi hallintoa, kunnan tiedottamista, kuntalaisten mahdollisuutta tutustua asiakirjoihin ja toteuttaisi myös suuressa määrin uuden julkisuuslain henkeä. Se poistaisi lähes kokonaan tilanteet, joissa tiedon tarvitsijat eivät pääse käsiksi haluamaansa tietoon. Tällaiset tilanteet ovat Porvoossa nyt arkipäivää, sillä jo se, että tiedon väliaikaisesta arkistoinnista jossakin toimistossa vastaava henkilö on lomalla tai muutoin tavoittamattomissa, estää pääsyn tietoon..." Kaupunginhallituksen vastauksessa todetaan mm. seuraavaa: Kunnan arkistointia säätelee Suomen perustuslain julkisuusperiaate, arkistolaki, laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta, kuntalaki sekä arkistosääntö. Porvoossa arkistotoimen järjestäminen kuuluu kaupunginhallitukselle. Porvoon kaupungin keskusarkiston tilat valmistuivat toukokuussa 2000. Kaupunginkanslia siirtää paraikaa keskusarkistoon sinne kuuluvia asiakirjoja. Porvoon kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen sekä lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat ovat internetissä. Kaupungin kirjaamo avustaa kaikkia asukkaita tiedonsaannissa, samoin arkistotoimeen perehtynyt henkilökunta sekä keskusarkisto.

- antoi vastauksensa Klaus Anderssonin aloitteeseen osallisuustilinpäätöksen laatimisesta. Aloitteen mukaan Porvoon edustuksellinen demokratia on melko kapeapohjaista ellei sitä täydennetä sopivin kuntalaisten osallistumista päätöksentekoon tukevin keinoin. Keinoina voisi Anderssonin mukaan olla mm. käyttäjien valitseminen kunnallisiin toimielimiin, kunnan osa-aluetta koskevan hallinnon järjestäminen, tiedottamis- ja kuulemistilaisuudet, asukkaiden mielipiteiden selvittäminen ennen päätöksentekoa, yhteistyö asukasyhdistysten ja urheiluseurojen kanssa, kuntalaisten avustaminen vaihtoehtoisten esimerkiksi vaihtoehtoisten päätösesitysten laadinnassa ja kunnallinen kansanäänestys.
Kaupunginhallituksen mukaan kaupungin palvelujen järjestämiseen liittyvä kuntalaisten ja hallinnon vuoropuhelu pyritään kaikilta osin toteuttamaan siten, että kuntalaisten osallistumismahdollisuudet vaikuttaa asioihin ovat hyvät. Koska osallistuminen voidaan nähdä keskeisenä osana jokapäiväistä laajaa kaupungin toimintaa, ei yhden erillisen osallisuustilinpäätöksen laatimisen voida katsoa merkittävästi parantavan vallitsevaa kuntalain mukaista toimintaa.

- antoi vastauksensa Teemu Luojolan ja kahdeksan muun kaupunkilaisen aloitteeseen, jossa esitetään kunnallisen demokratian laajentamista ja kehittämistä perustamalla kaupunginosavaltuustoja, joilla on taloudellista valtaa asuinympäristöään koskevissa asioissa, järjestämällä kaupunginosakohtaisia kuulemistilaisuuksia ja luomalla kansanäänestysmenettely, jolla ratkaistaan kaikki kaupunkilaisten kannalta merkittävät ja isot kaupunkiympäristöön, liikenteeseen ja asumiseen vaikuttavat asiat. Kaupunginhallitus ei vastauksessaan katso tarkoituksenmukaiseksi ryhtyä toimenpiteisiin kaupunginosahallinnon järjestämiseksi. Kaupunki järjestää tarvittaessa kaupunginosakohtaisia kuulemistilaisuuksia. Kuntalaki määrää menettelyn, jota kansanäänestystilanteessa on noudatettava.

- antoi vastauksensa elinkeinoasiamies Kari Suhosen aloitteeseen, jossa hän esittää hyvän hallintotavan sekä eettisten periaatteiden ottamisesta sitoviksi ohjeiksi Porvoon kaupungin päätöksenteossa. Suhonen luettelee seuraavat hyvän hallinnon piirteet: toiminta ja päätöksenteko on avointa ja julkista, hallinto herättää luottamusta kuntalaisissa, hallinto koetaan tasapuoliseksi, asialliseksi ja rehelliseksi, hallintotehtävät hoidetaan tunnollisesti, vallan ja vastuun rajat kunnassa ovat selvät, toiminta on vastuuntuntoista, vallankäyttäjät ovat riippumattomia ja käyttävät sananvapauttaan, asioiden käsittelyssä noudatetaan tilanteen mukaista vaitioloa, päätösten on oltava ymmärrettäviä, perustelujen on oltava riittäviä, yhteinen etu on etusijalla, hallinto on asiallista ja valmistelussa kuullaan kaupunkilaisia.
Kaupunginhallituksen mukaan Suhosen esittämät hyvän hallintotavan vaatimukset ja hallinnon eettiset periaatteet on säädetty noudatettaviksi mm. Suomen perustuslaissa, hallintomenettelylaissa, asiakirjojen julkisuudesta annetussa laissa sekä kuntalaissa. Kaupunginhallitus ei katso aloitteen antavan aihetta hallintosäännön muuttamiseen, koska viranomaisen tulee noudattaa toimintaansa sääteleviä lakeja, asetuksia ja muita säädöksiä.

- merkitsi tiedoksi VTT:n tutkimuksen, jossa selvitettiin asukasnäkökulmaa korjausten onnistumisesta Gammelbackassa. Tutkimuksen mukaan tyytyväisimpiä Gammelbackan asukkaista olivat ne, joiden asuntoihin oli kohdistettu raskaampia korjaustoimenpiteitä. Kevyen korjauksen läpikäyneissä taloissa asuvat valittivat, että korjaukset eivät näy missään. Porvoon kaupunki maksoi tutkimuksesta 40 000 markkaa. Lisäksi tutkimusta ovat rahoittaneet VVO Rakennuttaja Oy 20 000 markalla, Gammelbackan Kiinteistönhoito Oy 10 000 markalla ja valtio 70 000 markalla.

- merkitsi tiedoksi Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen, jossa hylättiin Bengt Dahlqvistin tekemä valitus ja toimenpidekieltoanomus, joka koski pääkirjaston rakennustoimikunnan päätöstä valita Tekmanni Oy kirjaston LVI yms. järjestelmien urakoitsijaksi.

- merkitsi tiedoksi Uudenmaan ympäristökeskuksen päätöksen, jossa vahvistettiin rakennuskaavan muutos Hamarin telakan pohjalaistalojen alueelle.

Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi muutamia lautakuntien ja viranhaltijoiden päätöksiä ja ilmoitti, että se ei käytä kuntalain 51 §:n mukaista otto-oikeutta, eli päätökset jäävät voimaan.
- Asuntopäällikkö Ulf Backman on valinnut 26.-30.6. kolmeentoista asuntoon uudet vuokralaiset tai asumisoikeuden haltijat.




Sivun alkuun






Pirkko Ruohonen-Lerner/www.uutis.net


Sivun alkuun
Otsikot tänään

Porvoon kaupunginhallitus 24.7.2000



Edellinen lehti - 12.7.2000




sähköposti