Porvoon Netti-Uutiset


Folkhälsan-teatteria jo kaksi vuotta

Maanantaina 12.2. Folkhälsanin edustajat kävivät kertomassa porvoolaisille luottamushenkilöille 75 miljoonan markan uudisrakennuskohteesta, jota he ovat suunnitelleet Porvoonjoen Länsirannalle. Suunnitelmissa on uima-allasosastot, kuntosalit, voimistelusalit, yleisiä tiloja, kirjasto, kotipalvelutilat, lääkäreiden vastaanottotilat jne.

Oli mielenkiintoista kuulla Folkhälsanin edustajilta, kuinka Folkhälsanissa on tehty kaksi vuotta kovasti töitä tämän projektin eteen, vaikka tarjouspyynnöt vanhusten asumispalvelujen järjestäjille lähetettiin vasta kesällä 2000. Onko Folkhälsan hankkeesta sovittu kulissien takana jo kaksi vuotta sitten?

Syyskuussa 2000 sosiaali- ja terveyslautakunnalle esiteltiin kaksi asumispalveluista jätettyä tarjousta, Folkhälsanin ja Engel Oy:n. Tuossa kokouksessa luotin virkamiesvalmisteluun ja esittelijään, ja olin itsekin hyväksymässä Folkhälsanin tarjousta, koska se oli toimialajohtaja Laxellin tekemän hintavertailun nojalla selkeästi halvin vaihtoehto. "Ensisijaisesti ruotsinkielisille"

Esisopimus tuotiin lautakunnan hyväksyttäväksi 23.11.2000. Esittelijä Laxell oli laatinut seuraavanlaisen tekstin esityslistalle: "Arviokriteerien mukaisesti Fokhälsanin tarjous on kokonaistaloudellisesti edullisin (kaupungin maksuosuus, tuotettujen asuntojen lukumäärä suhteessa varattaviin asuntoihin ja toimitilojen laatu)"...Esisopimustekstiä oli "viimeistelty" vielä kaksi päivää ennen kokousta.

Esisopimukseen oli yllättäen tullut sopimusehto, jonka mukaan palveluja tuotetaan "ensisijaisesti ruotsinkielisille vanhuksille". Lisäksi Folkhälsan haluaa laskuttaa kaupunkia asiakkaan tilapäisen, 60 päivän poissaolon ajalta lähes täyden hinnan eli pahimmassa tapauksessa 20.000 markkaa yhdestä poissaolosta. Kaupunki sitoutuu myös maksamaan vuokrat varaamistaan 24 ryhmäasuntopaikasta, jollei kaupunki ole osoittanut asuntoon asiakasta jne...

Folkhälsanin tarjoukseen oli sisällytetty ehto, jonka mukaan Folkhälsan-taloon rakennetaan 33 päiväkotipaikkaa ruotsinkielisille lapsille. Myös päivähoitopalvelujen hinta jäi paljolti Folkhälsanin arvioitavaksi - erityisesti toimitilojen pääomakulujen osalta.

Laskuvirhe hintavertailussa?
Esisopimukseen oli liitetty 21.11. päivätty neuvottelumuistio, jossa sovittiin, että "myöhemmin neuvotellaan mahdollisesti parin palveluasunnon varaamisesta vaikeavammaisille."
Minusta Folkhälsanin ja Porvoon kaupungin välinen esisopimus oli muuttunut tässä vaiheessa siinä määrin, että kysymyksessä ei ollut enää sama asumispalvelusopimus, josta päätimme lautakunnassa syyskuussa. Siksi luin uudestaan koko asiakirjanipun. Lisäksi tutustuin tarkemmin Engelin ja Folkhälsanin tarjousten perusteella laadittuihin hintavertailuihin. Omien hintavertailujeni perusteella Engelin tarjous näytti olevan selkeästi halvempi kuin Folkhälsanin. Oliko Laxellille tapahtunut laskuvirhe?

Erityisesti ryhmässä yksi, jossa on pienin hoidon tarve, Engelin perusmaksu oli 164 markkaa ja Folkhälsanin vastaavasti 417 markkaa. Vuositasolla yhtä asiakasta kohden Engelin hinta on lähes 100.000 markkaa halvempi kuin Folkhälsanin. Folkhälsanin hinnan epäedullisuutta lisää edelleen hoitopaikan "tyhjäkäyntipykälä", mikä voi nostaa Folkhälsanin perimää hintaa aina 20.000 markkaa kutakin pitempiaikaista poissaoloa kohden.

Vaakakuppia Engelin hyväksi painavat edelleen ateriamaksut. Engel perii aterioista 50 markkaa ja Folkhälsan 80 markkaa vuorokaudessa asuntoihin vietynä. Engelin hintaan sisältyi vuokra, Folkhälsan perii asukkaalta vuokraa 3.000 markkaa kuukaudessa, johon lisätään pakollinen perusmaksu eli 500 markkaa kuukaudessa. Kenellä on varaa asua Folkhälsanin talossa?

Kun tyhjäkäyntipykälästä maanantaina kysyttiin Folkhälsanin edustajalta, vastasi hän, että "asukkaat ovat hirveän vähän poissa". Miksi juuri tästä pykälästä käytiin useita neuvotteluja Porvoon ja Folkhälsanin välillä syksyllä? "Ruotsinkielisiä miljöitä"

Folkhälsanin edustaja oli sitä mieltä, että "kielipykälä on ollut huonosti kirjoitettu". Hänestä oikeampaa olisi sanoa, että Folkhälsanin tehtävänä on "rakentaa ruotsinkielisiä miljöitä". Folkhälsanin tarjouksessa on mainittu 10 kertaa, että palveluja tuotetaan ruotsinkielisille. Silmänkääntötempuilla ja sanamuotoja pehmentämällä itse asia ei muuksi muutu. Puolueeton hintavertailu tehtävä

Toivon, että Porvoon kaupunginhallitus ennen päätöksentekoa vaatii virkamiehiltä yksiselitteiset hintavertailut Folkhälsanin ja Engelin tarjouksista. Vertailun vuoksi pitää myös omana työnä tuotettujen vastaavien asumis- ja hoivapalvelujen hinnat laskea. Jos kaupunki itse toteuttaa vanhusten hoivapalveluja, ei tyhjäkäytöstä tarvitsisi maksaa, sillä kaupunki voisi välittömästi sijoittaa tyhjälle paikalle huonokuntoisen, kotihoidossa olevan vanhuksen edes vähäksi aikaa, jolloin omaisille jäisi aikaa lepoon.

Tiedän, että Porvoossa on aivan liian paljon vanhuksia, jotka elävät kodeissaan ilman tarpeellista apua ja huolenpitoa, oman onnensa varassa. Joukossa on myös suomenkielisiä sotaveteraaneja puolisoineen. Näin ei saisi olla!

Talouskasvusta ja ylikorkeasta kunnallisveroprosentista huolimatta Porvoon velkarasite on kasvanut yli 7000 markkaan asukasta kohden. Mikäli Porvoon saamat yhteisöverotulot (=yritysten maksamat verotulot) yllättäen pienenevät talouskasvun taantuessa, mistä kaupunki ottaa rahat, joilla se maksaa Folkhälsanin palveluista?

En ole unohtanut vuotta 1998 ja kaupungin silloin toteuttamia lomautuksia. Tuolloin kaupungin henkilökuntaa lomautettiin Näsin vuodeosastolla sekä Epoon ja Johannisbergin vanhainkodeissa. Samaa lääkettä saivat maistaa myös kotona asuvia vanhuksia auttava henkilöstö.

Folkhälsanin palvelutalon työntekijöitä ja asukkaita mahdolliset lomautukset eivät koske, sillä sopimuksen mukaiset hinnat ovat kiinteitä vuorokausi- ja tuntiveloitushintoja, jotka on sidottu indeksiin. Näin laajamittainen ja kallis sopimus on Porvoolle suuri taloudellinen riski. Tapaus Karjaa ei saa toistua Porvoossa!

"Se on Porvoossa sovittu asia. Emme lähde sitä penkomaan, vaikka pengottavaa voisi olla. Engel ei halua enää Porvoon poliittista soppaa keittää, vaikka Porvoossa on paljon sisäpiirin sopimista...Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, olisimmeko voittaneet minkäänlaisilla hinnoilla", tarjouskilpailussa hävinneen Engel Oy:n edustaja sanoi Helsingin Sanomissa 21.1.2001.