Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 8.2.2000
 
Päätoimittaja

Edelliset lehdet

Edelliset aiheet

Avenet

Porvoon lehdistökatsaus

Porvoon maisemia

Porvoon kaupunginjohtaja ja talousjohtaja yhteiselle opintomatkalle

Porvoon kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte ja talousjohtaja Peter Kjällman osallistuvat kunta-alan talous- ja rahoitusfoorumiin 9.2.-11.2.2000 M/S Silja Symphonylla. Osallistumismaksu on 3.500 markkaa henkilöltä.


Uusi pääkirjasto sai taideteoksia ja kahvila-yrittäjän

Porvoon kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti tammikuussa 285.000 markan arvoisista taidehankinnoista. Taidetta ostetaan Petri Hytöseltä, Janne Kaitalalta, Bjarne Lönnroosilta, Anitta Ruotsalaiselta, Sirkka-Liisa Tapiolta ja Jarmo Velloselta. Taideostot rahoitetaan Johan Askolinin lahjoitusvaroista. Pääkirjaston kahvilan päätettiin vuokrata viideksi vuodeksi Annette Sillforsille. Vuosivuokran suuruudeksi vahvistettiin 48.000 markkaa.
Lautakunta hyväksyi kaupunginkirjastolle myös uudet maksut ja korvaukset. Niiden mukaan asiakaskirjoitintuloste maksaa 0,50 markkaa sivulta. Kokoustilasta peritään 25 markkaa tunnilta + ALV. Tutkijanhuoneen vuokraksi vahvistettiin 10 markkaa päivässä, 50 markkaa viikossa ja 150 markkaa kuukaudessa + ALV.


Sivun alkuun

Työryhmä koulutilojen suunnittelua varten

Porvoon kaupunginjohtaja on perustanut työryhmän, jonka tehtävä on selvittää Porvoossa toimivien koulujen lähivuosien tilatarpeet sekä tehdä esitys pitkän aikaväin toteutusohjelmaksi. Työryhmään nimitettiin rakennusmestari Börje Boström, yleiskaavoittaja Maija-Riitta Kontio, ruotsinkielisten oppilaitosten koulutoimenjohtaja Solveig Lindstedt ja vastaavasti suomenkielisten vs.koulutoimenjohtaja Jari Kettunen. Työryhmän esityksen pitää valmistua elokuun loppuun mennessä.
Porvoon kaupunginvaltuusto on myöntänyt vuoden 2000 talousarvioon 500.000 markan suuruisen määrärahan koulutilojen suunnittelua varten.


Sivun alkuun

Uusia virkamiehiä Porvooseen

Porvoossa harjoitetun saneeraustyön yhteydessä on havaittu, että kaupungin kehittämistyöhön tarvitaan lisämiehitystä. Niinpä kaupunginjohtaja Per-Håkan Slotte päätyi esittämään, että perustetaan uusi kehittämispäällikön toimi. Hallinnollisesti kehittämispäällikön esimiehenä toimii talousjohtaja, mutta asiakysymyksissä hän on suoraan kaupunginjohtajan alaisuudessa.
Kehittämispäällikön toimi tuotiin tammikuun lopussa kaupunginhallituksen alaisen henkilöstöjaoston käsittelyyn nk. listan ulkopuolisena asiana, sillä uuden toimen perustamisella oli kova kiire. Samoin meneteltiin kaupunginhallituksen kohdalla, joka päätti toimen perustamisesta paria päivää myöhemmin.
Kaupunginjohtaja Slotte nimitti suunnittelupäällikkö Martin Söderlundin kehittämispäällikön virkaan 1.2. alkaen. Kehittämispäällikön peruspalkka on 15.265 markkaa kuukaudessa. Peruspalkan päälle maksetaan henkilökohtaiset lisät. Kehittämispäällikön uusi toimi ei ole mukana Porvoon vuoden 2000 henkilöstösuunnitelmassa.
Samassa yhteydessä kaupunginjohtaja Slotte siirsi sosiaali- ja terveystoimen itäisen alueen aluejohtaja Raoul Sundqvistin keskushallinnon palvelukseen. Hänet nimitettiin Martin Söderlundin sijaiseksi eli vs.suunnittelupäälliköksi vuoden 2000 loppuun saakka. Sundqvist hoitaa tehtäviä nykyisellä palkallaan. Maanantaina kaupunginhallituksessa pohdittiin Sundqvistin palkkarahojen oikeaa "kotipaikkaa", eli kuuluvatko rahat sosiaali- ja terveystoimelle vai keskushallinnolle.
Porvoon kaupunginhallitus päätti perustaa kolme uutta sairaanhoitajan/terveydenhoitajan tointa sekä keittiöapulaisen ja atk-suunnittelijan toimet. Lisäksi muutettiin muutamia virkanimikkeitä. Perushoitajan ja terveyskeskusavustajan virkanimikkeet muutettiin sairaanhoitajan/terveydenhoitajan toimiksi. Perushoitajan palkkahaarukka on 7.452 mk- 8.122 mk ja sairaanhoitajan/terveydenhoitajan 8.122 mk - 9.750 mk kuukaudessa. Kaupunginhallitus päätti muuttaa kolme lastenhoitajan tointa/virkaa lastentarhanopettajan toimiksi/viroiksi. Lastenhoitajan peruspalkka on 7.452 mk - 8.122 mk kuukaudessa ja lastentarhanopettajan 8.126 mk- 8.862 mk. Useiden henkilöstöpoliittisten päätösten lomassa kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen myös siitä, että kotiavustajan toimet/virat muutetaan jatkossa lähihoitoajan toimiksi sitä mukaan kun näitä virkoja tai toimia vapautuu. Kotiavustajan peruspalkka on 6.499 mk ja lähihoitajan 7.452 mk kuukaudessa.

Pirkko Ruohonen-Lerner


Sivun alkuun

Wirallisen Porvoon henkilöstötilastoista

Porvoon kaupungin oikea ja sopiva henkilöstömäärä on puhuttanut porvoolaisia. Tämä ei ole ihme, sillä kuntaliitoksen yhteydessä luvattiin, että kuntien yhdistämisellä voidaan purkaa hallinnon päällekkäisyyttä, rationalisoida toimintoja ja siten myös säästää yhteisiä verovaroja. Jos käytännön teot olisivat vastanneet lupauksia, olisi Porvoon veroprosentti edelleen 17. Seuraavassa kerron pikku esimerkin tilastojen laadinnan ja tulkinnan taidelajista. Esimerkki on sosiaali- ja terveystoimesta, jonka bruttomenot ovat tänä vuonna 540 mmk.
Tammikuussa 1997 Porvooseen perustettiin 21 terveyskeskuslääkärin, 7 apulaisylilääkärin ja 1 johtavan lääkärin virka. Yhteensä 29 lääkärin virkaa. Tämän tiedon perusteella voisi uskoa, että Porvoon kaupungin palveluksessa on 29 lääkäriä.
Joulukuussa 1998 konsultti Petri Härkönen Efektia Oy:stä teki Porvoon kaupungin palveluiden ja henkilöstön mitoituksesta selvityksen. Sosiaali- ja terveystoimen avosairaanhoidon henkilöstön kohdalla Petri Härkönen toteaa seuraavaa: "Mitoitus esitetyillä suoritteilla (=73 978 lääkärikäyntiä) sekä väestövastuu huomioon ottaen on 16 lääkäriä. Nykyisin alueilla toimivien lääkärien sekä hallinnossa olevan lääkärin lukumäärä on yhteensä 24,5 + 1." Härkönen esitti tekemänsä selvityksen pohjalta, että lääkäreiden kohdalla saneeraustyön henkilöstövaikutukset olisivat olleet miinus 7 lääkärin virkaa.
Uusimaan (12.12.-99) jutussa omalääkärijärjestelmästä toimialajohtaja Laxell laskee, että Porvoon viroissa on 24,5 lääkäriä. Samassa yhteydessä lääkäreiden luottamusmies Jukka Putro puolestaan toteaa, että lääkäreiden työviikko muuttui uudistuksessa (omalääkärijärjestelmä) 40-tuntiseksi. Työajan pidennys vastannee noin kahta uutta kokopäivävirkaa. Tämän tiedon perusteella voisi edelleen uskoa, että Porvoon kaupungin palveluksessa on 24,5 lääkäriä.
Porvoon palkkalaskennasta tammikuussa saadun tiedon mukaan terveyskeskuslääkäreiden lukumäärä joulukuussa 1999 oli 41. Heistä palkattomalla virkavapaalla oli 4 ja osa-aikatyössä 3, vain osan kuukautta työskenteleviä oli 4. Tämän tiedon pohjalta voisi uskoa, että Porvoon kaupungin palveluksessa on noin 34 lääkäriä.
Vuoden 2000 talousarvioon on liitetty henkilöstösuunnitelma, jonka mukaan kuluvana vuonna perustetaan yksi uusi terveyskeskuslääkärin virka ja vastaavasti vähennetään yksi eurolääkärin (=lääketieteen opiskelija, jonka palkkakustannuksista valtio maksaa yli puolet) virka. Henkilöstötilastoon muutoksen vaikutuksen piti olla plus-miinus-nolla.
Apropoo: Eräässä palaverissa vastuullinen virkamies sanoi, että Porvoon kaupungissa ei olekaan yhtään eurolääkärin virkaa! Että eurolääkäreitä palkataan tarpeen mukaan määräaikaisiin työsuhteisiin. Kuinka kaupunginhallituksen jäsenille ja valtuutetuille voidaan antaa informaatiota, jonka mukaan lopetetaan virka, jota ei ole olemassakaan? (Porvoon hallintokulttuuria jo pidemmän aikaa kriittisesti tarkkailleelle tämäkään ei ole yllätys.)
Miksi Porvoo teettää selvityksiä alan asiantuntijoilla, jos selvitystyön tuloksia ei haluta hyödyntää käytännössä? Konsultti Härkönen esitti, että tulisi lopettaa 7 lääkärin virkaa. Miksi virkojen lopettamisen sijasta Porvooseen halutaankin perustaa yksi uusi lääkärin virka. Mikä on Porvoon oikea ja sopiva lääkärimäärä? Onko se 16 vai 24,5 vai 34 vai 41? Mikä on koko Porvoon oikea ja sopiva henkilöstömäärä? Keräämieni tietojen pohjalta en uskalla vastata, onko se 2565 tai jotakin ihan muuta.
Kunnallisveroprosentin korotuksilla Porvoo karhuaa asukkailtaan vuosittain 47 mmk aikaisempaa enemmän verotuloja. Henkilöstökulut tilinpäätöksessä 1997 olivat 422 mmk. Vuoden 2000 talousarviossa henkilöstökuluihin on varattu 46 mmk enemmän kuin 1997 eli 468 mmk.
"Henkilöstön lukumäärä kasvaa, sillä palveluja tuotetaan aikaisempaa suuremmalle väestömäärälle", Wirallinen Porvoo perustelee elefanttitautiaan.

Pirkko Ruohonen-Lerner


Sivun alkuun

Otsikot tänään

Porvoon kaupunginjohtaja ja talousjohtaja yhteiselle opintomatkalle

Uusi pääkirjasto sai taideteoksia ja kahvila-yrittäjän

Työryhmä koulutilojen suunnittelua varten

Uusia virkamiehiä Porvooseen


Puheenvuoro:
Wirallisen Porvoon henkilöstötilastoista


Porvoo 2000

Porvoon lehdistökatsaus

Borgå pressöversikt


Edellinen lehti



sähköposti